ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΓΟΥΡΟΥΝΕΣ» ΣΤΑ ΜΑΛΙΑ

Στην εντατική ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής μετά από τροχαίο που προκάλεσε γουρούνα.

Με 22 κατάγματα στα πλευρά, στο θώρακα και στο κεφάλι νοσηλεύεται στην εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου ο 60χρονος πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαλίων Τάκης Πατέλης καθώς χτυπήθηκε από μία γουρούνα (τα τετράτροχα μηχανάκια που ανθούν στις τουριστικές περιοχές της χώρας) που οδηγούσε ένας τουρίστας, υπήκοος Ισραήλ. Ο πρόεδρος του Συλλόγου επέβαινε σε δίκυκλο κατευθυνόμενος σπίτι του, όταν σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Ισραηλινός με τη γουρούνα πετάχτηκε στο ρεύμα κατεύθυνσής του αναγκάζοντάς τον να κάνει επικίνδυνο ελιγμό και να βρεθεί στο οδόστρωμα. Τραγική ειρωνεία είναι πως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλίων εδώ και χρόνια φωνάζει για την απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργούν τα συγκεκριμένα τετράτροχα στη ζωή των κατοίκων της περιοχής. 

«Δεν υπάρχουν μόνο τουρίστες στα Μάλια, υπάρχουν και οι κάτοικοι που προσπαθούν να επιβιώσουν, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο» λέει στην Εφ.Συν. ο Μανώλης Κουλούρας, πρόεδρος της ομάδας Sarpidonistas, που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. 

Το συγκεκριμένο τροχαίο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής των κατοίκων, καθώς αποτελεί χρόνιο πρόβλημα η συνύπαρξη με τα επικίνδυνα τετράτροχα, που παραμένουν ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των νεαρών τουριστών. Ο δήμαρχος της περιοχής Ζαχαρίας Δοξαστάκης στρέφεται κατά της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη η οποία όπως λέει «εξαφάνισε» διάταξη νόμου με την οποία η αρμοδιότητα για την έκδοση αδειών μεταβιβαζόταν στους δήμους. «Έτσι εμείς έχουμε αρμοδιότητα μόνο για τα κάτω των 50 κυβικών. Όλα τα υπόλοιπα παίρνουν άδεια από τον ΕΟΤ χωρίς να ελέγχεται η φέρουσα ικανότητα κάθε τόπου για το πόσα τέτοια τετράτροχα μπορεί να αντέξει. Υπολογίζουμε πως μόνο στον δήμο Χερσονήσου κυκλοφορούν πάνω από 3.000 γουρούνες» λέει ο κ. Δοξαστάκης. 

Στην περιοχή της Χερσονήσου και των Μαλίων τα τροχαία ατυχήματα με γουρούνες είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.  Πέρυσι υπήρξε περιστατικό που ένα από αυτά τα τετράτροχα βρέθηκε πάνω σε πεζοδρόμιο χτυπώντας μητέρα και το μωρό της που βρισκόταν στο καροτσάκι. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των περίοικων οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων ενοικίασης νοιάζονται μόνο πως θα βγάλουν χρήματα. Ενοικιάζουν τις γουρούνες ως παιχνίδι και όχι ως μέσο μεταφοράς, πολλές φορές χωρίς να απαιτούν να δουν το δίπλωμα του οδηγού. 

«Εμείς επιχειρήσαμε να βάλουμε φρένο» λέει ο δήμαρχος Χερσονήσου. «Εκδώσαμε κανονιστική διάταξη σύμφωνα με την οποία κάθε επιχείρηση ενοικιαζόμενων οχημάτων στην περιοχή μας μπορεί να έχει μόνο μέχρι τέσσερις γουρούνες. Με την κατάργηση όμως της δημοτικής αστυνομίας κανένας δεν μπορεί να ελέγξει την εφαρμογή της ενώ η ΕΛΑΣ μας λέει μονίμως πως δεν έχει την επαρκή δύναμη για τους αντίστοιχους ελέγχους. Και έτσι το χάος συνεχίζεται…»

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις:  01.08.14