+

«ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συζήτηση στη μνήμη της Aμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Iτον, που βιάστηκε και δολοφονήθηκε στις 2 Ιουλίου στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο των Χανίων, έπειτα από πρωτοβουλία ομάδας πολιτών και κυρίως γυναικών της περιοχής.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση είχαν οι ψυχολόγοι Δέσποινα Φαλελάκη και Κυριακή Γιανναδάκη που πραγματοποίησαν και τις δύο εισαγωγικές ομιλίες σε σχέση με τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών.

Οι διοργανώτριες Δέσποινα Φαλελάκη και Κυριακή Γιανναδάκη

Οπως δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η κ. Φαλελάκη, στόχος της συγκέντρωσης ήταν να γίνουν σαφή και ξεκάθαρα τα δικαιώματα των γυναικών στη ζωή: «Μαζί με τη Σούζαν, δολοφονήθηκε και κάτι δικό μας, κάτι σε κάθε γυναίκα ανεξαιρέτως… Το δικαίωμα της ζωής και της ανεμελιάς», λέει η ίδια. «Θέλαμε να δείξουμε ότι είμαστε εδώ δυναμικά, ότι διεκδικούμε, ότι δεν σιωπούμε, ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει τη ζωή από τον άλλο επειδή “έτσι του ήρθε”. Και από την άλλη, να μη φοβόμαστε να κάνουμε καταγγελίες και αυτές να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε μπροστά στη Δημοτική Αγορά των Χανίων με αρκετά μεγάλη συμμετοχή πολιτών τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα της βίας εις βάρος των γυναικών, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κοινωνίας της Κρήτης για τον ρόλο των γυναικών μέσα στην οικογένεια, στους χώρους δουλειάς κτλ.

Οπως ήταν φυσικό η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από τα θέματα των καταγγελιών από τις γυναίκες και πόσο αυτές φτάνουν μέχρι τους αρμόδιους φορείς, την αστυνομία ή πολύ περισσότερο μέχρι τη Δικαιοσύνη, αλλά και τον τρόπο που καταγγελίες σαν αυτές αντιμετωπίζονται από τον κοινωνικό περίγυρο.

*flashnews

Η 60χρονη Σούζαν Ιτον βρέθηκε στην Κρήτη συμμετέχοντας σε διεθνές συνέδριο Βιολογίας στο συνεδριακό κέντρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης. Εξαφανίστηκε στις 2 Ιουλίου ενώ είχε πάει για τζόκινγκ σε περιοχή του Κολυμπαρίου. Το πτώμα της βρέθηκε στις 9 Ιουλίου ριγμένο μέσα σε ένα παλιό γερμανικό τούνελ στο Ξαμουδοχώρι Πλατανιά και από την πρώτη στιγμή έγινε φανερό πως επρόκειτο για ανθρωποκτονία.

Ο δολοφόνος της συνελήφθη μια εβδομάδα αργότερα και ομολόγησε πως την παρέσυρε με το αυτοκίνητο ενώ εκείνη έκανε τζόκινγκ με σκοπό να την ακινητοποιήσει και να τη βιάσει, κάτι που έκανε ενώ πιθανώς εκείνη είχε ήδη χάσει τη ζωή της.

Τα στοιχεία του 27χρονου δόθηκαν στη δημοσιότητα και αποκαλύφθηκαν και άλλες καταγγελίες για αντίστοιχες επιθέσεις σε γυναίκες το προηγούμενο διάστημα, ενώ ο ίδιος βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές της Τρίπολης.

«Στη θέση αυτής της γυναίκας θα μπορούσα να είμαι εγώ, να είναι η μαμά μου, η αδερφή μου, η φίλη μου. Θα μπορούσε να είναι η γυναίκα σας, η κόρη σας, η αδερφή σας, η μαμά σας. Θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε αθώα, ανυποψίαστη και ανυπεράσπιστη γυναίκα…» ανέφερε η κυρία Φαλελάκη κατά τη χθεσινή συγκέντρωση.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 09.08.2019