«ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ»

Τον πόλεμο στους κατοίκους των ορεινών περιοχών της χώρας φαίνεται ότι κηρύσσει η Digea σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των αναλογικών αναμεταδοτών τηλεόρασης.

Το θέμα προκύπτει από επείγον έγγραφο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων προς τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, με το οποίο του ζητά (προφανώς μετά από πίεση της Digea) να «κατεβάσει» τους αναλογικούς πομπούς εντός 15 ημερών απειλώντας, σε αντίθετη περίπτωση, με πειθαρχικά μέτρα και μεγάλα πρόστιμα.

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος, Γιάννης Στεφανάκης«Στην ουσία μας ζητείται να αφήσουμε τους κατοίκους μας χωρίς τηλεόραση, αφού είναι γνωστό πως το ψηφιακό σήμα της Digea δεν καλύπτει την περιοχή μας.

»Το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας και έχει απασχολήσει συνολικά το δίκτυο των 31 ορεινών δήμων της χώρας».

Ο Γιάννης Στεφανάκης

Και συνεχίζει:

Ξέρουμε πως ο δήμος “παρανομεί” αλλά δεν πρόκειται να κλείσουμε τους αναλογικούς αναμεταδότες αν δεν λυθεί το πρόβλημα. Στα 18 χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου κατοικούν περίπου 3.500 άνθρωποι. Οι μισοί εξ αυτών είναι άνω των 65 ετών και ειδικά τον χειμώνα που πιάνει εδώ μισό μέτρο χιόνι η τηλεόραση είναι η μόνη τους παρηγοριά. Χώρια που πληρώνουν σταθερά την ΕΡΤ μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και σε περίπτωση διακοπής της μετάδοσης θα συνεχίσουν να πληρώνουν για κάτι που δεν τους παρέχεται.

Η υπόθεση της ελλιπούς κάλυψης του ψηφιακού σήματος πράγματι δεν είναι καινούργια και έχει απασχολήσει και άλλους δήμους της Κρήτης.

Προ μηνών, οι Δήμοι Καντάνου – Σελίνου και Κισσάμου απέστειλαν εξώδικο στην Digea για τα μεγάλα «τυφλά σημεία» που αφήνει το ψηφιακό σήμα στα ορεινά των Χανίων, ενώ παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ορεινές περιοχές του Δήμου Βιάννου, στο νότιο Ηράκλειο, ακόμα όμως και κάποιες περιοχές της αμιγώς τουριστικής Ελούντας, στα όρια του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Το κόστος στους δήμους

Από την αρχή της εκπομπής του ψηφιακού σήματος, ο στόχος της Digea, δηλαδή των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών, ήταν το κόστος για τα κατά τόπους ψηφιακά κέντρα, στις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές, να καλυφθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο οι δήμοι αντιδρούν καθώς πρόκειται για μεγάλα κονδύλια, ενώ προκύπτει και νομικό θέμα αφού στην ουσία μέρος του κόστους για τα «δωρεάν» κανάλια θα μετακυλιστεί στους δημότες.

«Ψάξαμε το θέμα και διαπιστώσαμε πως ακόμα και αν είχε ο δήμος τα χρήματα να εγκαταστήσει ψηφιακά κέντρα, δεν θα μας ενέκρινε τη δαπάνη το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού πρόκειται για όφελος που θα έχει μια αμιγώς ιδιωτική εταιρεία» λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Οροπεδίου, Γιάννης Στεφανάκης.

Προβληματισμό, τέλος, προκαλεί και ο χρόνος της επιθετικής αυτής κίνησης προς τους δήμους από την πλευρά της Digea, καθώς ήταν γνωστό ότι σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν ακόμα (υπό την ανοχή των αρχών) δεκάδες αναλογικοί αναμεταδότες σε περιοχές που η εταιρεία δεν καλύπτει ψηφιακά.

Κάποιοι θεωρούν την πίεση αυτή ως ένα από τα όπλα των καναλαρχών στη μάχη με την κυβέρνηση ενόψει της δημοπρασίας για τις νέες τηλεοπτικές άδειες.

(Κεντρική φωτογραφία: Οροπέδιο Λασιθίου)

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 08.03.2016