+

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Με το θάνατο δύο μικρών παιδιών από μηνιγγίτιδα, σε Κρήτη και Κομοτηνή, σημαδεύτηκαν οι τελευταίες μέρες πριν από τις κάλπες, την ώρα που οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν για τα αντίστοιχα εμβόλια αλλά και οι παιδιατρικές κλινικές σε όλη τη χώρα μαστίζονται από υποστελέχωση.

Σε αυτό το κλίμα πραγματοποιούνται οι αντιπαραθέσεις των τελευταίων ημερών για την αποτελεσματική διαπραγμάτευση και για τη συνέπεια της χώρας έναντι των δανειστών…

Θύματα 2 και 4 ετών

Ένα αγοράκι 2 ετών, από το χωριό Ήφαιστος της Κομοτηνής και ένα κοριτσάκι 4 ετών από τα Χανιά είναι τα θύματα της μηνιγγίτιδας σε διάστημα λίγων ημερών (15 και 18 Ιανουαρίου αντίστοιχα). Ακόμα ένα παιδί 16 μηνών στην Κρήτη έχει προσβληθεί και βρίσκεται σε σοβαρή αλλά ελεγχόμενη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Οι υπηρεσίες στην Κρήτη ερίζουν για το ποιος έχει την αρμοδιότητα για τη διάθεση των εμβολίων, με τον διευθυντή της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης να ρίχνει τις δικές του ευθύνες στην αιρετή αντιπεριφέρεια Χανίων.

Εν τω μεταξύ το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β, που γίνεται σε δύο έως τέσσερις δόσεις κοστίζει 105 ευρώ για κάθε δόση και συνεπώς οι γονείς θα πρέπει να διαθέσουν μέχρι και 420 ευρώ για κάθε παιδί, εφόσον το συγκεκριμένο εμβόλιο βρίσκεται εκτός συνταγογράφησης και δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού ακόμα δεν έχει συνεδριάσει η επιτροπή που θα το εγκρίνει. Την ίδια ώρα, για άλλη μια φορά στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερη η τιμή για το συγκεκριμένο εμβόλιο από τις άλλες «δανείστριες» χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία κ.λπ.

Τις τελευταίες ημέρες, ειδικά στα Χανιά, οι πωλήσεις των συγκεκριμένων εμβολίων αυξήθηκαν κατακόρυφα, καθώς ο θάνατος του μικρού παιδιού ανάγκασε τους γονείς να πληρώσουν από την τσέπη τους προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα. Οι γιατροί, πάντως, συνιστούν να μην υπάρξει πανικός και εφιστούν την προσοχή στους γονείς για την έγκαιρη μετάβαση στο νοσοκομείο σε περιπτώσεις υψηλού και επίμονου πυρετού στα παιδιά.

Ανησυχία στους γονείς

Ωστόσο, η κατάσταση στα νοσοκομεία και ειδικά στις παιδιατρικές κλινικές της χώρας μόνο εμπιστοσύνη δεν μπορεί να εμπνεύσει, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ευρείας ανησυχίας όπως η ύπαρξη απανωτών κρουσμάτων της ασθένειας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της παιδιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, όπου οι γονείς της περιοχής αναγκάστηκαν να δημοσιοποιήσουν ανοιχτή επιστολή απογοητευμένοι από την κοροϊδία ως προς την τοποθέτηση παιδιάτρου. Με τη λήξη των εφημεριών τα παιδιά που χρειάζονται νοσηλεία μεταφέρονται από τον Άγιο Νικόλαο στην Ιεράπετρα, ενώ η τελευταία ενημέρωση για μεταφορά γιατρού από την… Ικαρία κόλλησε στην προκήρυξη των εκλογών που μπλόκαρε όλες τις διαδικασίες προσλήψεων, μετατάξεων κ.λπ.

Όμοια είναι η κατάσταση με τις ελλείψεις παιδιάτρων στις παιδιατρικές κλινικές των Νοσοκομείων Καρδίτσας και Φλώρινας, όπου κατά περιόδους η κατάσταση έχει φτάσει και κοντά στο κλείσιμό τους αφήνοντας ακάλυπτα χιλιάδες παιδιά στις περιοχές αυτές. Και πάλι η κατάσταση σώζεται με «μπαλώματα» μεταθέσεων από γειτονικά Κέντρα Υγείας.

Στην περίπτωση των Τρικάλων εστάλη γιατρός για μερικούς μήνες από το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας (αφήνοντας ακάλυπτη εκεί την περιοχή) ενώ στη Φλώρινα έφτασε μέχρι τη Βουλή το ζήτημα της αναστολής λειτουργίας της παιδιατρικής, όταν τον περασμένο Ιούλιο οι γυναίκες της περιοχής αναγκάζονταν να μεταφερθούν στην Πτολεμαΐδα και στην Έδεσσα για να γεννήσουν, αφού στη Φλώρινα δεν υπήρχε καν παιδίατρος. Την ίδια στιγμή το πάγιο αίτημα για στελέχωση των κλινικών με γιατρούς και μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό αναμένει μονίμως την έγκριση των εταίρων μέσω κάποιου e-mail…

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 24.01.2015