«ΠΑΙΖΟΥΝ» ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ενοικιάζουν χωρίς έλεγχο jet ski και “γουρούνες”. Χαροπαλεύει 18χρονος μετά από ατύχημα στην Κρήτη. Υποχωρεί στις πιέσεις των επιχειρηματιών η Όλγα Κεφαλογιάννη. 

Υπό πλήρη ασυδοσία συνεχίζει να λειτουργεί στις τουριστικές περιοχές ο κλάδος της ενοικίασης μηχανοκίνητων «παιχνιδιών» (jet ski, “γουρούνες” κτλ). Ένα 18χρονο παιδί χαροπαλεύει στην Κρήτη μετά από σοβαρό ατύχημα στη θάλασσα ενώ την ίδια ώρα η υπουργός Τουρισμού «εξαφάνισε» διάταξη που προέβλεπε την επιβολή αυστηρών κανόνων στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ενοικίασης οχημάτων… διασκέδασης.  

Η ενοικίαση jet ski σε τουρίστες που δε διαθέτουν ανάλογη άδεις ικανότητας, (το σχετικό δίπλωμα που προβλέπεται από τον νόμο), αποτελεί κοινό μυστικό στις τουριστικές περιοχές. Ακόμα και ανήλικοι βρίσκονται να οδηγούν πλωτά μέσα σε απόσταση αναπνοής από τους λουόμενους, χωρίς καμία ικανότητα και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τη δική τους αλλά και των κολυμβητών. Το Σάββατο στην περιοχή της Σταλίδας του δήμου Χερσονήσου συνέβη σοβαρό ατύχημα με τη σύγκρουση δύο jet ski και τον σοβαρό τραυματισμό του 18χρουνου χειριστή ενός εκ των δύο, ο οποίος νοσηλεύεται υπό καταστολή και σε κρίσιμη κατάσταση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Όπως αποδείχτηκε από την προανάκριση του Λιμενικού επρόκειτο για δύο αδέρφια 18 και 16 ετών, γερμανικής καταγωγής, των οποίων ο πατέρας τους νοίκιασε δύο jet ski χωρίς να διαθέτουν την παραμικρή άδεια ικανότητας και χωρίς ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή να ζητήσει το ανάλογο παραστατικό ικανότητας. 

Για κατάσταση ασυδοσίας μιλά στην «Εφ.Συν» ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης τονίζοντας πως προκειμένου να μη χάσουν τα έσοδα από τις ενοικιάσεις οι επιχειρηματίες «πείθονται» πως οι τουρίστες έχουν δίπλωμα αλλά δεν το κρατάνε μαζί τους. «Ασφαλώς πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και για μια κακή στιγμή αλλά θα μπορούσε να είχε προληφθεί. Οφείλουν οι επιχειρηματίες αλλά και οι τουρίστες να τηρούν το νόμο. Μόλις λίγες μέρες πριν είχαμε κάνει αυστηρές συστάσεις καθώς άτομα με jet ski έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς λίγα μέτρα μακριά από τα κεφάλια των λουόμενων. Οι ναυαγοσώστες που έκαναν τις συστάσεις κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν απειλές προσπαθώντας να κάνουν τη δουλειά τους». 

Ίδια κατάσταση και στις “γουρούνες”

Όπως καταγγέλλει ο κ. Δοξαστάκης και στην ξηρά τα πράγματα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Εδώ και πολλούς μήνες ο δήμος Χερσονήσου προσπαθεί να περιορίσει τον αριθμό των τετράτροχων μηχανών, (οι γνωστές γουρούνες) οι οποίες κατακλύζουν τις τουριστικές περιοχές και με τις οποίες επίσης έχουν προκληθεί ακόμα και θανατηφόρα δυστυχήματα. 

«Ενώ ήμασταν σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού για τη μετάβαση του ελέγχου στους Δήμους με τη θέσπιση αυστηρών κανόνων, την τελευταία στιγμή το συγκεκριμένο άρθρο σβήστηκε από το σχέδιο Νόμου ως διά μαγείας. Είναι προφανές ότι ασκήθηκαν έντονες πιέσεις στην Όλγα Κεφαλογιάννη από τους τουριστικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι επιθυμούν να συνεχιστεί η ασυδοσία». 

Το σχέδιο νόμου αφορά την αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και μέχρι πρότινος περιλάμβανε στο άρθρο 34 ρυθμίσεις για τον έλεγχο των γραφείων ενοικίασης μοτοσυκλετών άνω των 50 κυβικών με στόχο την αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας αλλά και τον περιορισμό του αριθμού τους με βάση τον πληθυσμό κάθε περιοχής.  «Στο κείμενο, όμως, του τελικού σ/ν που κατατέθηκε στις 27/06/2013 στη Βουλή των Ελλήνων, το συγκεκριμένο άρθρο εξαφανίστηκε» λέει ο δήμαρχος και ζητά από την Κεντρική Ένωση των Δήμων να αναληφθεί από κοινού δράση για να μην επικρατήσει η ασυδοσία που επιβάλουν, ακόμα και στην υπουργό, άνομα συμφέροντα στον τουριστικό κλάδο.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 02.07.2013