+

ΟΙ… ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ BBC

Ένα αμφιλεγόμενο βίντεο, από τη διάσημη εκπομπή του Simon Reeve στο BBC κάνει τον γύρο και του ελληνικού διαδικτύου. Αν και κάνει «διάσημη» την Κρήτη στα εκατομμύρια τηλεθεατών του βρετανικού καναλιού αποτελεί και ύμνο στην οπλοκατοχή με πρόσχημα το ρεπορτάζ για την κρίση.

Το απόσπασμα για την Κρήτη διαρκεί περίπου 10 λεπτά και σε αυτό κυριαρχεί η αναπαραγωγή  στερεοτύπων σχετικά με την «κρητική  λεβεντιά», με την «ερωτική σχέση των Κρητικών με τα όπλα», ενώ ακούγονται και χονδροειδείς απειλές ακόμα και για «πληρωμή με θάνατο» που περιμένει όποιον τολμήσει να πειράξει τη σημαία στην πλατεία του χωριού(!!)  

Σύμφωνα με το σενάριο της εκπομπής, ο παρουσιαστής επισκέπτεται την Κρήτη και τα Ανώγεια δήθεν για να μιλήσει για την οικονομική κρίση. Αφού περνά από το club σκοποβολής της περιοχής, καταλήγει σε ένα ορεινό μιτάτο όπου φτάνει μαζί με τον παπά του χωριού, τον πατέρα Ανδρέα Κεφαλογιάννη. Εκεί, αντί για χειραψίες ή τυπικοί χαιρετισμοί, ανταλλάσσονται πυροβολισμοί στον αέρα μεταξύ των βοσκών και του ίδιου του παπά.

Ο παρουσιαστής ρωτά τον ιερέα αν οπλοφορεί μόνιμα για να πάρει την απάντηση πως «φυσικά και όχι, αλλά πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να υπερασπιστείς την οικογένειά σου, την πατρίδα σου και τη θρησκεία σου».

Για ακόμα μια φορά, τα στερεότυπα για την Κρήτη κυριαρχούν, σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού. Οι ιθαγενείς κρητικοί περιγράφονται περίπου ως πιστολάδες και μάλιστα με θετικό πρόσημο στον σχολιασμό και με μονίμως εντυπωσιασμένο τον παρουσιαστή του BBC. Τουλάχιστον σε τρεις σκηνές του δεκάλεπτου που έχει αφιερώσει στην Κρήτη ο Simon Reeve εμφανίζονται ντόπιοι που πυροβολούν στον αέρα ενώ το όπλο είναι πανταχού παρόν σε όλη τη διάρκεια της “κατάνυξης” στο μιτάτο.

Μπορεί να φταίει το μοντάζ ή οι σκηνοθετικές οδηγίες. Μπορεί να φταίει ο ενθουσιασμός του παρουσιαστή και η ανάγκη να πάει πίσω στη χώρα του με ένα “πιασάρικο” θέμα. Το αποτέλεσμα όμως είναι πολύ προβληματικό, πάντα με βάση όσα έχουμε δει ως τώρα. Από την άλλη, ο παπάς των Ανωγείων Ανδρέας Κεφαλογιάννης είναι από τους ανθρώπους που δε μασάνε τα λόγια τους και ακριβώς για αυτό απολαμβάνει την αγάπη των κατοίκων της περιοχής αλλά και την προβολή από τα ΜΜΕ. Εδώ όμως μάλλον το παράκανε. 

(Κεντρική φωτογραφία: Ο Simon Reeve με τον π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη στα Ανώγεια. *anogi.gr).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 13.02.2016