ΟΜΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΟΚΑΝΑ ΧΑΝΙΩΝ

Σε θρίλερ διαρκείας επτά ωρών εξελίχθηκε η υπόθεση ομηρίας μετά την εισβολή οπλισμένου άνδρα χθες το πρωί στο κτίριο του ΟΚΑΝΑ Χανίων. Ο άνδρας, ηλικίας 45 ετών, που βρισκόταν σε πρόγραμμα απεξάρτησης, εισέβαλε οπλισμένος στις 8.15 π.μ. στο κτίριο του ΟΚΑΝΑ, απειλώντας με πιστόλι τους εργαζομένους του οργανισμού και απαιτώντας να δει τον εισαγγελέα αλλά και τον δήμαρχο Χανίων.

Ο 45χρονος, που είναι πατέρας πέντε παιδιών, απαιτούσε να ανακληθεί η απόφαση του Δήμου Χανίων που προέβλεπε την απομάκρυνση του περιπτέρου που διατηρούν ο ίδιος και η οικογένειά του στο ενετικό λιμάνι της πόλης και το οποίο αποτελεί το μόνο του εισόδημα.

Στο κτίριο επικράτησε πανικός, με τους εργαζομένους να το εγκαταλείπουν άρον άρον, ενώ τρεις εργαζόμενες στον ΟΚΑΝΑ δεν πρόλαβαν να αποχωρήσουν και κλειδώθηκαν στο δωμάτιο όπου φυλάσσεται το χρηματοκιβώτιο του οργανισμού. Προς στιγμήν, μάλιστα, ο δράστης κράτησε όμηρο τη μία εκ των τριών γυναικών, η οποία και κατάφερε να ξεφύγει όταν το κτίριο περικυκλώθηκε από αστυνομικούς.

Στη θέα των αστυνομικών δυνάμεων ο δράστης πυροβόλησε εναντίον τους και ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών από την οποία ο ίδιος τραυματίστηκε ελαφρά.

Στο σημείο κατέφτασαν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας καθώς και ειδικοί διαπραγματευτές οι οποίοι ξεκίνησαν διάλογο με τον δράστη.

Παρών ήταν και ο δήμαρχος Χανίων, ο οποίος του μετέφερε τη δέσμευση ότι για την καλοκαιρινή περίοδο δεν θα πραγματοποιηθεί η απομάκρυνση του περιπτέρου του και ότι ο δήμος θα ξαναδεί εξ αρχής το θέμα του.

Στον εισαγγελέα

Αρχικά ο δράστης δεν φάνηκε να πείθεται από τις δεσμεύσεις του δημάρχου και απαίτησε να ληφθεί σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν ο πατέρας του δράστη αλλά και κάποια από τα παιδιά του, οι οποίοι τελικά, στις τρεις το μεσημέρι, κατάφεραν να τον πείσουν να παραδώσει το όπλο του και να παραδοθεί.

Ο 45χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Χανίων, ενώ σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα ο οποίος και θα του ασκήσει ποινική δίωξη.

Μετά το πέρας της ομηρίας, ο πατέρας του δράστη σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του γιου του από τις τρεις γυναίκες υπαλλήλους του οργανισμού για την ταλαιπωρία και την ψυχική οδύνη που υπέστησαν.

Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας επιβεβαίωσε πως ο δήμος πρόκειται να επανεξετάσει το θέμα του μετά τη λήξη της θερινής τουριστικής περιόδου.

Ωστόσο τόνισε πως στον 45χρονο έχει προταθεί η μετακίνηση του περιπτέρου του σε άλλο σημείο της πόλης και διαβεβαίωσε πως θα βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 09.05.2017