ΝΟΚΑΟΥΤ ΕΞΙ ΤΟΝΟΙ ΧΑΣΙΣ

Περισσότερους από έξι τόνους χασίς αποκάλυψαν οι έλεγχοι στο φορτηγό πλοίο «ΝΟΚΑ» σημαίας Συρίας, στο οποίο έκαναν ρεσάλτο οι άνδρες του Λιμενικού την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, ενώ έπλεε νότια της Κρήτης. Το πλοίο μεταφέρθηκε αρχικά στον Αθερινόλακκο Σητείας και από εκεί στο Ηράκλειο, όπου έπειτα από πέντε μέρες ερευνών οι λιμενικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τις κρυμμένες ποσότητες ναρκωτικών στους διπλούς πάτους των κοντέινερ που μετέφερε.

Συνολικά έχουν αποκαλυφθεί πάνω από έξι τόνοι κατεργασμένου χασίς τύπου «σοκολάτα», ποσότητα που αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ελλάδα, ενώ οι έρευνες μέχρι και χθες βράδυ συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση. Επίσης, στους διπλούς πάτους των κοντέινερ βρέθηκαν χιλιάδες χάπια captagon με βασικό συνθετικό την εθιστική ουσία αμφεταμίνη.

Το φορτηγό πλοίο είχε ξεκινήσει από τη Λατάκια της Συρίας και είχε προορισμό τη Βεγγάζη της Λιβύης. Αν και η πλοιοκτήτρια εταιρεία είναι συριακών συμφερόντων, εντούτοις φαίνεται το «NOKA» να είχε χρονοναυλωθεί από βρετανική εταιρεία, ενώ ο πλοίαρχος και τα 11 μέλη του πληρώματος (10 Σύροι και ένας Ινδός) ισχυρίζονται πως δεν ήξεραν το παραμικρό για το παράνομο φορτίο. Πρόκειται για εμπορικό πλοίο μήκους 80 μέτρων, κατασκευασμένο το 1978, ενώ οι πληροφορίες για τη μεταφορά ναρκωτικών είχαν φτάσει στις ελληνικές αρχές από τη Γαλλία.

Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι ότι τα ναρκωτικά βρέθηκαν την τελευταία στιγμή και λίγο πριν δοθεί άδεια απόπλου του πλοίου, αφού οι πρώτες έρευνες είχαν αποβεί άκαρπες και το φορτίο των κοντέινερ (ρούχα, παπούτσια, πλαστικά ήδη κ.λπ.) είχε αποδειχθεί νόμιμο και συνοδευόμενο από όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Ωστόσο, σε μία από τις τελευταίες έρευνες των λιμενικών διαπιστώθηκε η ύπαρξη των ναρκωτικών από τον υπόκωφο θόρυβο του πατώματος ενός από τα κοντέινερ.

Παραπλανητικό φορτίο

Μεταξύ των νόμιμων φορτίων υπήρχαν και ποσότητες καφέ και μπαχαρικών, που εκτιμάται ότι είχαν τοποθετηθεί για να μπερδεύουν την ανίχνευση των ναρκωτικών από τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του ελέγχου στο πλοίο, τραυματίστηκε ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος του Λιμενικού για την ανίχνευση ναρκωτικών, πέφτοντας από μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα να υποστεί κατάγματα και να αντικατασταθεί από άλλο σκύλο.

Στο Ηράκλειο βρέθηκε για να συντονίσει τις έρευνες και ο ίδιος ο αρχηγός του Λιμενικού, Σταμάτης Ράπτης, ενώ σήμερα στη 1 το μεσημέρι τα αποτελέσματα των ερευνών θα παρουσιαστούν επίσημα από τον διευθυντή κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Λιμενικού υποναύαρχο Γιάννη Αργυρίου, τον διευθυντή Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου πλοίαρχο Σπύρο Ευαγγελίδη και τον εκπρόσωπο Τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος πλοίαρχο Νίκο Λαγκαδιανό.

(Κεντρική φωτογραφία: «Ως τα μπούνια» ήταν φορτωμένο το συριακό πλοίο «ΝΟΚΑ». Επιτυχία του Λιμενικού στην Κρήτη με την ανακάλυψη του μεγαλύτερου φορτίου ναρκωτικών σε ελληνικό έδαφος).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 14.12.2018