+

ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗΣ ΒΙΑΣΤΗΣ

Εκτός φυλακής βρίσκεται από χθες ο χρυσαυγίτης γυμναστής από την Ιεράπετρα, που πριν από ένα χρόνο καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό μιας 14χρονης αθλήτριάς του.

Για χθες, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, είχε προγραμματιστεί η εκδίκαση της έφεσης την οποία είχε υποβάλει ο γυμναστής.

Το δικαστήριο, αν και δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, καθώς η πλευρά της κοπέλας ζήτησε αναβολή, εντούτοις δέχτηκε τα επιχειρήματα του κρατούμενου για αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του για λόγους υγείας.

Ο 56χρονος, ο οποίος κρατήθηκε για έναν χρόνο στις φυλακές Τρίπολης και στη συνέχεια στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, εμφανίστηκε στη δικαστική αίθουσα υποβασταζόμενος από αστυνομικούς, με πατερίτσες και κολάρο ακινησίας στον λαιμό του.

Οι συνήγοροί του παρουσίασαν ιατρικές βεβαιώσεις για τη σοβαρή επιδείνωση της υγείας του, καθώς, όπως είχε ισχυριστεί και στο πρωτόδικο δικαστήριο, πάσχει από τη νόσο των δυτών.

Για «θέατρο» έκανε λόγο η πλευρά της πολιτικής αγωγής, χαρακτηρίζοντας τουλάχιστον «αντιφατική» την πρόταση της εισαγγελέως.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος της 30χρονης σήμερα αθλήτριας, Μανώλης Καλαϊτζάκης, ανέφερε: «Ο κατηγορούμενος έδωσε μια θεατρική παράσταση, ως υποβασταζόμενος και δήθεν ανήμπορος να τελέσει παρόμοια εγκλήματα. Είναι αντιφατικό το γεγονός ότι ενώ η εισαγγελέας στην πρότασή της προς το δικαστήριο ανέφερε ξεκάθαρα ότι τον θεωρεί επικίνδυνο για την τέλεση παρόμοιων πράξεων, εντούτοις εισηγήθηκε την αποφυλάκισή του λόγω απώλειας της… μυϊκής του δύναμης. Με βάση τη διαδικασία εμείς δεν είχαμε το δικαίωμα παρέμβασης επί του συγκεκριμένου αιτήματός του, ωστόσο είναι αξιοπερίεργη η ‘‘ραγδαία’’ επιδείνωση της υγείας του, που ο ίδιος επικαλείται».

Ο κ. Καλαϊτζάκης υπενθυμίζει με νόημα τις καταθέσεις τόσο του θύματος όσο και άλλων αθλητριών που πέρασαν από τα χέρια του, πως «όσο ο άνθρωπος αυτός θα κυκλοφορεί ελεύθερος θα φοβούνται για τις ίδιες και για τα παιδιά τους», ενώ μόλις πριν από ένα χρόνο ο ίδιος άνθρωπος βρισκόταν ακμαιότατος στο δικαστήριο υποστηρίζοντας πως «η έντονη εκγύμναση αυξάνει τη λίμπιντο των αθλητριών και η ερωτική πράξη αυξάνει τις επιδόσεις τους», αναφέροντας πως όλα είχαν γίνει με τη θέληση της αθλήτριάς του.

Από την πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορουμένου εκφράστηκε ικανοποίηση για τη χθεσινή απόφαση, με τον δικηγόρο Γιώργο Κοκοσάλη να μιλά για μια «ιδιόρρυθμη και νομικά πολύπλοκη υπόθεση».

Σε δηλώσεις του ο κ. Κοκοσάλης ανέφερε: «Η υπόθεση έχει ποικίλες προεκτάσεις, οι οποίες είμαι σίγουρος ότι θα απασχολήσουν σοβαρά το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο. Η απόφαση αποφυλάκισής του είναι μια θετική εξέλιξη που με ικανοποίησε ιδιαίτερα τόσο νομικά όσο και ουσιαστικά, αφού στο πρόσωπό του συνέτρεχαν οι αντίστοιχες νόμιμες προϋποθέσεις».

Πλούσιο παρελθόν

Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 3 ετών και 9 μηνών για τη διαπιστωμένη συμμετοχή του σε οργανωμένη επίθεση χρυσαυγιτών εις βάρος Πακιστανών μεταναστών στην περιοχή Βαϊνιά της Ιεράπετρας, τον Φεβρουάριο του 2013. Επί της απόφασης εκείνης έχει επίσης ασκήσει έφεση, με αναστέλλουσα ισχύ ως προς την εκτέλεση της ποινής του.

Για την επίθεση εκείνη, αλλά και για ακόμα μία περίπτωση εμπρησμού σε βάρος μεταναστών στην Ιεράπετρα, ο γυμναστής Γ.Π. κάθεται και στο εδώλιο της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής. Ο ίδιος και τέσσερα ακόμα μέλη της Χρυσής Αυγής από την Ιεράπετρα βρίσκονται μεταξύ των 69 κατηγορουμένων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Ενδιαφέρον είχε προκαλέσει πέρυσι και ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου για πολιτική πλεκτάνη εις βάρος του, εμπλέκοντας ευθέως τον κουμπάρο του και πρώην πρόεδρο της Ν.Δ., Γιάννη Πλακιωτάκη. Οπως είχε πει τότε, υπάρχουν άτομα της επιρροής του βουλευτή Λασιθίου, ακόμα και κοινός τους συγγενής, που θέλουν να τον εκδικηθούν για την αποχώρησή του από τη Ν.Δ. και την ένταξή του στη Χρυσή Αυγή.

Παρά το βεβαρημένο παρελθόν του και ενώ είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από την περυσινή συγκλονιστική κατάθεση της αθλήτριας για όσα είχε περάσει στα χέρια του, το δικαστήριο ενέκρινε την αποφυλάκισή του μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, το φθινόπωρο, επιβάλλοντάς του περιοριστικούς όρους και συγκεκριμένα την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την παρουσία μία φορά τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 09.06.2016