+

ΠΕΡΙΠΟΥ 800 ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Με μικρότερη από την αναμενόμενη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η αναχώρηση των Κρητικών που θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα. Περίπου 350 άτομα επιβιβάστηκαν στα πλοία της γραμμής από Ηράκλειο και περίπου 400 από το λιμάνι της Σούδας στα Χανιά.

Σύμφωνα με το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Γιάννης Αναγνωστάκη αν υπήρχε περισσότερος χρόνος προετοιμασίας θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη η συμμετοχή από την Κρήτη, ωστόσο στην Αθήνα θα συναντηθούν με μέλη Κρητικών σωματείων της πρωτεύουσας ώστε να είναι ισχυρή η παρουσία του κρητικού στοιχείου στο συλλαλητήριο.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρίες παρείχαν έκπτωση 50% στα εισιτήρια για τους διαδηλωτές.

Αμέσως μετά την άφιξή τους στον Πειραιά θα τους παραλάβουν λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν στο κέντρο της Αθήνας. Στην περιοχή της Πλατείας Μητροπόλεως έχει δοθεί το ραντεβού των Κρητικών με τα τοπικά Σωματεία της Αθήνας.

Σε αυτή τη δεύτερη «εκστρατεία» των Κρητικών για το Μακεδονικό δεν μετέφεραν και άλογα όπως είχε γίνει την προηγούμενη φορά με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.  Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς (μαζί με ένα άλογο) ανέβηκαν στον προμαχώνα Μαρτινένγκο όπου βρίσκεται ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη. Εκεί με τη συνοδεία λύρας και λαούτων και την παρουσία του Ψαραντώνη τραγούδησαν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Την παρουσία τους εκεί κατέγραψαν σε βίντεο το οποίο έδωσαν οι ίδιοι στη δημοσιότητα.

(Κεντρική φωτογραφία: Κρητικοί αναχωρούν από το Ηράκλειο για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Πλατεία Συντάγματος. *Εφ.Συν. – Μάριος Διονέλλης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 03.02.2018