«ΝΙΩΘΩ ΛΥΠΗ, ΟΧΙ ΜΙΣΟΣ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ιδιαίτερα επιεικής με τους απαγωγείς τους εμφανίστηκε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης στη δίκη για την πολύκροτη υπόθεση που ξεκίνησε χθες υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Ηράκλειο. «Αυτοί που ήρθα σε επαφή ήταν κακοποιοί, όχι δολοφόνοι», ανέφερε στην έναρξη της κατάθεσής του, ενώ σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους είπε πως δεν νιώθει γι’ αυτούς μίσος αλλά λυπάται για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους, θυμίζοντας άλλες περιπτώσεις απαχθέντων, όπως ο Περικλής Παναγόπουλος, που είχε αναφερθεί με θερμά λόγια στους απαγωγείς του.

Παρά τον καταιγισμό ερωτήσεων που δέχτηκε τόσο από την έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ηρακλείου όσο και από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ο Μ. Λεμπιδάκης επέμεινε να αναφέρεται μόνο σε πραγματικά περιστατικά που είδε ή άκουσε και όχι σε εικασίες ή προσωπικές του εκτιμήσεις. Συνεπώς, από την κατάθεσή του δεν διαφωτίστηκαν θέματα όπως το αν βρίσκονται μεταξύ των κατηγορουμένων οι εγκέφαλοι της απαγωγής ή αν κάποιοι από αυτούς είχαν ηγετικό ρόλο.

«Δεν θα ήθελα να αδικήσω κανέναν», είπε συγκεκριμένα στο δικαστήριο ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, ενώ πιο σαφής γινόταν μόνο όταν επρόκειτο να ελαφρύνει τη θέση κάποιου, όπως ο ιδιοκτήτης της μάντρας αυτοκινήτων όπου βρέθηκε από τους αστυνομικούς ύστερα από 186 μέρες ομηρίας. Για τον συγκεκριμένο παραδέχτηκε ότι θέλησε να τον βοηθήσει να αποδράσει, πως είχε καλύτερη συμπεριφορά απέναντί του και ότι ο ίδιος ο απαχθείς τού έδωσε ιδιόχειρη επιστολή που ο «φροντιστής» προσφέρθηκε να στείλει στην οικογένειά του, χωρίς όμως να προλάβει, καθώς μεσολάβησε η αστυνομική επιχείρηση και η σύλληψή του.

«Δεν βοηθάτε»

Η επιεικής στάση του θύματος έναντι των απαγωγέων προκάλεσε την αντίδραση της έδρας, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να λέει έπειτα από έναν καταιγισμό αναπάντητων ερωτήσεων προς τον Μ. Λεμπιδάκη: «Μπορείτε να μας βοηθήσετε, αλλά προφανώς δεν θέλετε».

Η στάση της πλευράς Λεμπιδάκη προς τους απαγωγείς είχε διαφανεί και από την άρνησή της να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη, η οποία τελείται αυτεπάγγελτα, ενώ σε κάποιο από τα διαλείμματα της πρώτης μέρας ο Μιχάλης Λεμπιδάκης εθεάθη να χαιρετά διά χειραψίας κάποιους από τους κατηγορουμένους.

Σε ό,τι αφορά πάντως τον εγκέφαλο της οργάνωσης, ένα ενδιαφέρον στοιχείο που έδωσε ο επιχειρηματίας ήταν η φράση που του ειπώθηκε όσο ήταν κρατούμενος, ότι «ο μεγάλος αρχηγός θέλει να κάνει ρεκόρ στο ποσό και τη διάρκεια αυτής της απαγωγής». Τη φράση αυτή επανέλαβε και στο δικαστήριο ο κ. Λεμπιδάκης, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει ποιος ήταν ο αρχηγός.

Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 12 άτομα, 8 εκ των οποίων είναι κρατούμενοι, στους άλλους 4 έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, ενώ το κατηγορητήριο περιλαμβάνει τις πράξεις της διακεκριμένης περίπτωσης αρπαγής, της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας εκβίασης, αλλά και της παράνομης οπλοφορίας και κατοχής πολεμικού όπλου, του εμπρησμού και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Η δίκη συνεχίζεται με περίπου 30 μάρτυρες κατηγορίας, κυρίως τα μέλη της οικογένειας του κ. Λεμπιδάκη που ήρθαν σε επαφή με τους απαγωγείς, αλλά και αστυνομικούς που συμμετείχαν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 14.12.2018