+

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση διαμορφώνεται στην περιοχή της Ανάληψης, στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής. Αιτία είναι η έλλειψη προστατευτικών μέτρων σε σημεία των ενετικών τειχών που βρίσκονται μέσα στον ιστό της πόλης, αλλά δημιουργούν μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Τη Δευτέρα κηδεύτηκε μια 55χρονη γυναίκα που έχασε τη ζωή της πέφτοντας από το συγκεκριμένο σημείο, γεγονός που κινητοποίησε τους κατοίκους, οι οποίοι ζητούν άμεση παρέμβαση του Δήμου Ηρακλείου και της Αρχαιολογίας.

Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε στο σημείο και ξεναγήθηκε από τον Κώστα Χιωτέλη, έναν από τους παλαιότερους κατοίκους και ιδρυτή του πολιτιστικού και επιμορφωτικού συλλόγου της περιοχής. Σε αρκετά σημεία το ύψος των τειχών ξεπερνά τα 10 μέτρα. Στο πεζούλι που υπάρχει συγκεντρώνονται το βράδυ αρκετά νέα παιδιά καταναλώνοντας αλκοόλ και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, καθώς μια απροσεξία μπορεί να αποβεί μοιραία. Το σημείο αυτό αποτελεί τμήμα των ενετικών τειχών του Ηρακλείου, για την ανάπλαση των οποίων έχει ξεκινήσει ήδη μια εκτεταμένη και αξιόλογη προσπάθεια από τον δήμο και την αρχαιολογική υπηρεσία το τελευταίο διάστημα.

Στη σημείο αυτό κάθονται τα βράδια δεκάδες παιδιά της γειτονιάς με κίνδυνο της ζωής τους.Διονέλλης Μάριος / ΕΦΣΥΝ

«Την περιοχή της Ανάληψης την έχουν ξεχάσει. Ας έρθουν τουλάχιστον να δουν ποια είναι η εικόνα. Κάτω από τα τείχη βρίσκεται μια παιδική χαρά και ένα Νηπιαγωγείο. Εκεί βρήκαν πεσμένη τη γυναίκα τα ξημερώματα του Σαββάτου» λέει ο κ. Χιωτέλης.

Ο ίδιος έχει αναλάβει εδώ και χρόνια τη φροντίδα του μικρού πάρκου που βρίσκεται κάτω από τα τείχη. Εχει φυτέψει δέντρα και λουλούδια και ανέλαβε τον καθαρισμό του βγάζοντας κυριολεκτικά τόνους σκουπιδιών. «Ήρθε ο δήμος και έβαλε καινούργια όργανα στην παιδική χαρά, αλλά από τότε την έχει εγκαταλείψει στην τύχη της. Υπάρχουν επικίνδυνες σκάλες που ενώνουν το πάνω με το κάτω επίπεδο αλλά είναι από ολισθηρό υλικό, σε πολλά σημεία σπασμένες και χωρίς μία κουπαστή να πιαστεί κάποιος που κατεβαίνει. Πολλές φορές συμβαίνουν ατυχήματα με ηλικιωμένους ανθρώπους» αναφέρει.

Ο ίδιος τονίζει επίσης πως ο φωτισμός τη νύχτα είναι ελάχιστος, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους κάνοντας την περιοχή να θυμίζει εγκατελειμμένο χωριό παρ’ όλο που βρίσκεται περίπου 200 μέτρα από την πλατεία Ελευθερίας, το κεντρικότερο σημείο της πόλης του Ηρακλείου.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Ηρακλείου, Γιάννη Αναστασάκη, και έθεσε υπόψη του τις επισημάνσεις των κατοίκων της περιοχής. Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως άμεσα θα υπάρξει παρέμβαση τουλάχιστον για τα ζητήματα ασφάλειας στο συγκεκριμένο τμήμα των ενετικών τειχών.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 13.08.2020