ΠΟΓΚΡΟΜ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΕΒΕΛΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ανενεργό το σύστημα πυροπροστασίας τρία χρόνια μετά την καταστροφή.

Με την ελεύθερη κατασκήνωση τα έβαλαν για μία ακόμα φορά οι αστυνομικές αρχές στα νότια του Ρεθύμνου και στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Πρέβελη, στα όρια του δήμου Αγίου Βασιλείου, όπου πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση τα ξημερώματα της Τρίτης. Συνολικά δέκα κατασκηνωτές προσήχθησαν στον αστυνομικό τμήμα ενώ σε επτά από αυτούς ασκήθηκαν διώξεις για παραβάσεις της νομοθεσίας «περί ίδρυσης και λειτουργίας χώρων οργανωμένης κατασκήνωσης». Δύο πολίτες, ένας 50χρονος έλληνας και μία 30χρονη αμερικανή προσήχθησαν και για κατοχή μικροποσότητας κάνναβης. 

Στην ανακοίνωση της αστυνομίας επιδεικνύεται και… περιβαλλοντικό ενδιαφέρον αφού τονίζεται πως η συγκεκριμένη περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA ως  ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ενώ προαναγγέλλεται η συνέχιση των ελέγχων κατά της ελεύθερης κατασκήνωσης σε όλη την Κρήτη με σκοπό την «τήρηση της νομιμότητας και την εύρυθμη λειτουργία και ευταξία των τουριστικών κυρίως προορισμών». 

Το δικαίωμα της ελεύθερης κατασκήνωσης βρίσκεται υπό διωγμό ειδικά και μετά την πρόβλεψη του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού που προβλέπει την αύξηση του προστίμου από τα 147 στα 300 ευρώ. 

«Υποκρισία εν όψει ΤΑΙΠΕΔ»

Εκείνου που δε θέλουν τους κατασκηνωτές είναι οι ίδιοι που ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν ακόμα και περιοχές NATURA μέσω του ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες. Οι συνειδητοί κατασκηνωτές είναι εκείνοι που προστατεύουν με τα γυμνά κορμιά τους τους ελεύθερους χώρους από όσους ετοιμάζονται να αλώσουν κάθε γωνιά της Ελλάδας , τονίζει με παρέμβασή του στην «Εφ.Συν.» το δίκτυο «Ηλιόσποροι» που εδώ και χρόνια δίνει μάχες και σε νομικό επίπεδο για το δικαίωμα στην ελεύθερη κατασκήνωση. 

«Οι συλλήψεις έγιναν στην περιοχή του Ασωμάτου και όχι στον πυρήνα του δρυμού, όπου πλέον υπάρχει καθημερινή φύλαξη από τη διεύθυνση δασών» λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Πιπεράκης ο οποίος δε δηλώνει αντίθετος στην ελεύθερη κατασκήνωση εφόσον γίνεται συνειδητά και με σεβασμό στο περιβάλλον. «Ενδέχεται οι κατασκηνωτές να συνελήφθησαν ακόμα και σε ιδιωτικά οικόπεδα και όχι σε δημόσιες εκτάσεις» λέει ο δήμαρχος κάνοντας λόγο και για τον παράγοντα της οικονομικής κρίσης «σίγουρα οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ξενοδοχεία και δωμάτια. Ωστόσο και αυτοί αφήνουν χρήματα στην περιοχή αλλά θα πρέπει να κατασκηνώνουν με συνείδηση για την προστασία του χώρου και σε κάθε περίπτωση εκτός του πυρήνα του φοινικοδάσους». 

Ειδικά για το φοινικόδασος του Πρέβελη είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από την μεγάλη πυρκαγιά στις 22 Αυγούστου του 2010, που ξεκίνησε από την ενδοχώρα, όπου υπάρχουν κτηματικές διαφορές και ενώ λίγες μέρες πριν είχε γίνει και πάλι εκδίωξη των κατασκηνωτών. Μεγάλη συζήτηση είχε γίνει τότε για το πανάκριβο σύστημα πυροπροστασίας που δε λειτούργησε ποτέ. (σ.σ. είχε κοστίσει 1,2 εκατ. ευρώ). «Σήμερα η φύση στην περιοχή έχει αναγεννηθεί σε μεγάλο βαθμό ωστόσο το σύστημα παραμένει ακόμα εκτός λειτουργίας, με ευθύνη της αποκεντρωμένης διοίκησης» λέει ο δήμαρχος Αγίου βασιλείου. 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 11.07.2013