+

Ο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΕΦΕΡΕ ΜΟΝΟ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ

Μερικές ρωγμές σε κτίρια και προσωρινή αναστάτωση άφησε πίσω του ο χθεσινός ισχυρός σεισμός που αναστάτωσε την Κρήτη.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 11.36 το πρωί και -με βάση τις εκτιμήσεις του Αστεροσκοπείου- η έντασή της ήταν 5,5 Ρίχτερ, ενώ -σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Κέντρο- υπολογίζεται στα 5,2 Ρίχτερ.

Αν και το επίκεντρο ήταν στο ανατολικότερο άκρο του νησιού, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζάκρου και Μακρύ Γιαλού Λασιθίου, εν τούτοις έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλο το νησί, από το Λασίθι μέχρι τα Χανιά.

Οπως εξηγούν οι σεισμολόγοι, αιτία ήταν το μικρό εστιακό βάθος, μόλις 10 χιλιόμετρα, ενώ μέχρι το βράδυ της Τετάρτης η μετασεισμική ακολουθία εξελισσόταν φυσιολογικά.

Στο Λασίθι και στο Ηράκλειο εκκενώθηκαν οι τάξεις των σχολείων που εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε μάθημα, με τα παιδιά να βγαίνουν στους αύλειους χώρους υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, χωρίς να σημειωθεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Στο Λασίθι, κάτοικοι ενημέρωσαν τις υπηρεσίες για ρωγμές κυρίως σε παλιά οικήματα, χωρίς όμως να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός, ενώ στο Ηράκλειο τα συνεργεία του δήμου έσπευσαν στο κτίριο όπου συστεγάζονται τα 53ο & 54ο Δημοτικά Σχολεία, ύστερα από καταγγελίες των εκπαιδευτικών για ρωγμές σε μπαλκόνια του.

Η αυτοψία έδειξε πως οι ρωγμές προϋπήρχαν, ωστόσο για λόγους ασφαλείας σήμερα στο σχολείο θα μεταβεί συνεργείο του δήμου ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη.

Κατά την ώρα του σεισμού επικράτησε αναστάτωση στο νησί, με πολλούς κατοίκους να πετάγονται στον δρόμο, ενώ σημειώθηκαν εκτεταμένες αν και ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος.

Περιορισμένα προβλήματα σημειώθηκαν και στις τηλεπικοινωνίες λόγω της υπερφόρτωσης των δικτύων τα πρώτα λεπτά μετά τον σεισμό.

◼ Αν και έδωσε αφορμή για δημοσιογραφικές (κυρίως) υπερβολές, η προειδοποίηση του αρμόδιου εθνικού κέντρου για πιθανό τσουνάμι στην περιοχή του σεισμού ήταν μόνο προληπτική, όπως εξήγησε στη δημόσια τηλεόραση ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ωστόσο, οι τίτλοι περί «επικείμενου τσουνάμι» δεν άργησαν να αναπαραχθούν με ταχύτητα σε μερίδα των τοπικών ΜΜΕ, επιτείνοντας το κλίμα ανησυχίας.

Λίγη ώρα αργότερα η αρμόδια αρχή ήρε την προειδοποίηση.

(Κεντρική φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την εκκένωση των αιθουσών σε δημοτικό σχολείο στο Ηράκλειο, λίγα λεπτά μετά τον χθεσινό ισχυρό σεισμό. *CRETALIVE).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 26.05.2016