ΠΑΝΤΙΕΡΑ… ROSA NERA ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Ευρεία καμπάνια συλλογής υπογραφών ξεκινά στα Χανιά ως απάντηση στην πρόθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης να μετατρέψει σε ξενοδοχεία δύο ιστορικά κτίρια στον Λόφο Καστέλι, στο κέντρο της πόλης, μεταξύ αυτών και το πρώην κτίριο της 5ης Μεραρχίας, που στεγάζει την κατάληψη Rosa Nera.

Το αρχικό κείμενο κατά της συγκεκριμένης απόφασης συνυπογράφουν 50 προσωπικότητες των Χανίων, μεταξύ άλλων και οι Χανιώτισσες συγγραφείς Μάρω Δούκα και Ιωάννα Καρυστιάνη χαρακτηρίζοντας «μέγιστο ατόπημα την πρόθεση ενός δημόσιου πνευματικού Ιδρύματος να διαχειρίζεται την ιδιοκτησία του, που είναι δημόσιος χώρος, όχι ως αγαθό αλλά ως… προϊόν».

Η Μάρω Δούκα και η Ιωάννα Καρυστιάνη

Το Πολυτεχνείο Κρήτης αποφάσισε να νοικιάσει, έπειτα από διαγωνισμό, τα κτίρια των πρώην Φυλακών Στρατώνων και της 5ης Μεραρχίας Κρητών για 25 χρόνια σε μία μονοπρόσωπη ξενοδοχειακή ΕΠΕ με την επωνυμία Belvedere, η οποία συστήθηκε πριν από έξι μήνες με αρχικό κεφάλαιο μόλις 150.000 ευρώ και καλείται να πραγματοποιήσει ένα έργο με ελάχιστη δεσμευτική επένδυση που ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια ευρώ.

Διεξοδική συζήτηση πραγματοποιήθηκε χθες για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, με τη δημοτική αρχή όμως να αποφεύγει να πάρει σαφή θέση κατά της απόφασης του Πολυτεχνείου.

Ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας τόνισε πως ο δήμος δεν μπορεί να αμφισβητήσει το αυτοδιοίκητο του Πολυτεχνείου, επισημαίνοντας πάντως πως θα ήταν προτιμότερο τα κτίρια αυτά να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικές χρήσεις.

Ισες αποστάσεις κρατά ο δήμος

Στο ψήφισμα που πρότεινε προς έγκριση, ο δήμαρχος απέφυγε να πάρει αρνητική στάση για την επιλογή του Πολυτεχνείου, όπως είχε ζητηθεί νωρίτερα από φορείς και πολίτες που έδωσαν δυναμικό «παρών» στη συνεδρίαση.

Σαφή θέση κατά της εκμίσθωσης των κτιρίων πήραν με τοποθετήσεις τους ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων αλλά και ο εκπρόσωπος του συλλόγου κατοίκων της παλιάς πόλης.

Ο Γιάννης Σαρρής, επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών-Πρώτα ο άνθρωπος», μίλησε για «στίγμα» στην ιστορία του Πολυτεχνείου Κρήτης καταδικάζοντας τις μεθόδους που ακολουθήθηκαν για την εκμίσθωση των κτιρίων, ενώ για ταύτιση της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου με τις μνημονιακές επιταγές ως προς τη χρηματοδότηση της Παιδείας έκανε λόγο εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Νίκος Παπαντωνάκης.

Οι δύο παρατάξεις κατέθεσαν ξεχωριστή πρόταση ψη­φί­σματος ζητώντας να περιλαμβάνει ξεκάθαρα την αντίθεση του δήμου στις επιλογές της Πρυτανείας, με το Σώμα τελικά να μην καταλήγει σε απόφαση επί του θέματος.

Σε επίπεδο κοινωνίας πάντως οι αντιδράσεις διογκώνονται καθώς ξεκινά η συλλογή υπογραφών, ενώ παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης γνωστοποιώντας πως είναι σε εκκρεμότητα η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για τον χαρακτηρισμό του κτιρίου της Μεραρχίας ως διατηρητέου μνημείου.

Το έγγραφο αυτό προκάλεσε τη μήνιν του πρύτανη Βασίλη Διγαλάκη καθώς σε ανακοίνωση της Πρυτανείας γίνεται λόγος για «όψιμα ενδιαφερόμενους» για την τύχη των δύο ιστορικών κτιρίων.

(Κεντρική φωτογραφία: Το πρώην κτίριο της 5ης Μεραρχίας, που στεγάζει την κατάληψη Rosa Nera).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 27.06.2017