+

ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟ «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ»

Την μεταφορά του έργου του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» στη μεγάλη οθόνη ανακοίνωσαν από την Περιφέρεια Κρήτης η κληρονόμος των δικαιωμάτων του μεγάλου συγγραφέα Νίκη Σταύρου και η Διεθνής Εταιρία Φίλων Καζαντζάκη. Τη σκηνοθεσία της ταινίας θα αναλάβει ο Θοδωρής Παπαδουλάκης ενώ το όλο εγχείρημα θα έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν το πρωί της Δευτέρας και στη συνέντευξη Τύπου παρέστη ο σκηνοθέτης, που τόνισε πως ήδη μετά το «Νησί» ξεκίνησε τις επαφές με την Νίκη Σταύρου για να υλοποιηθεί μια παραγωγή για τον Καζαντζάκη. Τη χρονική συγκυρία και το επίκαιρο του έργου σε σχέση με το προσφυγικό τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ για την εμβέλεια του έργου του μεγάλου συγγραφέα μίλησαν ο πρόεδρος της Εταιρίας Φίλων  Καζαντζάκη Γιώργος Στασινάκης αλλά και ο πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζάκη, στη Μυρτιά, Στέλιος Ματζαμπετάκης.

Όπως ανακοινώθηκε τα γυρίσματα της ταινίας θα πραγματοποιηθούν κυρίως στην Κρήτη αλλά και στο εξωτερικό.

Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί και το επιστέγασμα της συμφωνίας στην οποία περιήλθαν, μετά από μακρά δικαστική διαμάχη, η κληρονόμος του έργου του μεγάλου συγγραφέα και η εταιρία Φίλων Καζαντζάκη.

Το «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» έχει γυριστεί από τον Ζυλ Ντασσέν, με τη Μελίνα Μερκούρη το 1956 (σ.σ. παρουσιάστηκε στο εξωτερικό με τον τίτλο «Κείνος που πρέπει να πεθάνει») ενώ το 1975 μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση για λογαριασμό της ΕΡΤ από τον σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη, με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Γκόλφη.  

(Κεντρική φωτογραφία: Με την υπογραφή του Θ. Παπαδουλάκη θα ξαναγυριστεί σε ταινία το έργο του Ν. Καζαντζάκη “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”. *IMAGE SERVICES).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 15.02.2016