+

Ο ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ» ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ελάτε να προσπαθήσουμε μαζί να ξεδιαλύνουμε τον… χρησμό Χαρδαλιά για τα «δεκάδες» κρούσματα στο Ηράκλειο, που μας οδήγησαν στο «πορτοκαλί» και στην «αυξημένη επιτήρηση». Διαβάζω από χθες πως έχουν ξεσηκωθεί αρκετοί στην πόλη με αντιδράσεις του στυλ: Γιατί εμάς, αφού δεν έχουμε πολλά κρούσματα, γιατί εδώ, τι ζόρι τραβάτε με τον τόπο μας, γιατί μας έχετε βάλει στο μάτι, όλο εμένα σηκώνει κτλ.

Μέχρι και ο δήμαρχος πήρε τηλέφωνο, λέει, τον Χαρδαλιά για να ζητήσει εξηγήσεις. Κι εκείνος του είπε: Μα τί λέτε, ποιος σας είπε ότι έχετε λίγα κρούσματα; Υπάρχουν, του είπε, «δεκάδες ενεργά κρούσματα στο Ηράκλειο, που ενώ δεν νοσηλεύονται βρίσκονται στο σπίτι τους σε καραντίνα…».

Και πόσα ακριβώς είναι τα «δεκάδες» για να έχουμε καλό ρώτημα; Ανταποκρίνεται το «δεκάδες» στην επίσημη εικόνα που μας δίνουν;

Πάμε λοιπόν δύο εβδομάδες πίσω:
Αφού «βρίσκονται στο σπίτι τους σε καραντίνα» πάει να πει ότι ξεκινάμε να μετράμε πριν από δύο Σάββατα, για να βρούμε αυτούς που, σύμφωνα με τις επίσημες ενημερώσεις, βρέθηκαν θετικοί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και λογικά μέχρι σήμερα, όπως λέει ο Χαρδαλιάς, βρίσκονται σε 14ήμερο αυτοπεριορισμό:

– Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου: 1 κρούσμα (αυτός/ή λογικά σήμερα βγήκε από την καραντίνα)
– Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου: Κανένα κρούσμα
– Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου: Κανένα κρούσμα
– Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου: 1 κρούσμα
– Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου: 5 κρούσματα
– Πέμπτη 1 Οκτωβρίου: 2 κρούσματα
– Παρασκευή 2 Οκτωβρίου: 2 κρούσματα
– Σάββατο 3 Οκτωβρίου: 1 κρούσμα
– Κυριακή 4 Οκτωβρίου: 1 κρούσμα
– Δευτέρα 5 Οκτωβρίου: 1 κρούσμα
– Τρίτη 6 Οκτωβρίου: 1 κρούσμα
– Τετάρτη 7 Οκτωβρίου: 1 κρούσμα
– Πέμπτη 8 Οκτωβρίου: 4 κρούσματα
– Παρασκευή 9 Οκτωβρίου: Κανένα κρούσμα
– Σάββατο 10 Οκτωβρίου: 1 κρούσμα

Σύνολο δεκαπενθημέρου: 21 κρούσματα

Είναι τα 21 κρούσματα «δεκάδες»; Ναι, κυριολεκτικά μιλώντας, είναι. Είναι δύο δεκάδες και ακόμα ένα. Αρα ο Χαρδαλιάς δεν λέει ψέματα. Το ερώτημα όμως, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι αν λέει ψέματα. Το ερώτημα είναι αν λέει όλη την αλήθεια.

Είναι αυτά ΟΛΑ τα κρούσματα που υπάρχουν στο Ηράκλειο; Κανένας δεν ξέρει και κανένας δεν μπορεί να σε διαβεβαιώσει. Περιλαμβάνονται σε αυτά και τα «εισερχόμενα» στο Ηράκλειο; Εχουμε ή δεν έχουμε εισερχόμενα στο Ηράκλειο, την κυριότερη πύλη εισόδου της χώρας από πτήσεις τσάρτερ; Ρίξτε μια ματιά εδώ για το πόσες πτήσεις έρχονται στην πόλη τις επόμενες 48 ώρες. Σε όλες τις αντίστοιχες πτήσεις των προηγούμενων 15 ημερών, πόσα ήταν τα θετικά κρούσματα; Υπήρχαν θετικά κρούσματα; (σ.σ. Ξέρουμε ότι με βάση τον αλγόριθμο ελέγχονται ένας στους δέκα επιβάτες που έρχονται)
Πόσοι είναι οι φιλοξενούμενοι αυτή τη στιγμή στα ξενοδοχεία καραντίνας στη Χερσόνησο; (είναι περισσότεροι ή λιγότεροι από 21;).
Πέρασε σχεδόν όλη η τουριστική σεζόν και ακόμα κανένας δεν έχει αναλάβει την αρμοδιότητα να μας ενημερώνει επισήμως για τον αριθμό των επισκεπτών στην περιοχή μας, και σε όλες τις τουριστικές περιοχές, που ανιχνεύονται θετικοί στον κορονοϊό.

Και αφού είναι 21, γιατί στον δήμαρχο ο Χαρδαλιάς δεν λέει 21, αλλά λέει «δεκάδες», που αφήνει την εντύπωση για πολύ μεγαλύτερα νούμερα; (π.χ. 40, 70, 80).

Εχω γράψει εδώ και καιρό ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα με την ενημέρωση, ειδικά σε τουριστικές περιοχές όπως η Κρήτη. Και βασικά δεν το έχω πει εγώ, οι ίδιοι οι ξενοδόχοι έχουν ζητήσει δημοσίως να συσκοτίζεται η εικόνα προκειμένου να μην πληγεί το προϊόν τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, με το Ηράκλειο να υποδέχεται ακόμα χιλιάδες τουρίστες καθημερινά, χωρίς να παίρνουμε ποτέ απαντήσεις στο κρίσιμο ερώτημα «σε ποιες πύλες εισόδου εμφανίζονται τα εισερχόμενα κρούσματα και πόσα σε καθεμιά» μήπως είναι κάπως περίεργο εμείς να αγανακτούμε που παραμένουν τα μέτρα; Μήπως κάποιοι, έστω και με μισόλογα, έστω και με χρησμούς, προσπαθούν να μας πουν πως ακόμα είμαστε στο μέσον του “καλά υπολογισμένου ρίσκου” και άρα μην πάτε γυρεύοντας;

* Αν παρατηρήσετε πάντως οι αντιδράσεις προκύπτουν κυρίως από την πόλη του Ηρακλείου. Στη Χερσόνησο π.χ. (που επίσης είναι νομός Ηρακλείου) δεν είδα και πολλές διαφωνίες, ούτε και ο δήμαρχός τους πήρε τον Χαρδαλιά τηλέφωνο να διαμαρτυρηθεί.
Ισως κάτι παραπάνω να ξέρουν εκεί…