+

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Με επισκέψεις σε βασικά έργα υποδομών ξεκίνησε από το Ηράκλειο η διήμερη περιοδεία του πρωθυπουργού στην Κρήτη. Ο υπό ολοκλήρωση πολύπαθος δρόμος της Μεσαράς, το τμήμα του ΒΟΑΚ Γούρνες-Χερσόνησος και το φράγμα Αποσελέμη ήταν οι τρεις πρώτοι σταθμοί στο επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο οποίος βρισκόταν ήδη στην Κρήτη τις προηγούμενες ημέρες για τις διακοπές του Πάσχα.

Για τον δρόμο της Μεσαράς, ο οποίος παραδίδεται έως τις 18 Μαΐου, ο πρωθυπουργός σχολίασε την επί δεκαετίες καθυστέρηση υλοποίησης του έργου. «Είναι απορίας άξιον πώς ένας δρόμος 16 χιλιομέτρων έκανε σχεδόν 20 χρόνια για να κατασκευαστεί», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Ηρθε αυτή η “κακή” κυβέρνηση και αυτός ο “άθλιος” υπουργός Υποδομών και με κάποιον μαγικό τρόπο το έργο ολοκληρώθηκε», επισήμανε, με εμφανώς σκωπτική διάθεση προς τη Νέα Δημοκρατία.

Στον ίδιο τόνο ήταν η τοποθέτησή του στον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης και συγκεκριμένα στο τμήμα Γούρνες-Χερσόνησος, το οποίο παραδόθηκε πριν από λίγες ημέρες στην κυκλοφορία. Και πάλι επισήμανε τις τεράστιες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στο συγκεκριμένο τμήμα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τόνισε πως στόχος είναι η κατασκευή ολόκληρου του ΒΟΑΚ ως σύγχρονου οδικού άξονα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. «Το έργο πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καθώς η Κρήτη πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στην άσφαλτο», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε και την ανάγκη δημιουργίας αξιόπιστων κάθετων οδικών αξόνων προς τη νότια Κρήτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε την κατασκευή σύγχρονου ΒΟΑΚ χωρίς διόδια για τους Κρητικούς ο οποίος, όπως είπε, σε συνδυασμό με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι θα συμβάλει στην αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης.

Αρμοδιότητες

Στο φράγμα Αποσελέμη ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την ολοκλήρωση των υδραυλικών έργων με τη σήραγγα μεταφοράς νερού από το οροπέδιο Λασιθίου, αλλά και για την υφιστάμενη πληρότητα καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα συνέβαλαν στην υπερχείλισή του.

Στο περιθώριο της περιοδείας δεν πέρασαν απαρατήρητες η στήριξη του πρωθυπουργού στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη (τον οποίο επισήμως στηρίζουν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ο ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και οι συνεχείς θετικές αναφορές για το έργο του Χρήστου Σπίρτζη στο υπουργείο Υποδομών.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης ζήτησε από τον πρωθυπουργό την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και την παραχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση ειδικά επί των οδικών αξόνων του νησιού. «Αν είχαμε περισσότερες αρμοδιότητες ίσως και κάποια έργα να είχαν προχωρήσει γρηγορότερα», είπε ο κ. Αρναουτάκης.

Τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευαν στην περιοδεία του οι Κρητικοί υπουργοί Γιώργος Σταθάκης και Παύλος Πολάκης (ο οποίος πάντως απέφυγε τις δηλώσεις και την επαφή με τους δημοσιογράφους) και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το Ηράκλειο και το Λασίθι, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Μανώλης Θραψανιώτης.

Για σήμερα το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στα Ανώγεια όπου θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Μανώλη Καλλέργη και τοπικούς φορείς και κατόπιν περιοδεία στις πληγείσες περιοχές των Χανίων από τις πρόσφατες καταστροφές όπου θα επιθεωρήσει τις εργασίες αποκατάστασης. Στις 7.30 το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο του Εθνικού Σταδίου Χανίων, ενώ μέχρι τις ευρωεκλογές θα βρεθεί και πάλι στην Κρήτη για την προτελευταία προεκλογική του ομιλία.

«Θα προχωρήσουμε μπροστά με τη δύναμη του λαού»

Ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε από την Κρήτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στο νησί. Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να κρατηθεί όρθιος ο τόπος την ώρα που κάποιοι ζητούσαν από τους ομοϊδεάτες τους, τον κύριο Βέμπερ και τον κύριο Σόιμπλε να τιμωρήσουν την Ελλάδα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Θα μας κυβερνήσει η δυναστεία των offshore ή θα προχωρήσουμε μπροστά με τη δύναμη του λαού;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να μεταφέρει τη συζήτηση σε δευτερεύουσας σημασίας θέματα. «Ο κύριος Μητσοτάκης όταν του έκανα πρόσκληση για τηλεοπτικό διάλογο επέλεξε να κρυφτεί πίσω από τα παντελόνια του Πολάκη» ανέφερε ο πρωθυπουργός, επαναφέροντας την πρόσκληση για debate με τον αρχηγό της Ν.Δ. «Και αν δεν θελήσει να κάνει εκείνος debate, εγώ θα συνεχίσω να κάνω debate με τον λαό, να πηγαίνω στα χωριά και να μιλώ με τους απλούς ανθρώπους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά με τις ευρωεκλογές ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως στην Ευρώπη εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού, η Ακροδεξιά που σηκώνει κεφάλι, και γι’ αυτό η μάχη των ευρωεκλογών είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε το μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος, δημιούργημα του σημαντικού μουσικού Ross Daly, ο οποίος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Στην εκδήλωση στο Χουδέτσι εκτός από τον Ross Daly, παρουσιάστηκαν και οι υπόλοιποι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Θοδωρής Δουλουμπέκης και ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης.

(Κεντρική φωτογραφία: Με ομιλία στο κλειστό γυμναστήριο (του Εθνικού Σταδίου) Χανίων ολοκληρώνεται το βράδυ η διήμερη περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη. *EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 03.05.2019