ΝΕΑ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΚΟΝΗΣ – ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Νέα προειδοποίηση για αυξημένες τιμές σωματιδίων της αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα εξέδωσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης καθώς την Κυριακή και τη Δευτέρα αναμένονται και πάλι ισχυροί νότιοι άνεμοι που θα ευνοήσουν την μεταφορά σκόνης σε όλη την έκταση του νησιού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας  η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων  PM10,  αναμένεται να  ξεπεράσει το  όριο  της μέσης  ημερήσιας  τιμής 50 μg/m3  και  το φαινόμενο θα εξελιχθεί την Κυριακή 25 και τη  Δευτέρα 26 Μαρτίου σε ολόκληρο το νησί.

Ωστόσο, η μέση τιμή των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα είναι μόνο ενδεικτική και αποτελεί το όριο λήψης μέτρων. Κατά διαστήματα η συγκέντρωση σωματιδίων στον αέρα μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη φτάνοντας έως και δεκαπλάσιες συγκεντρώσεις όπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, κατά την πρόσφατη εκδήλωση του φαινομένου την Πέμπτη 22 Μαρτίου, οι τιμές που καταγράφηκαν στον σταθμό μέτρησης των Χανίων έφτασαν στα 520 μg/m3, ενώ στην ανατολική Κρήτη ενδέχεται να ήταν ακόμα υψηλότερες.

Ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας

Η νέα εμφάνιση του φαινομένου αναμένεται να κορυφωθεί από το απόγευμα της Κυριακής έως τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

α) Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους,

β) Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

γ) Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκο Τζανάκη, ενδεχομένως σε τόσο υψηλές συγκεντρώσεις να πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα προστασίας του πληθυσμού, όπως π.χ. το κλείσιμο των σχολείων. Όπως αναφέρει ο ίδιος τα περιστατικά που εισήχθηκαν στην κλινική ήταν αυξημένα έως και 60%, λόγω της πρωτοφανούς συγκέντρωσης σωματιδίων αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Ο Νίκος Τζανάκης

Με απόφαση του δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στον ορεινό δήμο ενώ συστάσεις για να περιορίσουν τις δραστηριότητες εκτός των αιθουσών έκανε προς το εκπαιδευτικό προσωπικό της περιοχής του ο δήμαρχος Χανίων.

(Κεντρική φωτογραφία: Απογευματινή εικόνα στο κέντρο του Ηρακλείου την Πέμπτη 22 Μαρτίου. *EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 26.03.2018