+

ΟΙ… ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΤΗΣ ΕΥΠ

Ως ενοχοποιητικό υλικό για τους αγωνιστές στις Σκουριές θα χρησιμοποιηθούν οι καταγεγραμμένες συνομιλίες τους με δημοσιογράφους.

Γιατί το βαλιτσάκι ήταν εκεί όχι μόνο για τη Χρυσή Αυγή. Ήταν για να ακούσει και τις συνεντεύξεις που έδιναν οι άνθρωποι που αγωνίζονται για τον τόπο τους. Τα λαγωνικά κατέγραφαν κάθε προσπάθεια των πολιτών της Χαλκιδικής να δημοσιοποιήσουν τον αγώνα τους. Και όλες οι περιπτώσεις που τα κατάφεραν έχουν ήδη αρχειοθετηθεί στους φακέλους της… Υπηρεσίας.
Η δικογραφία περιέχει συνομιλίες με συντάκτες της Ελευθεροτυπίας, του Ρόιτερς, του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, της εφημερίδας Ποντίκι, της Καθημερινής, της εφημερίδας Δημοκρατία, του Antenna, της ΕΡΤ3, της ΕΡΑ Κομοτηνής, του Ράδιο Καβάλα και του Στούντιο Α.

Ή αλλιώς, αν δεν το καταλάβατε, πλησιάζει και σε σας η τσιμπίδα του νόμου. Και αν σήμερα κατηγορούνται μόνο οι φέροντες την ιδιότητα του αγωνιστή, αύριο θα κατηγορηθείς και εσύ συνάδελφε, που μετέφερες τα λεγόμενά του.  Τι δεν καταλαβαίνεις; Είσαι ήδη μέρος της δικογραφίας.

Ίσως να είναι και καλό αυτό κατά μία έννοια. Ίσως να μας κάνει να ξανασκεφτούμε την περίφημη ουδετερότητά μας και τη λογική των ίσων αποστάσεων. Και μόνο που τους πήρες συνέντευξη είσαι εν δυνάμει περίπου συνένοχος.

Δεν έχεις προλάβει να κρίνεις, να ακούσεις και να σχηματίσεις γνώμη για το θέμα. Δεν έχεις προλάβει να διασταυρώσεις πηγές και να τσεκάρεις τα στοιχεία του ρεπορτάζ. Και μόνο η συνομιλία σας είναι ενοχοποιητικό στοιχείο.

Δε λέω πως γι’ αυτό και μόνο πρέπει να πάρεις το μέρος των διαμαρτυρόμενων. Λέω πως οι ωτακουστές, όποια θέση και να πάρεις, σε έχουν ήδη κατατάξει. Λέω πως η ουδετερότητα, ό,τι και να κάνεις εσύ, πήγε ήδη περίπατο να πάρει τον αέρα της στους διαδρόμους της ΕΥΠ.

ΥΓ. Και μια σημείωση για τους ακόμα δύσπιστους. Οι παρακολουθήσεις αφορούν συνομιλίες ΠΡΙΝ από την περιβόητη «τρομοκρατική» επίθεση στο εργοτάξιο του Μπόμπολα στις Σκουριές.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 24.10.2013