ΠΕΤΑΞΑΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΕΣ

Συμπλοκές και συλλήψεις στα Χανιά μετά από «πατριωτικό» πογκρόμ εις βάρος μεταναστών.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για ακόμα μία φορά το κέντρο των Χανίων μετά την απρόκλητη επίθεση Χρυσαυγιτών σε μετανάστες στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Τουλάχιστον πέντε μέλη της Χρυσής Αυγής έδειξαν το «πατριωτικό» τους μένος έναντι των μεταναστών και στη συνέχεια βρέθηκαν σε μπαρ της παλιάς πόλης για να… γιορτάσουν το κατόρθωμά τους. Ωστόσο εκεί εντοπίστηκαν από μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων με αποτέλεσμα να ακολουθήσει σοβαρότατη συμπλοκή, στην οποία ενεπλάκησαν και εργαζόμενοι στα καταστήματα της περιοχής. 

Δύο άνθρωποι κατέληξαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες ενώ η αστυνομία, προχώρησε σε έξι συλλήψεις και από τις δύο πλευρές. 

Στη θάλασσα…

Για περίπου μισή ώρα το ενετικό λιμάνι των Χανίων θύμιζε ριγκ και ενώ ήδη μετά την επίθεση στους μετανάστες, είχαν οργανωθεί συγκεντρώσεις καταγγελίας του περιστατικού τόσο από το ΚΚΕ όσο και από μέλη της ΚΕΕΡΦΑ. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής ένας εκ των χρυσαυγιτών, ο υποψήφιος βουλευτής Στ. Βλαμάκης, που φέρεται να είναι μεταξύ των δραστών της αρχικής επίθεσης στους μετανάστες,   κατέληξε στα παγωμένα νερά του λιμανιού. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος είχε προκαλέσει αίσθηση στην τοπική κοινωνία όταν είχε αναρτήσει φωτογραφίες στο facebook ποζάροντας πανηγυρικά μπροστά στους φούρνους των Ναζί στο Νταχάου. 

Μεταξύ των συλληφθέντων υποβλήθηκαν μηνύσεις και αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι μηνύσεις των μελών της Χρυσής Αυγής εις βάρος δασκάλας στα Χανιά, η οποία βρέθηκε στο περιστατικό και κατήγγειλε στην αστυνομία όσα είδε, αλλά και εις βάρος της δημοσιογράφου της Νέας Τηλεόρασης Χανίων Κατερίνας Πολύζου, επειδή… υποκίνησε τα γεγονότα συμμετέχοντας σε ενημερωτική εκδήλωση που γινόταν την ίδια μέρα στα Χανιά για την υπόθεση του καθηγητή Αλεξανδρόπουλου.  

Οι ευθύνες στη Αστυνομίας

Για ακόμα μία φορά διατυπώνονται σοβαρές καταγγελίες για την αστυνομία στα Χανιά, η οποία ανέχθηκε για ένα ολόκληρο απόγευμα την προκλητική συμπεριφορά των Χρυσαυγιτών, ενώ δεν έκαναν ούτε μία προσαγωγή μετά την αρχική επίθεση στους μετανάστες. Απαθής ήταν επίσης και στη συνέχεια όταν οι χρυσαυγίτες προκαλούσαν στο λιμάνι των Χανίων βρίζοντας και προκαλώντας ακόμα και τουρίστες ενώ παρενέβησαν μόνο όταν η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου. Για προκλήσεις που δε θα μένουν στο εξής αναπάντητες μιλούν οι αντιφασιστικές οργανώσεις, ενώ τους τραμπουκισμούς από μέλη της Χρυσής Αυγής καταγγέλλει το Στέκι Μεταναστών Χανίων. Αντίθετα, για τραμπουσισμούς εις βάρος τους από μέλη του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή ζητώντας να κλείσουν τα γραφεία των κομμάτων αυτών σε όλη την Ελλάδα. 

Για «καταστροφικές» συνέπειες στον τουρισμό των Χανίων κάνει λόγο ο σύλλογος των καταστηματαρχών της περιοχής.

(Κεντρική φωτογραφία: Από τα επεισόδια στα Χανιά. *iefimerida.gr).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 03.04.2013