+

ΠΡΩΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΕΤΑ… ΑΓΙΑΣΜΟΣ

Άπρακτοι γύρισαν στα σπίτια τους οι γονείς και οι μαθητές σε 6 Δημοτικά σχολεία και 55 Νηπιαγωγεία της Κρήτης, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός και δεν ακούστηκε το πρώτο κουδούνι. Αιτία, τα τεράστια κενά σε διδακτικό προσωπικό, που -για την Κρήτη- αγγίζουν τις 3.000 θέσεις εκπαιδευτικών.

Τα σχολεία που δεν άνοιξαν, βρίσκονται τόσο σε δυσπρόσιτες απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα χωριά Καμάρες και Κρότος στα νότια του νομού Ηρακλείου ή τα Σφακιά και η Γαύδος στον νομό Χανίων, αλλά και πολύ κοντά στα αστικά κέντρα, όπως το Σκαλάνι, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, όπου δεν λειτούργησε το Νηπιαγωγείο.

Το χειρότερο είναι ότι με βάση την τρέχουσα διαδικασία τα σχολεία δεν πρόκειται να ανοίξουν ούτε τη Δευτέρα, αλλά θα περιμένουν περίπου μέχρι το τέλος του μήνα για τον διορισμό των αναπληρωτών και σίγουρα μετά τις εκλογές, όπως παραδέχεται στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ευρ. Βαλατίδης.

Στα σχολεία που χτες δεν άνοιξαν η οργή και η απογοήτευση των γονέων ήταν έκδηλες. «Νιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, είναι ντροπή στον 21ο αιώνα να μην μπορεί το κράτος να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη για τα παιδιά μας», λέει στην «Εφ.Συν.» η Χρυσούλα Σημαιάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο Δημοτικό σχολείο Καμαρών, όπου συνολικά 42 παιδιά θα χάσουν τουλάχιστον 15 μέρες μαθημάτων.

Από την πλευρά των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών, τονίζονται οι απαράδεκτες συνθήκες, στις οποίες καλούνται να κάνουν τη δουλειά τους με βάση τη σημερινή εικόνα, καθώς ακόμα και σε πολλά σχολεία που άνοιξαν και έγινε ο αγιασμός βρίσκεται ένας και μόνο δάσκαλος, που από τη Δευτέρα πρέπει να έχει στην ευθύνη του μέχρι και 150 ή 200 παιδιά!

«Ανησυχούμε πως πολλά από τα κενά αυτά δεν πρόκειται να καλυφθούν ούτε μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς», λέει ο εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στο Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, Δημήτρης Δερμιτζάκης, ενώ ο πρόεδρος των δασκάλων του νομού Ηρακλείου, Γιώργος Μακράκης, τονίζει πως τα περισσότερα σχολεία άνοιξαν χθες ως «παιδοφυλακτήρια».

Για τα δεκάδες σχολεία της Κρήτης όπου ένας εκπαιδευτικός είναι ανθρωπίνως αδύνατον να φέρει την ευθύνη για μεγαλύτερο αριθμό από 50 παιδιά επιλέχθηκε με εντολή της διοίκησης η λύση τής εκ περιτροπής λειτουργίας. Δηλαδή την προσεχή Δευτέρα θα πάνε για μάθημα η πρώτη και η δευτέρα τάξη του Δημοτικού, την Τρίτη η τρίτη και η τετάρτη κ.ο.κ.

(Κεντρική φωτογραφία: Καμάρες Ηρακλείου: Τα παιδιά πήγαν μόνο για… παιχνίδι στο σχολείο. Δεν προβλέπεται αγιασμός μέχρι το τέλος του μήνα!).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 12.09.2015