+

ΠΑΡΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ: ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Στην υπόθεση ανάπλασης του Πάρκου Γεωργιάδη υπάρχουν πλέον πολύ σοβαρές και επακριβώς διατυπωμένες ενστάσεις. Ασφαλώς είναι θετικό βήμα από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου η διοργάνωση ανοιχτής συζήτησης για το θέμα (την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στις 6μ.μ. – Δείτε εδώ).

Θετική, θετικότατη ως ιδέα και η «διαβούλευση» επί των σχεδίων του προτεινόμενου έργου και επί της προτεινόμενης διαχειριστικής μελέτης.

Υπάρχει όμως μια μικρή αλλά καίρια λεπτομέρεια. Όταν λέμε «διαβούλευση» πρέπει να μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά. Κανείς δεν έχει εξάλλου κάτι να κρύψει.

Στη διαβούλευση λοιπόν, όπως συμβαίνει πλέον και με τη διαβούλευση επί των νόμων του κράτους στο opengov.gr, εκτός από τις προτάσεις της διοίκησης, θα πρέπει να είναι ορατές και οι προτάσεις – παρατηρήσεις των πολιτών και των φορέων.

Η… «διαβούλευση» που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Ηρακλείου δεν είναι ακριβώς αυτό. Είναι περισσότερο «πείτε μας την άποψή σας και θα κρίνουμε εμείς, μόνοι μας, από αυτά που θα μας στείλετε…»

Στη σχετική σελίδα διαβάζουμε:

Για την υποβολή προτάσεων – παρατηρήσεων έως και το Σάββατο 3/2/18 επικοινωνήστε με:

1.     Γραμματεία Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Αυτεπιστασίας & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο email grammtex@heraklion.gr

2.     Βασαρμιδάκη Δέσποινα, Δ/νση Τεχνικών Έργων & Μελετών στο email vasarmidaki-d@heraklion.gr

Αυτός ο τρόπος δεν εγγυάται τη διαφάνεια.

Αν δεν είναι δημόσια, δεν είναι και διαβούλευση.

Και ακόμα παραπάνω…

Οι προτάσεις πρέπει όχι μόνο να είναι δημοσιευμένες αλλά και να μείνουν δημοσιευμένες για όλη την περίοδο υλοποίησης του έργου. Όπως ακριβώς μπορούμε να ανατρέξουμε σε προηγούμενες διαβουλεύσεις επί νομοθετημάτων της Βουλής από το 2009 (σ.σ. από τα λίγα θετικά που εισήγαγε ως πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου). Ακόμα και αν πλέον έχει «κλείσει» η υποβολή προτάσεων και ο νόμος έχει ψηφιστεί, έχει πάντα αξία να βλέπεις αν είχε προταθεί κάτι άλλο από αυτό που τελικά εφαρμόστηκε…

Ο τρόπος (τεχνολογικά) υπάρχει. Δείξτε εμπιστοσύνη στους δημότες.

Και φυσικά, εφόσον αλλάξει ο τρόπος της διαβούλευσης, συνακόλουθα πρέπει να διευρυνθεί και το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί έως τις 3 Φεβρουαρίου (τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου).

Η συζήτηση για το θέμα δεν τελειώνει. Η συζήτηση τώρα αρχίζει…

(Κεντρική φωτογραφία: Από πρόσφατη αυτοψία του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού στο Πάρκο Γεωργιάδη).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 30.01.2018