+

ΟΤΑΝ ΘΑ ΛΑΒΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ

Αγαπητή οικογένεια Νταλάρα. Καβαλήσατε το άρμα του Οργανισμού Λαμπράκη και μας πολιορκείτε πανταχόθεν.

Η υφυπουργός Εργασίας μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5 και μας είπε μεταξύ άλλων «Δεν είσαι νόμιμος; Δεν μπορείς να περιφέρεσαι μέσα στη χώρα και να επιβαρύνεις το ιστορικό κέντρο (της Αθήνας) και άλλες πόλεις». Είπε επίσης, «Θα φύγουν άνθρωποι, γιατί έχουμε νόμους».

Την ίδια περίοδο η εφημερίδα Το Βήμα ξεκινά προσφορά με όλα τα παλιά τραγούδια του Γιώργου. Κάνω μια βόλτα στα περιεχόμενα της συλλογής. Πόση υποκρισία γαμώτο…

Θα πάρουμε λοιπόν από το Βήμα τα τραγούδια του συζύγου, μεταξύ άλλων τους δίσκους «Μικρά Ασία» που μιλάει για την προσφυγιά, τα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, του Άκη Πάνου κ.ά. Η σύζυγος θα διώχνει μετανάστες και ο Γιώργος θα μας ξανατραγουδά το «Έτσι είναι οι ανθρώποι», το «Λειώνουν τα νιάτα μας», το «Πάγωσε η τσιμινιέρα», τα «Χρόνια της υπομονής», τον «Μετανάστη», το «Εφτά νομά σ’ ένα δωμά». Ντροπή.

Ξανά: ΝΤΡΟΠΗ με κεφαλαία.

Βάλτε τα να τα ακούσετε στο σπίτι που να πάρει…
Τραγουδήστε τα όσο έχετε ακόμα το μοναδικό δώρο που σας έκανε ο θεός, τη φωνή, που κάποτε μας συγκινούσε. Και μην αρχίσετε τις αηδίες ότι δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη και τα λοιπά. Γιατί η κυρία με το οικογενειακό όνομα έγινε υφυπουργός. Α, και με το πατρικό της, το Ραγκούση. Και από κοντά ο Οργανισμός να δίνει φωνή και στους δύο.

Και τώρα μας πουλάτε ο ένας απελάσεις και φράχτες και ο άλλος συγκίνηση. Θα γυρίσουν όμως τα τραγούδια μια μέρα και θα σας πάρουν με τις πέτρες. Δεν τα σέβεστε. Εκδικούνται. Παραμονεύουν οι στίχοι στις γωνίες, φυλάνε τσίλιες οι νότες να σε λαβώσουν. Το ξέρεις και συ, εσύ μας τα ‘λεγες παλιά:

«Τα τραγούδια που έχουν αίμα και καρδιά, είν’ αρρώστια που δεν γίνεται καλά». Κι όσοι ριγούμε ακόμα, τα έχουμε τετρακόσια και καταλαβαίνουμε…

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 19.02.2011