+

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΩΡΙΣ… ΡΕΥΜΑ

Χωρίς ρεύμα βρίσκεται για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες το κτήριο του Οργανισμού που είναι υπεύθυνος για σειρά αναπτυξιακών έργων στην Κρήτη.

Οι οφειλές του «Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης» προς τη ΔΕΗ φτάνουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ και δεν έχουν αντιμετωπιστεί παρά τις σχετικές υποσχέσεις από το υπουργείο Υποδομών.

Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα και από την Πέμπτη 18/2 το κεντρικό κτήριο του οργανισμού ηλεκτροδοτείται με γεννήτρια.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες για απαξίωση του Οργανισμού, καθώς ακόμα δεν έχει οριστεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ενώ τον Δεκέμβριο είχε υποβάλει την παραίτησή του ο διευθύνων σύμβουλος Λευτέρης Κοπάσης, καταγγέλλοντας τη μη χρηματοδότηση του Οργανισμού από την πλευρά του υπουργείου.  

Το ρεύμα στο κτήριο του Οργανισμού είχε κοπεί ξανά τον Οκτώβριο του 2015 και τότε είχε επιχειρηθεί ρύθμιση της οφειλής σε 70 δόσεις με την καταβολή 50.000 ευρώ το μήνα, ρύθμιση η οποία προφανώς δεν τηρήθηκε.

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΑΚ διαχειρίζεται μεγάλα έργα της Κρήτης όπως η λειτουργία των φραγμάτων Βαλσαμιώτη, Ποταμών αλλά και του Αποσελέμη που υδροδοτεί το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο. Επίσης υπό την ευθύνη του εκτελούνται σημαντικά οδικά έργα κυρίως στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

Ο ΟΑΚ προέκυψε το 2011 μετά τη συγχώνευση των Οργανισμών Ανάπτυξης Δυτικής και Ανατολικής Κρήτης (ΟΑΝΑΚ – ΟΑΔΥΚ) και αριθμεί περίπου 120 εργαζόμενους.

Ωστόσο παρά τη συγχώνευση δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ επαρκώς οι μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις των δύο προηγούμενων οργανισμών και δεν υπήρξε επαρκής χρηματοδότηση του νέου οργανισμού όπως ζητούσαν οι φορείς του νησιού. 

(Κεντρική φωτογραφία: Από την ιστοσελίδα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 20.02.2016