ΠΑΙΔΙΑ, ΤΟΝ ΝΟΥ ΣΑΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Το κείμενο αυτό δεν απευθύνεται τόσο σε όσους έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν ΜέΡΑ25. Νομίζω πως αυτοί καταλαβαίνουν πολύ καλά τι σημαίνει η ρήξη και συνειδητοποιούν και το νόημα του «Πρώτη Φορά». Γιατί πολύ απλά, ρήξη δεν έγινε ποτέ στ’ αλήθεια…

Για τους υπόλοιπους χρειάζονται, νομίζω, μερικές απαντήσεις:

Κοίτα πως έχει το πράγμα…

Ας πούμε για τα κόκκινα δάνεια: Ρήξη είναι να απαιτήσεις να φύγουν τα funds που σου παίρνουν το σπίτι, την επιχείρηση ή το χωράφι, ενώ αγόρασαν το δάνειό σου στο 3% της αξίας του. Το συνειδητοποιείς;

Αν η τράπεζα μπορεί να πουλήσει το δάνειό σου στο fund για «κομμάτι ψωμί», τότε μπορεί να το κάνει και σε σένα ή έστω στο δημόσιο και μετά το δημόσιο να ορίσει βιώσιμο πλάνο αποπληρωμής, με βάση τις πραγματικές σου δυνατότητες. (Αυτό εμείς το λέμε «Οδυσσέα» – Ας το πουν όπως θέλουν όμως, αρκεί να γίνει).

Όσο όμως ισχύουν οι νόμοι του Σημίτη και του Τσίπρα, που αφήνουν ανεξέλεγκτα τα «κοράκια», μαζί με τον πτωχευτικό νόμο του Μητσοτάκη, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Στην καλύτερη περίπτωση θα προστατευθεί μόνο η πρώτη κατοικία (και αυτή όχι πλήρως).

Kαι οι χιλιάδες άλλοι δανειολήπτες θα ονομάζονται «στρατηγικοί κακοπληρωτές» και «κλέφτες» επειδή μετά από τρία μνημόνια, πανδημία, ακρίβεια, χαράτσια και αύξηση επιτοκίων, δεν κατάφεραν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους. Αρα διαλέγεις. Ρήξη ή συμβιβασμό και απώλεια περιουσίας;

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα είναι η μεγαλύτερη αναδιανομή γης από τη σύσταση του ελληνικού κράτους.

Χιλιάδες ακίνητα, (σπίτια ,μαγαζιά και χωράφια) αλλάζουν χέρια και καταλήγουν σε μεγάλες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων που έχουν τις έδρες τους σε φορολογικούς παραδείσους. Το ανέχεσαι αυτό;

– Όχι, αλλά θα μας κλείσουν τις τράπεζες…

Μισό λεπτό: Όπως με τα κόκκινα δάνεια, έτσι είναι απλωμένα στο τραπέζι και όλα τα μεγάλα ζητήματα της ζωής σου: Η ακρίβεια και το γεγονός ότι ο μισθός σου εξαντλείται στις 20 του μήνα. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που επιτρέπει την κερδοσκοπία των εταιριών Ενέργειας εις βάρος σου. Ο εξαντλητικός ΦΠΑ και ο φόρος στα καύσιμα, που δεν σε αφήνουν να ανασάνεις. Η προπληρωμή φόρου για την επόμενη χρονιά στην οποία υποβάλλεται η επιχείρησή σου. Και από κοντά οι ελλείψεις προσωπικού και πόρων στην Υγεία και στην Παιδεία, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η καταστροφή του περιβάλλοντος προς όφελος των ολιγαρχών (ενέργειας, τουρισμού, κατασκευών κτλ). Λοιπόν έχεις αποφασίσει να ζήσεις με αυτά και εσύ και τα παιδιά σου;

Ειδικά για την Κρήτη, η «ρήξη» αφορά τον σημερινό μαρασμό της αγροτιάς και το τεράστιο κόστος παραγωγής (εφόδια, λιπάσματα κτλ). Την κλοπή της αγροτικής γης για ανεμογεννήτριες και άχρηστα αεροδρόμια, την κλοπή του δημόσιου χώρου για καζίνα όπου θα χαθούν περιουσίες, την κλοπή του φυσικού πλούτου των θαλασσών μας με τις εξορύξεις. Αφορά τα διόδια μέσα στις πόλεις και το γεγονός ότι θα πρέπει να πληρώσεις για να πας από τη μία πλευρά του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου στην άλλη, ακόμα και για να πας στα νοσοκομεία, που είναι εκτός του αστικού ιστού. Και όλα αυτά έγιναν και με… «αριστερή» υπογραφή.

Λοιπόν, τα αντέχεις όλα αυτά;

– Κι αν μας κλείσουν τις τράπεζες;

Εσύ πες μου. Μέχρι πόσα μπορείς να ανεχτείς; Πόσο πιο κάτω φτάνει ο δικός σου πήχης μέχρι να κάνεις τη… ρήξη; Το «θα μας κλείσουν τις τράπεζες» αποκρούει όλα σου τα ερωτήματα; Κάνε τις ερωτήσεις σου, σα να είχες εσύ στα χέρια σου τις αποφάσεις για τη χώρα:

– Θέλω να μειώσω τους φόρους…
– Θα σας κλείσουμε τις τράπεζες!
– Θέλω προσλήψεις σε Υγεία και Παιδεία…
– Θα σας κλείσουμε τις τράπεζες!
– Θέλω να διώξω τα funds
– Θα σας κλείσουμε τις τράπεζες!
– Θέλω να μην έχω το ακριβότερο ρεύμα και καύσιμα στην Ευρώπη ενώ έχω τα χαμηλότερα εισοδήματα…
– Θα σας κλείσουμε τις τράπεζες!
– Θέλω μηδενικό ΦΠΑ στους αγρότες για να ξαναγυρίσουν στη γη τους…
– Θα σας κλείσουμε τις τράπεζες!
– Θέλω να μην αναγκάζονται να φύγουν τα παιδιά μου στο εξωτερικό…
– Θα σας κλείσουμε τις τράπεζες!
– Θέλω ειρήνη και αφοπλισμό …
– Θα σας κλείσουμε τις τράπεζες!
– Θέλω την Ελένη από την απάνω γειτονίτσα…
– Θα σας κλείσουμε τις τράπεζες!

Δεν έχει τέλος αυτό. Το καταλαβαίνεις;

Με ρωτάς αν θα πάμε «στα βράχια». Δεν έχεις φτάσει ήδη στα βράχια; Πώς τα ορίζεις τα «βράχια»; Τι είναι αυτό που ζεις σήμερα; Γαλήνια θάλασσα που κάνεις βαρκάδα;

Αν αποδεχτείς ότι για όλα τα αιτήματα του Λαού η απάντηση είναι «θα κλείσουν οι τράπεζες» τότε ας δώσουμε τα κλειδιά να φύγουμε όλοι από τη χώρα και να μείνουν οι ιδιοκτήτες της, που σε λίγο θα έχουν (μεταφορικά και κυριολεκτικά) όλους τους τίτλους κυριότητας.

Ποιος θα κλείσει τις τράπεζες;

Πάντως όχι ο Βαρουφάκης. Όπως δεν τις έκλεισε και το 2015. Τότε τις έκλεισε ο Ντράγκι. Παράνομα. Υπό την πίεση της Τρόικας αλλά και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (με το οποίο θέλει τώρα να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ) και με την καθοδήγηση του Στουρνάρα (τον οποίο άφησε στη θέση του ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα χαριεντίζεται μαζί του).

Αυτοί θα επιχειρήσουν να ξανακλείσουν τις τράπεζες. Στη θέση του Ντράγκι στη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η γνωστή μας Λαγκάρντ. Όλοι οι άλλοι παραμένουν στα ίδια πόστα. Ο Στουρνάρας, ο Βενιζέλος των χαρατσιών που περιμένει να τον κάνει ακόμα και πρωθυπουργό ο Ανδρουλάκης, ο Τσίπρας της συνθηκολόγησης, μέχρι και ο Σαμαράς και η αποκρουστική Δεξιά του 15, κάπου εκεί μέσα στην «Μητσοτάκης Α.Ε.» πανηγυρίζουν ακόμα στην πλάτη σου μετά την προδοσία του ΟΧΙ.

Και από κοντά η «Λίστα Πέτσα» να σου λέει ξανά ότι: «όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι με το ΝΑΙ» ή περίπου «όλοι είμαστε υπέρ της υποταγής για να μην μας κλείσουν τις τράπεζες».

Τους διέψευσες μια φορά με το 62%. Μπορείς να το ξανακάνεις.

Και η «Δήμητρα»;

Το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη δεν επιδιώκει, ούτε να κλείσουν οι τράπεζες, ούτε να φύγουμε από το ευρώ, ούτε φυσικά και από την Ευρώπη, απ’ όπου κανείς δεν μπορεί να μας διώξει.

Είναι όμως το μόνο κόμμα που σου λέει τίμια ότι οι διεκδικήσεις σου δεν θα βρουν στρωμένο χαλί. Κανείς δεν θα μας πει ελάτε, περάστε να κάνετε τη ρήξη που δικαιούστε…

Και κάτι παραπάνω…

Είναι το μόνο κόμμα που έχει ένα σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσει μια οικονομική επίθεση αν αποφασίσουν όλοι οι παραπάνω να σε στραγγαλίσουν και πάλι. Η «Δήμητρα» είναι μέσο άμυνας και όχι επίθεσης. Είναι τρόπος να αντιμετωπίσεις την επίθεση και όχι «κήρυξη πολέμου». Κανείς δεν κατηγορεί ένα νοσοκομείο που αγοράζει γεννήτρια για να λειτουργούν τα χειρουργεία στη διακοπή ρεύματος, ότι ξεκινάει «πόλεμο» με τη ΔΕΗ.

Σήμερα έχεις πολύ περισσότερα όπλα απ’ όσα είχες το 2015 για να αντιμετωπίσεις μια οικονομική «επίθεση». Πολύ περισσότερες συναλλαγές γίνονται πια ηλεκτρονικά, χωρίς χρήμα. Αυτό είναι η «Δήμητρα» (κι αυτήν, ας την πουν όπως θέλουν, αρκεί να εφαρμοστεί). Αξίζει να διαβάσεις λίγα περισσότερα (π.χ. εδώ) αντί να πέφτεις θύμα της προπαγάνδας.

Και ξέρεις κάτι, η «Δήμητρα», σε πολλά μοιάζει με τις πλατφόρμες των voucher και των «pass» επιδομάτων που έχεις ήδη συνηθίσει. Μόνο που όταν έρχονται από τον Μητσοτάκη και τον Πιερρακάκη δεν δαιμονοποιούνται από τα ΜΜΕ. Το αντίθετο μάλιστα, διαφημίζονται.

Και να σου πω και ένα μυστικό;

Και αυτά τα επιδόματα (fuel pass, energy pass), αποτελέσματα «ρήξεων» είναι. «Ρήξη» έγινε με τις επιταγές της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ όταν κρίθηκε πως δεν έπρεπε να κινδυνεύσουν τα υπερκέρδη των εταιριών Ενέργειας. Και έτσι αποφάσισαν πως τα δημόσια ταμεία μπορούν να χρεωθούν για να επιδοτούν ουσιαστικά τα κέρδη των εταιριών αυτών και τις αυξήσεις στο ρεύμα αντί να βάλουν πλαφόν στην τιμή του.

Γίνονται «ρήξεις» πολύ συχνά, μόνο που δεν είναι για το δικό σου συμφέρον. Μια τέτοια «ρήξη» έκανε και ο Μητσοτάκης με την Ευρώπη όταν απαίτησε (και κέρδισε μάλιστα) οι εφοπλιστές μας να μην αποκλειστούν από τη μεταφορά πετρελαίου του Πούτιν, την ίδια ώρα που στην Αθήνα η Μενδώνη απαγόρευε τη Λίμνη των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι για να καταγγείλει τον πόλεμο.

Και μάντεψε, σε αυτές τις περιπτώσεις, κανείς δεν μας είπε «θα σας κλείσουμε τις τράπεζες» αν παραβιάσετε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, μιας και η παραβίαση και η ρήξη ήταν προς όφελος των ενεργειάδων και των εφοπλιστών.

Για αντίστοιχες ρήξεις μιλάμε και εμείς, μόνο που λέμε αντί για τους εφοπλιστές, να είναι προς όφελος του Λαού μας.

Εσύ τι λες;

Δημοσιεύτηκε στο Cretanews.eu στις 28.04.2023