ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ

Ομάδα «άμεσης δράσης» οργάνωσαν οι πολίτες στο Αποπηγάδι Χανίων με
στόχο την προστασία των βουνών της περιοχής από την επέλαση της «πράσινης ανάπτυξης». Αιτία πολέμου αποτελεί το τεράστιο υβριδικό αντλησιοταμιευτικό και αιολικό έργο της γαλλικής εταιρίας EDF για το οποίο έδωσε πριν λίγες μέρες το πράσινο φως το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Την Κυριακή, οργανώθηκε στα Παλαιά Ρούματα Χανίων λαϊκή συνέλευση των πολιτών της μίας από τις περιοχές που θίγονται από το έργο και αποφασίστηκε εκτός από τη νομική οδό να οργανωθεί και δια ζώσης περιφρούρηση των βουνών. Αντίστοιχες ομάδες πολιτών έχουν συσταθεί και στο Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο ενώ σε μία περίπτωση έχει ήδη γίνει δυναμική εκδίωξη εκπρόσώπων της εταιρίας από την περιοχή τους.

Πραγματικότητα πλέον αποτελεί ο συντονισμός όλης της Κρήτης εναντίον των επενδυτών που σφετερίζονται τις περιοχές του νησιού. Το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ, λειτουργεί εδώ και χρόνια με τοπικές επιτροπές αλλά και με τη συμμετοχή των ορεινών δήμων της Κρήτης. Οι εκπρόσωποι του Δικτύου εξηγούν πως πλέον οι άδειες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν αποβλέπουν στη μείωση της ρύπανσης ή στην κάλυψη αναγκών της Κρήτης, αλλά έχουν γνώμονα μόνο το κέρδος των εταιριών εις βάρος των άλλων παραγωγικών δυνατοτήτων του νησιού. Ειδικά στο Αποπηγάδι Χανίων, η εγκατάσταση των πρώτων ανεμογεννητριών έγινε και εις βάρος της περιουσίας των κατοίκων αφού οι πατρογονικές τους εκτάσεις «δημεύτηκαν» μέσω της διαδικασίας των δασικών χαρακτηρισμών.

Η επιθετική πολιτική των εταιριών πάντως οδηγεί σε ανάλογες απαντήσεις από τους κατοίκους. «Από την αρχή είχαμε διαμηνύσει στην εταιρεία: “Μολών Λαβέ”. Ας μην γελιέται ότι με τα “καθρεφτάκια και τις χάντρες” που μοιράζει  στους “προσκυνημένους” θα συνεχίσει ανενόχλητη» αναφέρεται στην απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης του Αποπηγαδίου ενώ προαναγγέλλεται και η μαζική προσφυγή για την ακύρωση του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 01.10.14