Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ «ΔΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ»

Δυναμική απάντηση στις «προσχηματικές», όπως τις χαρακτηρίζουν, κινήσεις ενημέρωσης για το Καστέλλι ετοιμάζουν κάτοικοι και μέλη συλλογικών φορέων της Κρήτης, με αφορμή την εκδήλωση που οργανώνει ο τοπικός Δήμος με στελέχη του Υπουργείου Υποδομών το Σάββατο 24 Ιουνίου.

Το “Παγκρήτιο Δίκτυο Δυνάμεων Αντίστασης & Αλληλοβοήθειας” με μια εκτενή ανακοίνωσή του τονίζει τις σοβαρότατες επιβαρύνσεις που θα επιφέρει το έργο στην περιοχή, τη στιγμή που υπάρχει φθηνότερη και αποδοτικότερη λύση για το υπάρχον αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στις ευθύνες του Δήμου Μινώα Πεδιάδος ως προς τη δικαστική υποστήριξη της προσφυγής κατά του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Για άλλη μια φορά στεκόμαστε μάρτυρες μιας τραγικής διάστασης θέσεων και απόψεων των θεσμοθετημένων φορέων (Δήμος, Περιφέρεια, Υπουργείο Υποδομών) και  συλλογικοτήτων που εκπροσωπούν τη γνήσια λαϊκή βούληση.

Κλασική πλέον, περίπτωση η προωθούμενη από τους θεσμικούς  φορείς,  εγκατάσταση  νέου διεθνούς πολιτικού αεροδρομίου στο Καστέλλι Πεδιάδος, δίπλα στο ήδη υπάρχον πολεμικό.

Παρόλες τις ενστάσεις για την πασιφανή ακαταλληλότητα του χώρου, ενώ υπάρχει εναλλακτική βιώσιμη και με πολύ λιγότερο κόστος , λύση της επέκτασης και αναβάθμισης  του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» υιοθετώντας την κατασκευή λοξού αεροδιαδρόμου. Λύση που υλοποιείται πλέον με επιτυχία στις προηγμένες χώρες του κόσμου .

Το έργο αυτό όπως έχει επισημανθεί από ειδικούς επιστήμονες και συλλογικότητες , αν πραγματοποιηθεί στη συγκεκριμένη κλειστή πεδιάδα, που περιβάλλεται από βουνά και λόφους θα προκαλέσει αφενός την αμετάκλητη καταστροφή ενός αρχέγονου τοπίου με υψηλές πολιτισμικές αναφορές και ιστορία και αφετέρου την ολοσχερή καταστροφή μεγάλης έκτασης γης υψηλής παραγωγικότητας, από την αέρια διασπορά των ρύπων, με ελαιώνες από  τους παραγωγικότερους του νησιού και την απώλεια χιλιάδων τόνων εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου, καθώς των άλλων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της.  Όλα αυτά στο όνομα μιας ανύπαρκτης ανάπτυξης.  Είναι δεδομένο ότι με τις σοβαρότατες επιπτώσεις και την απώλεια ενός από τα σημαντικότερα, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, αγροδιατροφικά κέντρα της Κρήτης, κάθε έννοια ανάπτυξης, με βάση την κοινή λογική  και υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτοακυρώνεται.

Τα παραπάνω αποκαλυπτικά σπεύδει να καθησυχάσει η επίσημη Πολιτεία διοργανώνοντας, τώρα εκ των υστέρων και αφού έχει λάβει τις αποφάσεις της, προσχηματική ημερίδα το ερχόμενο Σάββατο 24 Ιουνίου και ώρα 10.30′ στο Γυμνάσιο Καστελλίου, όπου θα προβάλλει το «όραμα»- έκτρωμα του διεθνούς αεροδρομίου Καστελλίου στους ιθαγενείς.

Δε μπορούμε να μην καταγγείλουμε και το ρόλο της νέας δημοτικής αρχής που δρα αντιδημοκρατικά προκαλώντας το κοινό αίσθημα δικαίου, εφόσον δεν έχει φροντίσει μέχρι σήμερα για την ενημέρωση και δεν λαμβάνει υπόψιν της, τις σοβαρές και βάσιμες αντιρρήσεις πολιτών και τις τεκμηριωμένες επιστημονικές θέσεις, που επανειλλημμένα έχουν διατυπωθεί, ενάντια στον παραλογισμό που φέρει το όνομα «Διεθνές αεροδρόμιο Καστελλίου» και αυτό διαπιστώνεται για δύο λόγους:

1) Διατήρησε αλλά δεν υποστήριξε, όπως όφειλε,  με τη φυσική παρουσία της πληρεξουσίου δικηγόρου  την προσφυγή του πρώην Δήμου Καστελλίου στο ΣτΕ, που μαζί με τις προσφυγές πολιτών από τους πρώην Δήμους Καστελλίου και Αρκαλοχωρίου και Θραψανού, καθώς και της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου,  εκδικάστηκαν την 1η Φεβρουαρίου 2017. Σημειωτέον ότι σκοπός των προσφυγών ήταν η ακύρωση της απόφασης έγκρισης  των περιβαλλοντικών όρων του αεροδρομίου, καθώς δεν αντιμετωπίστηκαν οι σημαντικές αδυναμίες και τα ελλείμματα της σχετικής μελέτης, που είχαν επισημανθεί με βάσιμες ενστάσεις πολιτών, υπηρεσιών, φορέων, και συλλογικοτήτων. Δηλαδή για την προστασία του τόπου, του περιβάλλοντος της περιοχής και των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της.

2) Μέχρι σήμερα δεν έχει φροντίσει, ως όφειλε, για την ενημέρωση των δημοτών, οι οποίοι ουσιαστικά μαθαίνουν από τα ΜΜΕ,  το τι αποφασίζουν άλλοι και τι σχεδιάζουν  για  “το σπίτι τους”.  Η ενημέρωση, χωρίς την προβολή των αμφισβητήσεων και των αντιρρήσεων, είναι χρόνια τώρα μονόπλευρη και εξαντλείται στα γνωστά συνθήματα περί “ανάπτυξης”, αγγίζοντας τα όρια της  προπαγάνδας.

Η αυθαιρεσία της εξουσίας και η βία της επιβολής της σε στιγμές μεγαλείου…

Εμείς σαν Παγκρήτιο Δίκτυο Δυνάμεων Αντίστασης και Αλληλοβοήθειας (ΠΑ.Δ.ΔΥ.Α.Α.) καλούμε σύσσωμο τον Κρητικό λαό να μην επιτρέψει :

 1. Να συντελεστεί μια τέτοια καταστροφή σε 26 τουλάχιστον χωριά, κάποια με μηδενικές ή σε ελάχιστες αποστάσεις δεκάδων μέτρων από το προτεινόμενο αεροδρόμιο, τα οποία, λόγω συνθηκών, αναμένεται να εγκαταληφθούν  ή να εξαφανιστούν από το χάρτη (Όμορφα χωριά, «όμορφα» καταστρέφονται!)
 2. Να ξεριζωθούν συνολικά, παραπάνω από 200.000 ελαιόδεντρα, από τα πιο παραγωγικά του νησιού, στην πεδιάδα (ομφάλιον πεδίον) του Καστελλίου (Θρήνος στον Ελαιώνα!).
 3. Να αναγκαστούν σε μετανάστευση χιλιάδες κάτοικοι, ουσιαστικά ακτήμονες πλέον, χωρίς το εισόδημα της γης τους, (κάτι αντίστοιχο με το Σφεντύλι στο «περίφημο» έργο του φράγματος του Αποσελέμη)
 4. Να “ταπεινωθούν” γύρω από την πεδιάδα βουνά όγκου 11 εκατομμυρίων κυβικών (!), χαμηλώνοντάς τα εκατοντάδες μέτρα, για να διευκολύνονται οι απογειώσεις – προσγειώσεις, οι παραχωρήσεις και οι εργολαβίες κάθε είδους.
 5. -Να πληγούν ο Πολιτισμός μας, η αξεπέραστη ομορφιά του Περιβάλλοντός μας και ο Τουρισμός.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε διατρανώνοντας την αντίθεσή μας σε όσους σαν ψυχροί εκτελεστές επιμένουν να υλοποιούν παλαιότερες και τωρινές μνημονιακές δεσμεύσεις.

Υποστηρίζουμε το ψήφισμα και τις δράσεις της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας.

Τα μέλη του ΠΑ.Δ.ΔΥ.Α.Α.

 • Ηράκλειο:Λαϊκή Στάση Πληρωμών (Λ.Σ.Π.)
 • Ρέθυμνο: Σωματείο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου (Σ.Α.Ο.Ρ.)
 • Χανιά: Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα (ΔΗ.ΠΑ.Κ.)
 • Ν. Λασιθίου: Αλληλέγγυοι Πολίτες Μεραμβέλλου (Α.ΠΟ.Μ)
 • Χερσόνησος: Κοινωνικοπολιτικό Κίνημα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη ζωή του Ελληνικού λαού.
 • Ιεράπετρα: Δίκτυο Αλληλεγγύης και προώθησης κοινωνικής οικονομίας «ΙΣΤΟΣ»

(Κεντρική φωτογραφία: Από προηγούμενη επίσκεψη του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη στο Καστέλλι για το θέμα του νέου αεροδρομίου).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 22.06.2017