+

ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΓΙΑ 700 ΨΥΧΕΣ

Μέχρι τις πρωινές ώρες σήμερα βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης των 700 μεταναστών που επέβαιναν στο φορτηγό πλοίο «Baris», το οποίο έμεινε ακυβέρνητο σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά της Κρήτης. Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου τα ξημερώματα της Τρίτης και ενημέρωσε πως μεταφέρει περίπου 700 μετανάστες έχοντας ξεκινήσει από χώρα της Αφρικής και με προορισμό την Ιταλία.

Στο πλοίο, που φέρει σημαία της αφρικανικής χώρας Κιριμπάτι, επιβαίνουν και οι δουλέμποροι, κάποιοι εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οπλισμένοι, γεγονός που διαμόρφωσε ανάλογα και τον σχεδιασμό της επιχείρησης διάσωσης.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν τέσσερα παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ στην περιοχή κατέπλευσε και η φρεγάτα «Υδρα» του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και ελικόπτερο Super Puma. Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες, γύρω στις 7 το απόγευμα, κατέστη δυνατή η ρυμούλκηση του πλοίου και ώς τις 10 π.μ. σήμερα αναμενόταν η μεταφορά των μεταναστών στο λιμάνι της Ιεράπετρας.

Νωρίτερα χθες το μεσημέρι είχε προηγηθεί και άλλη προσπάθεια ρυμούλκησης από ένα εκ των εμπορικών πλοίων που έσπευσαν σε βοήθεια, ωστόσο απέβη άκαρπη λόγω των εξαιρετικά δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στις αρχές της Κρήτης το ενδεχόμενο η προέλευση κάποιων εκ των μεταναστών να είναι από χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό Εμπολα, γεγονός που προκάλεσε κινητοποίηση των υγειονομικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πλοίο πρόκειται να τεθεί σε «καραντίνα» στα ανοιχτά της Ιεράπετρας και να γίνουν εξετάσεις σε όλους τους μετανάστες πριν αυτοί αποβιβαστούν στο νησί.

Έτοιμοι να τους υποδεχτούν

Από την πλευρά του Δήμου Ιεράπετρας και του τοπικού παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες για την υποδοχή και τη βραχεία φιλοξενία των ανθρώπων αυτών, ενώ ήδη από χθες το βράδυ ξεκίνησε η διαμόρφωση του χώρου υποδοχής των 700 μεταναστών στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλατζάκης, τονίζει στην «Εφ.Συν.» πως η πόλη είναι έτοιμη να παράσχει φιλοξενία για λίγες μέρες, αλλά με τη δέσμευση από την πλευρά της πολιτείας ότι θα μετακινηθούν άμεσα προς άλλο προορισμό οι μετανάστες, ενώ ο διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού στην Ιεράπετρα, Ανδρέας Μαμαντόπουλος, αναφέρει πως «η πόλη έχει δείξει και στο παρελθόν πως μπορεί να συνδράμει σε τέτοιες περιπτώσεις και είναι πάλι έτοιμη να το κάνει».

Σε ό,τι αφορά τον φόβο για πιθανά κρούσματα Εμπολα, ο κ. Μαμαντόπουλος δηλώνει πως ο κίνδυνος είναι μάλλον περιορισμένος, αφού ο ιός έχει περιοριστεί μόνο σε τρεις αφρικανικές χώρες. Αν διαπιστωθεί πως κάποιοι εκ των μεταναστών προέρχονται από τις χώρες αυτές, τότε θα ακολουθηθεί ειδική υγειονομική διαδικασία την οποία έχει αναλάβει ο Ερυθρός Σταυρός ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα αποβιβαστεί στην Κρήτη άτομο που είναι πιθανός φορέας του ιού.

Την επιχείρηση της διάσωσης συντονίζει ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ ενημερώνεται συνεχώς και ο υπουργός Αμυνας. Στο δημαρχείο της Ιεράπετρας στήθηκε ένα συντονιστικό κέντρο με συνεχείς συσκέψεις των εκπροσώπων του δήμου, της αστυνομίας, του Ερυθρού Σταυρού, του ΕΚΑΒ κτλ. Επί τόπου στην Ιεράπετρα μετέβη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Σεραφείμ Τσόκας, για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων.

(Κεντρική φωτογραφία: Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στις αρχές της Κρήτης το ενδεχόμενο η προέλευση κάποιων εκ των μεταναστών, που επέβαιναν στο φορτηγό πλοίο «Baris», να είναι από χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό Εμπολα.)

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 26.11.2014