+

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

Αρχηγική εμφάνιση με πολιτικά στοιχεία και με πρόταση για τον χαρακτήρα της επόμενης κυβέρνησης πραγματοποίησε ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από το Ηράκλειο της Κρήτης. Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως η κυβέρνηση Τσίπρα υπήρξε «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» με κύριο στόχο το τέλος των μνημονίων και τη διάσωση της ελληνικής κοινωνίας και υπό αυτή την έννοια μπορούσε να «χωράει» και τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Τώρα πλέον υπάρχει ανάγκη και για διαφορετικά σχήματα με άλλες δυνάμεις και άλλα καθήκοντα σε μια κυβέρνηση με κεντρικό κορμό την Αριστερά και συνεργασίες με την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη, είπε χαρακτηριστικά. Ο τέως υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στη δημοκρατική παράταξη τη διαχώρισε από τη «διεφθαρμένη ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.», εξαιρώντας ίσως κάποια πρόσωπα, αλλά έκρινε αναγκαία την επανασύσταση και ανασυγκρότησή της, στην οποία η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ μπορεί και πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε αυτή την κατεύθυνση χαρακτήρισε κομβικές τις δημοτικές εκλογές ανακοινώνοντας πως η κίνηση θα στηρίξει δικούς της υποψηφίους σε όλη την Ελλάδα ή και υποψηφίους άλλων χώρων με βασικό γνώμονα την παροχή υπηρεσιών προς την πατρίδα και τους πολίτες. Σε ό,τι αφορά την Κρήτη προανήγγειλε τη στήριξη του σημερινού περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη αλλά και ακόμα δεκατριών υποψηφίων στο νησί, χωρίς όμως να αποκαλύψει τα ονόματά τους.

Ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε από πολίτες αν για την παραίτησή του μέτρησε περισσότερο το «εγώ» ή το «εμείς», δεχόμενος κριτική ότι η κίνησή του επέφερε κρίση στην κυβέρνηση. Ο ίδιος απάντησε ότι το «εμείς» δεν είναι τα πρόσωπα αλλά η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής και με αυτό το δεδομένο αντιτάχθηκε στην υπονόμευση της πολιτικής αυτής, φωτογραφίζοντας προφανώς τον Πάνο Καμμένο. Αναφερόμενος ακόμα πιο σαφώς στον υπουργό Αμυνας τόνισε πως «αυτόν που εκβιάζει δεν μπορεί να τον αφήνεις να εκβιάζει».

Αιγιαλίτιδα ζώνη

Ο Νίκος Κοτζιάς υπερασπίστηκε το έργο του στο υπουργείο Εξωτερικών αναφερόμενος διεξοδικά στο ονοματολογικό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Αλβανία, στη «νέα βάση συζήτησης» που τέθηκε με τις δικές του προσπάθειες για το Κυπριακό, αλλά και στην προσπάθεια συνεννόησης με την Τουρκία χωρίς να αφίσταται η χώρα των δικαιωμάτων της.

Ειδικά για το ζήτημα της αιγιαλίτιδας ζώνης, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως είναι ένα θέμα που το επεξεργάστηκε επί δύο χρόνια, επαναλαμβάνοντας πως στην πραγματικότητα επεκτάθηκε η χώρα. «Προσθέσαμε στην Ελλάδα ακόμα μία Θεσσαλία», είπε χαρακτηριστικά αθροίζοντας το εύρος των χωρικών υδάτων που προστίθενται στην ελληνική κυριαρχία με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια για την περιοχή από την Κέρκυρα μέχρι τα Αντικύθηρα.

Τόνισε πως σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο, ωστόσο απάντησε σε όσους τον επικρίνουν για τη σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης χαρακτηρίζοντάς τους οπαδούς της αδράνειας η οποία δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα τα προηγούμενα χρόνια. Αντιθέτως, αναφέρθηκε διεξοδικά στις ευεργετικές επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση αυτή, τόσο στο μεγάλο θέμα της ανακήρυξης ΑΟΖ με την Αλβανία και την Ιταλία αλλά και σε επιμέρους παραγωγικούς τομείς της χώρας μας, όπως η αλιεία.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσίευση των λογαριασμών από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για «καραγκιοζιλίκια» εις βάρος του επιρρίπτοντας ευθύνη για τη δημοσιοποίησή τους σε συγκεκριμένο αντιπρόεδρο της Βουλής, χωρίς να τον ονοματίσει. «Προσπαθούν να χτυπήσουν εμένα, αλλά καταφέρνουν να χτυπήσουν και να εκθέσουν τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών δεν απέφυγε τις… ΠΑΣΟΚικού τύπου «αναφορές» προς την Κρήτη και τους Κρητικούς χρησιμοποιώντας ήδη από την προαναγγελία της ομιλίας του τη λέξη «λεβεντογέννα» αναφερόμενος στο νησί. Την ίδια λέξη επανέλαβε χθες και κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ηρακλείου χαρακτηρίζοντας έντιμους και καθαρούς τους κατοίκους της Κρήτης, αλλά και πολλές φορές στη διάρκεια της ομιλίας του στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Ο Νίκος Κοτζιάς θα παραμείνει και σήμερα στην Κρήτη και θα έχει επαφές με τοπικά στελέχη του κινήματος ΠΡΑΤΤΩ τόσο από το Ηράκλειο όσο και από το Λασίθι, ενώ θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Παρουσίες

Το «παρών» στην ομιλία του τέως υπουργού έδωσαν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, σχεδόν σύσσωμη η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος και οι βουλευτές Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης και Σωκράτης Βαρδάκης. Παρόντες ήταν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, δήμαρχοι περιφερειακών δήμων, όπως ο Γιάννης Στεφανάκης από το Οροπέδιο Λασιθίου και ο Ζαχαρίας Καλογεράκης από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας. Επίσης εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων του νομού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης και άλλοι.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε κομβικές τις δημοτικές εκλογές, ανακοινώνοντας πως η κίνηση θα στηρίξει δικούς της υποψηφίους σε όλη την Ελλάδα ή και υποψηφίους άλλων χώρων με βασικό γνώμονα την παροχή υπηρεσιών προς την πατρίδα και τους πολίτες. *EUROKINISSI/ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 23.10.2018