+

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ)

Βαριά σκιά σε ό,τι αφορά την αντιπροσώπευση των εργαζομένων και των κοινωνικών φορέων ρίχνει η στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών ως προς το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Η παράδοξη, ανίερη συμμαχία υπέρ του ΝΑΙ, έφερε στο ίδιο στρατόπεδο τους βιομήχανους του ΣΕΒ με το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των εργατών, τη ΓΣΕΕ, και τους μεγαλοξενοδόχους του ΣΕΤΕ με τους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.

Και αν για κάποιους από αυτούς τους φορείς η συμμετοχή τους στις πορείες υπέρ των δανειστών κρίνεται μάλλον αναμενόμενη, για τους εκπροσώπους των αγροτών, των εργατών, των πολιτών που ψήφισαν για δημάρχους στις πόλεις και τα χωριά της χώρας, το ερώτημα προκύπτει αβίαστο και βασανιστικό. Ποιον ρωτήσατε κύριοι; Με ποιανού την εξουσιοδότηση συνταχθήκατε κάτω από τις σημαίες των ΝΑΙ και ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να σταθείτε εκ μέρους χιλιάδων ανθρώπων στην ουρά της υποταγής στα αιτήματα του Γιούνκερ, της Μέρκελ και του Σόιμπλε;

Οι διοικήσεις των φορέων που συμμετείχαν στη συμπαράταξη του ΝΑΙ οφείλουν την επόμενη μέρα να δώσουν λόγο στα μέλη τους κάθε ένας ξεχωριστά. Το 61,3% του ΟΧΙ δημιουργεί ζήτημα ηθικής τάξης στους εκπροσώπους που μέσα από λειψές συνεδριάσεις των Δ.Σ. διέκριναν λάθος το αίσθημα των μελών τους και τάχθηκαν στην ουσία απέναντί τους. Προφανώς από αυτούς κρίνονται.

Τι θα γράψει η Ιστορία

Ωστόσο, η Ιστορία θα γράψει πως με το ΝΑΙ στοιχήθηκαν οι Δήμοι της Ελλάδας με απόφαση της Κεντρικής τους Ένωσης, υπό την προεδρία του Γιώργου Πατούλη, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών υπό την προεδρία του Γιάννη Παναγόπουλου, η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) υπό την προεδρία του Τζανέτου Καραμίχα, οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες της χώρας (ΤΕΕ) υπό την προεδρία του Γιώργου Στασινού, αρκετοί δικηγορικοί και εμπορικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, η συνομοσπονδία των εμπόρων και των επαγγελματιών βιοτεχνών και μπόλικοι ακόμα φορείς, που συντάχθηκαν πίσω από τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων και τους μεγαλοξενοδόχους.

Ήταν όλοι αυτοί που έδωσαν με τη στάση τους το δικαίωμα στην παρουσιάστρια του Mega να δηλώνει «Δε φταίμε εμείς που όλοι οι κοινωνικοί φορείς τάσσονται υπέρ του ΝΑΙ». Ήταν όμως έτσι; Και αν τα μέλη όλων αυτών των κοινωνικών φορέων ήταν με το ΝΑΙ, ποιοι στο καλό είναι αυτοί που κατά 61,3% ψήφισαν ΟΧΙ; Θα αναρωτηθούν άραγε γι’ αυτό οι εκλεγμένες διοικήσεις των φορέων;

Σε τοπικό επίπεδο η εικόνα είναι λίγο πολύ η ίδια. Στην Κρήτη, η έκθεση των επισήμων φορέων στο τοξικό ΝΑΙ ήταν ακόμα μεγαλύτερη εκ του αποτελέσματος. Το 70% του νησιού υπέρ του ΟΧΙ εκθέτει ανεπανόρθωτα την Περιφέρεια Κρήτης, την περιφερειακή ένωση Δήμων, όπου προεδρεύει ο δήμαρχος Ηρακλείου, που έβαλε και φαρδιά πλατιά την υπογραφή του, τις Ενώσεις Ξενοδόχων και τους τουριστικούς πράκτορες και των τεσσάρων νομών αλλά και τον πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης, που πρωτοστάτησε στις τοπικές καμπάνιες των «Μένουμε Ευρώπη» μαζί με τους βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Ακόμα περισσότερο στην Κρήτη, το πλήθος των φορέων που συντάχθηκαν πίσω από τις γραμμές του ΝΑΙ είναι αντιστρόφως ανάλογο με το 30% που έλαβε η συγκεκριμένη επιλογή από τους πολίτες του νησιού και ήδη για το θέμα σημειώθηκαν εντάσεις, όπως στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, όπου η παράταξη Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες έθεσε το θέμα της στάσης του Δήμου και τελικώς αποχώρησε μετά την περί διαγραμμάτων απάντηση του δημάρχου.

Η συζήτηση από το ίδιο βράδυ μεταφέρθηκε στην ανάγκη… «να μείνουμε τώρα όλοι ενωμένοι άσχετα από το ναι και το όχι για να βρούμε λύση για την πατρίδα». Καλό ως αφήγηση και δίκαιο, αλλά μοιάζει κάποιοι να θέλουν γρήγορα-γρήγορα να αναβαπτιστούν στην κολυμπήθρα της εθνικής συναίνεσης.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 15.07.2015