+

«ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ 23% ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ»

Να αποσύρει αμέσως το μέτρο επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τα μέλη του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (PALSO) Νομού Ηρακλείου.

Ο σύλλογος απευθύνεται για πολλοστή φορά προς την πολιτική ηγεσία, τονίζοντας την αδικία που συντελείται με το συγκεκριμένο μέτρο έναντι του κλάδου τους, αλλά και εις βάρος των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Η αύξηση του ΦΠΑ από το 0% στο 23% αποτέλεσε σημείο τριβής προεκλογικά, με τον πρωθυπουργό να παραδέχεται δημόσια (στην τηλεοπτική αναμέτρηση) ότι είναι ένα άδικο μέτρο.

Αν και αφορά το σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ειδικά για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών κάνει δυσκολότερη την πρόσβαση των παιδιών των φτωχότερων οικογενειών στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν». ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Χατζηδάκης, τονίζει πως υποσχέσεις για απόσυρση του μέτρου έλαβε και ο ίδιος από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που επισκέφθηκαν προεκλογικά την Κρήτη.

«Μιλήσαμε με όλους προσωπικά και μάλιστα όχι σε κλειστά δωμάτια, αλλά με την παρουσία αρκετών μελών του συλλόγου και στελεχών των κομμάτων τους. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πάνος Καμμένος, που σήμερα είναι στην κυβέρνηση, δεσμεύθηκαν δημόσια για τη μη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, που πλήττει κυρίως τις λαϊκές οικογένειες και τα συνοικιακά φροντιστήρια ξένων γλωσσών», αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως στο Ηράκλειο παρατηρείται ήδη διαρροή περίπου 20%, τόσο σε νέες εγγραφές στις μικρές τάξεις όσο και στις επανεγγραφές παλαιότερων μαθητών.

Για το θέμα έχει δοθεί παράταση έως τις 16 Οκτωβρίου και οι εγγραφές στα φροντιστήρια όλης της χώρας άρχισαν στην ουσία με δύο τιμές, αυτή που θα κοστίζει μία τάξη, αν επιβληθεί τελικά ο ΦΠΑ και αυτή χωρίς τον επιπλέον φόρο.

Η ίδια η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με εγκύκλιό της έχει παγώσει το θέμα, παραπέμποντάς το στη νέα κυβέρνηση και στην αναζήτηση ισοδύναμων, προκειμένου να αντικατασταθεί το συγκεκριμένο μέτρο.

(Κεντρική φωτογραφία: Η αύξηση του ΦΠΑ από το 0% στο 23% αποτέλεσε σημείο τριβής προεκλογικά, με τον πρωθυπουργό να παραδέχεται δημόσια (στην τηλεοπτική αναμέτρηση) ότι είναι ένα άδικο μέτρο).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 25.09.2015