ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ ΜΕ ΤΟ 23% ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Από την ιδιωτική εκπαίδευση ξεκίνησε το ξήλωμα του μνημονιακού πουλόβερ που ετοίμασε για τους πολίτες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με τους δανειστές. Οι παλινωδίες σε σχέση με την επιβολή ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά σχολεία, εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια αποκαλύπτουν για μία ακόμα φορά το κενό μεταξύ του ποιος πραγματικά ζητά τα μέτρα των μνημονίων και σε ποιου το όνομα εφαρμόζονται. Και αυτή τη φορά δυστυχώς με αριστερή υπογραφή και στην πλάτη χιλιάδων οικογενειών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ανήκει στα φτωχά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας.

Η αποκαλυπτική δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι ποτέ δεν ζητήθηκε η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου άφησε πλήρως εκτεθειμένη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε εντάξει το συγκεκριμένο μέτρο στο μνημόνιο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: αν δεν ζήτησαν οι δανειστές το μέτρο και αν δεν το πρότεινε η ελληνική πλευρά τότε πώς βρέθηκε (και μάλιστα ψηφίστηκε) στο πλαίσιο του νέου μνημονίου; Αντί να απαντήσει σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητά από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να αναστείλει τον νόμο που ψήφισε ο ίδιος και υπόσχεται πως σίγουρα θα τον καταργήσει αν αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση. Κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακάλυψε ξαφνικά το λάθος του, απλά πρόλαβε να υποσχεθεί πρώτος την κατάργηση του νόμου ο Β. Μεϊμαράκης και τέτοιες μέρες οι εντυπώσεις για τις χιλιάδες οικογένειες που πλήττονται, μετράνε πολύ στη δημόσια εικόνα.

Ταξική μεροληψία;

Τα πρώην κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται τον «ταξικό» χαρακτήρα του μέτρου, στοχεύοντας στα ψηλά εισοδήματα των σχολαρχών και των ανώτερων τάξεων που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία. Εντούτοις (σ.σ. για όσους δε θυμούνται), το νομοσχέδιο αρχικώς περιλάμβανε μόνο τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, αφήνοντας έξω Κολέγια, ΙΙΕΚ κτλ. Στην πορεία, και μόνο μετά τις αντιδράσεις περί άνισης μεταχείρισης (και ως ισοδύναμο για την αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας), η μπάλα πήρε και τους μεγαλύτερους παίκτες της ιδιωτικής εκπαίδευσης αφήνοντας έξω μόνο όσα εκπαιδευτήρια είχαν «μη κερδοσκοπικό» χαρακτήρα.

Αν και η πρόθεση εφαρμογής του μέτρου ξεκίνησε από τα χαμηλά προς τα ψηλά, όντως έδειχνε να αναζητά χρήματα και από τους έχοντες. Από εκείνους δηλαδή τους ακριβοπληρωμένους φορείς εκπαίδευσης, τους σχολάρχες και τους κολεγιάρχες που παρέχουν εκπαιδευτικό έργο με το αζημίωτο, αλλά και από τους γονείς που στέλνουν εκεί τα παιδιά τους, αφού για να αντέχουν τόσο υψηλά δίδακτρα προφανώς θα άντεχαν και μια αύξηση της τιμής κατά 23% ώστε να βοηθήσουν την έξοδο από την κρίση.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών σχολείων απάντησαν με τον γνώριμό τους τρόπο, με απειλή απολύσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού και με την αδυναμία απορρόφησης του νέου φόρου. Ωστόσο η μπάλα παίρνει και τα χαμηλότερα στρώματα πλήττοντας τα συνοικιακά φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης ή αγγλικών, στα οποία κατά κύριο λόγο φοιτούν παιδιά ασθενέστερων οικογενειών, που μετράνε και το τελευταίο ευρώ για να εξασφαλίσουν ένα εφόδιο για το παιδί τους. Οι εκκλήσεις για την αδυναμία χιλιάδων φτωχών παιδιών να μάθουν έστω αγγλικά αλλά και για την οικονομική καταστροφή μικρών συνοικιακών Κέντρων Ξένων Γλωσσών δε φάνηκε να πιάνουν τόπο.

Η παρέμβαση της Κομισιόν ήρθε ως «από μηχανής θεός», λέγοντας αυτό που ήταν ήδη γνωστό, ότι με βάση ευρωπαϊκή Οδηγία απαγορεύεται η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. έσπευσαν να υιοθετήσουν ρητορική καταγγελίας κατά του συγκεκριμένου μέτρου. Ξεχνώντας επιμελώς, ότι πριν λίγες μέρες είχε περάσει και με τις δικές τους ψήφους από τη Βουλή.

Τελικά, το «πάγωμα» της εφαρμογής του μέτρου έως τις 16 Οκτωβρίου σήμανε προσωρινή ανακωχή χωρίς όμως να απαλύνει τις εντυπώσεις από τις παλινωδίες εις βάρος ειδικά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Η γραφειοκρατία νικά την Παιδεία

«Ειδικές» δυσκολίες για την ειδική εκπαίδευση – Ξέχασαν το ΦΕΚ για τις προσλήψεις, τεράστια τα κενά στα σχολεία

Με τεράστια κενά σε εκπαιδευτικούς θα ξεκινήσει και η φετινή σχολική χρονιά, καθώς εκτός από τις μνημονιακές υποχρεώσεις που δεν επιτρέπουν «σπατάλες» για τη μόρφωση των παιδιών, ήρθε και η ήττα από το τέρας της γραφειοκρατίας να συμπληρώσει το παζλ των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουν με το πρώτο κουδούνι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Από τα 20.000 κενά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης οι πιστώσεις που έχουν εξασφαλιστεί αρκούν μόνο για 12.000 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι όμως έστω κι αν βρισκόμαστε μια ανάσα από το άνοιγμα των σχολείων, δεν έχουν ακόμα κάνει τις αιτήσεις τους για αναπληρωτές. Κι αυτό γιατί οι αρχικές τους αιτήσεις ακυρώθηκαν αφού το υπουργείο Παιδείας δεν είχε φροντίσει, πριν εκδώσει την πρόσκληση για την υποβολή των αιτήσεων, να πάρει σχετικό αριθμό ΦΕΚ! Έτσι, 70.000 εκπαιδευτικοί ετοιμάζονται να κάνουν εκ νέου τις αιτήσεις τους ενώ με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις η εγκατάσταση των επιτυχόντων θα γίνει στο τέλος του Σεπτέμβρη.

Ξανά τα πιστοποιητικά

Μεγαλύτερο ακόμα είναι το πρόβλημα στα Ειδικά Σχολεία, όπου οι αιτήσεις καθυστερούν ακόμα περισσότερο ενώ ξαφνικό πρόβλημα προέκυψε και με τα πιστοποιητικά των παιδιών τα οποία επίσης πρέπει να εκδοθούν από την αρχή για να δικαιούνται βοηθητικό προσωπικό και στήριξη στο σχολείο τους. Ο λόγος είναι και πάλι η γραφειοκρατία. Εφόσον μεγάλο μέρος του βοηθητικού προσωπικού των σχολείων θα προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ, τα πιστοποιητικά αναπηρίας των παιδιών πρέπει να εκδοθούν και πάλι καθώς για το ΕΣΠΑ δεν αρκεί η ένδειξη «για κάθε νόμιμη χρήση» αλλά πρέπει να υπάρχει επαρκής και σαφής δικαιολόγηση της αναπηρίας και της ανάγκης για βοηθητικό προσωπικό. Συνεπώς τα παιδιά ζητείται να περάσουν και πάλι από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, γεγονός που τα κατατάσσει ως παιδιά δεύτερης κατηγορίας αφού γι’ αυτά, πρακτικά τα σχολεία δεν πρόκειται να ανοίξουν στις 11 Σεπτεμβρίου.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 06.09.2015