ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Ζητούν ακύρωση ποινής και το δικαίωμα να αγωνίζονται… Μακρόχρονη η κόντρα στο «Χάρβαρντ της Μεσογείου».

Στο εφετείο Χανίων προσφεύγουν σήμερα 9 φοιτητές του φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, ζητώντας αναστολή της ποινής απώλειας ενός εξαμήνου, που τους επέβαλε, παράνομα όπως υποστηρίζουν, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιδρύματος. Η ποινή είχε επιβληθεί λόγω της κινητοποίησής τους εναντίον του νόμου Διαμαντοπούλου και στο πλαίσιο μιας μακρόχρονης κόντρας φοιτητών – καθηγητών, που κρατά εδώ και γενιές στο Φυσικό Τμήμα, του Πανεπιστημίου Κρήτης.  

Όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, στο συγκεκριμένο Τμήμα επικρατεί εδώ και χρόνια λογική «απαγόρευσης» των κινητοποιήσεων ώστε να μη χάνονται τα κονδύλια που παίρνουν για την έρευνα οι καθηγητές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την αποδοχή των ρυθμίσεων της εκάστοτε κυβέρνησης για την ανώτατη Παιδεία. Σε αυτό το πλαίσιο, όταν τον Σεπτέμβριο του 2011 η σχολή παρέμεινε υπό κατάληψη για μία εβδομάδα  ως αντίδραση στον νόμο Διαμαντοπούλου, τότε οι καθηγητές αποφάσισαν να… εκδικηθούν τους φοιτητές τους. 

Πειθαρχώντας στις εντολές Διαμαντοπούλου αρνήθηκαν να παρατείνουν την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου μέσα στην κενή εβδομάδα που ακολουθούσε και αφού είχε τελειώσει η κατάληψη, όπως έγινε σε όλα σχεδόν τα ιδρύματα της χώρας. Η απόφαση αυτή είχε ως συνέπεια για όλους τους φοιτητές την απώλεια του εξαμήνου. Όπως ήταν φυσικό προκάλεσε την ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση των φοιτητών, οι οποίοι για κάποιες ώρες απέκλεισαν τους καθηγητές τους στην αίθουσα της συνέλευσης του Τμήματος, χωρίς όμως να καταφέρουν να τους αλλάξουν γνώμη. 

Οι καθηγητές του Φυσικού, προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω, τιμωρώντας τους φοιτητές και για την «ομηρία» την οποία υπέστησαν στη συγκεκριμένη αίθουσα. Στοχοποίησαν κάποιους από αυτούς, και τους παρέπεμψαν στο Πειθαρχικό με το ερώτημα ακόμα και της οριστικής διαγραφής από τη Σχολή, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις καθηγητών που κάλεσαν την αστυνομία στο χώρο του Πανεπιστημίου, δίνοντας ονόματα φοιτητών και ζητώντας τη σύλληψή τους. 

Ακολούθως το Πειθαρχικό Συμβούλιο επέβαλε ποινή στέρησης εξαμήνου στους 9 από τους 12 συνολικά φοιτητές που υποδείχτηκαν, παρά τις αντιδράσεις για τη σύνθεση του Σώματος. Οι φοιτητές σήμερα προσφεύγουν στο Εφετείο Χανίων καταγγέλλοντας πως μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου ήταν μεταξύ των καθηγητών που τους παρέπεμψαν ενώ ακόμα και η ποινή στέρησης εξαμήνου δεν προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος Γιάννης Λεβέντης, που υπερασπίζεται τους φοιτητές, οι τυπικές αλλά και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την επιβολή της ποινής δεν έχουν τηρηθεί. «Ωστόσο» συμπληρώνει, «το θέμα είναι βαθύτερο και έχει να κάνει με τη δυνατότητα της νέας γενιάς να αγωνιστεί για ένα καλύτερο αύριο. Τότε οι καθηγητές πειθάρχησαν στις εντολές της κ. Διαμαντοπούλου, που μιλούσε για τη “Μάχη όλων των μαχών” προκειμένου να περάσει ο νόμος πλαίσιο. Η συνολική στάση τους ήταν εντελώς εκδικητική και δυστυχώς διαιωνίζει ένα αρνητικό κλίμα που υπάρχει στο συγκεκριμένο Πανεπιστημιακό Τμήμα». 

Κρατάει χρόνια αυτή η κόντρα 

Το φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης έρχεται για πολλοστή φορά στην επικαιρότητα για τις πρακτικές που ακολουθούν οι καθηγητές του. Πριν από τρία χρόνια είχε δημιουργηθεί ξανά ένταση όταν κόπηκαν από μεταπτυχιακό τμήμα δύο αριστούχοι φοιτητές λόγω της πολιτικής τους δράσης και της συμμετοχής τους σε κινητοποιήσεις ενώ η υπόθεση των περίεργων επιλογών φοιτητών για τα μεταπτυχιακά έχει αφήσει και έναν νεκρό, τον καθηγητή Στέλιο Αλεξανδρόπουλο, που προδόθηκε από την καρδιά του όταν ο τότε πρύτανης τον παρέπεμψε στο πειθαρχικό αντί να εξετάσει τις πολύ σοβαρές καταγγελίες στις οποίες είχε προχωρήσει.  Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια ακούγεται με ειρωνικό τόνο η φράση «Χάρβαρντ της Μεσογείου» που είχε τεθεί ως στόχος από τους ίδιους τους καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ειδικά στις σχολές των θετικών επιστημών. 

Φοιτητικοί σύλλογοι έχουν προγραμματίσει για σήμερα συγκέντρωση  συμπαράστασης στους 9 φοιτητές, στο χώρο των δικαστηρίων Χανίων ενώ δεκάδες ψηφίσματα έχουν εκδοθεί από φορείς της Κρήτης, ζητώντας την ακύρωση της επιβληθείσας, «εκδικητικής» ποινής.  

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 05.12.2013