+

«ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΒΓΑΛΕ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΏ ΕΝ ΜΕΣΩ CAPITAL CONTROLS»

Πολιτικός σεισμός έχει προκληθεί στο Ηράκλειο από τις καταγγελίες για μεταφορά μεγάλου χρηματικού ποσού από την Ελλάδα στο εξωτερικό, την οποία πραγματοποίησε πολιτικός παράγοντας του νομού εν μέσω των capital controls που έχουν επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες.

Την αποκάλυψη έκανε το ενημερωτικό site candianews.gr και ο δημοσιογράφος Αλέκος Ανδρικάκης, ενώ στο συγκεκριμένο δημοσίευμα περιγράφεται ο τρόπος της μεταφοράς καθώς, όπως αναφέρεται, ο συγκεκριμένος παράγοντας εισήλθε στην τράπεζα ενώ ήταν κλειστή, χρησιμοποιώντας την πολιτική του ιδιότητα, και αξίωσε να μεταφέρει στο εξωτερικό από τον λογαριασμό του ποσό που υπερέβαινε το 1 εκατομμύριο ευρώ για επενδύσεις που σχετίζονται με φωτοβολταϊκά.

Μετά τις αρνήσεις των στελεχών της τράπεζας, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του candianews.gr, o εν λόγω πολιτικός παράγοντας είχε επαφές με στελέχη της κεντρικής διοίκησης της Τραπέζης της Ελλάδος και κατόπιν αυτών του επετράπη να πραγματοποιήσει τη συναλλαγή, μεταφέροντας το ποσό σε λογαριασμό γαλλικής τράπεζας.

Απ’ το μπλοκ του «ναι»

Σύμφωνα με τα συνεχόμενα δημοσιεύματα του συγκεκριμένου site, για το θέμα ενημερώθηκε τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η σειρά των δημοσιευμάτων φωτογράφιζε πολιτικό πρόσωπο από το μπλοκ του «ναι» στο Ηράκλειο, κάνοντας λόγο για «παράγοντα από το λόμπι τού “ναι στα μνημόνια” και από τους επικεφαλής των ανάλογων διαδηλώσεων» στην πόλη. Αυτό ήταν που προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος με ανακοίνωσή του το Σάββατο κάλεσε την Εισαγγελία Ηρακλείου να ζητήσει εξηγήσεις και στοιχεία από τον δημοσιογράφο Αλ. Ανδρικάκη, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη καταγγελία «θίγει συγκεκριμένη μερίδα πολιτικών που υπερασπίζονται τη θέση “ναι” στο δημοψήφισμα και πως η αδιάκριτη σπίλωση της υπόληψης των εν ενεργεία πολιτικών προσώπων του Ηρακλείου που έχουν ταχθεί υπέρ θέσης του “ναι” στο δημοψήφισμα αποτελεί επονείδιστη αλλά και παράνομη πράξη».

Σε ανακοίνωσή του ο Ηρακλειώτης βουλευτής τονίζει επίσης πως μετά το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναπαράχθηκαν σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρονταν σε συγκεκριμένα ονόματα, μεταξύ των οποίων και το δικό του, αποδίδοντάς του τη συγκεκριμένη πράξη.

Στον εισαγγελέα

Ολα τα παραπάνω προκάλεσαν την κλήση του δημοσιογράφου Αλέκου Ανδρικάκη από την εισαγγελέα Ηρακλείου, στην οποία και παρουσιάστηκε την Κυριακή το πρωί, συνοδευόμενος από δικηγόρους αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. Σύμφωνα με νεότερη ανάρτηση του δημοσιογράφου στο site, ο ίδιος έθεσε υπόψη της Δικαιοσύνης όλα τα στοιχεία που είναι σε γνώση του, με τα οποία θα μπορεί πιθανώς να αναζητηθεί η… πορεία του εκατομμυρίου, οι διαδικασίες και οι παρεμβάσεις που έγιναν ώστε να γίνει η ανάληψη από συγκεκριμένο πολιτικό παράγοντα του Ηρακλείου, από κόμμα της αντιπολίτευσης. Στην Εισαγγελία κατατέθηκαν επίσης, όπως αναφέρεται στο candianews.gr, στοιχεία για ανάλογη υπόθεση που συνέβη τις ίδιες ημέρες, μέσω επίσης τράπεζας του Ηρακλείου.

(Κεντρική φωτογραφία: Μέχρι τη Δικαιοσύνη έφτασαν οι καταγγελίες για τη μεταφορά μεγάλου χρηματικού ποσού στο εξωτερικό ενώ οξύτατη ήταν η αντίδραση από τον βουλευτή της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, που θεωρεί ότι έτσι φωτογραφίζεται).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 06.07.2015