ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Εκτός πώλησης ο ενετικός λιμένας με τα μνημεία, σύμφωνα με την προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ, αν και οι φορείς της πόλης παραμένουν σε επιφυλακή μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ιδιώτη ● Θολό τοπίο για την τύχη του αναψυκτηρίου «Μαρίνα» που διαχειρίζεται ο δήμος ● Υπό εκποίηση ακόμα τέσσερα μικρότερα λιμάνια στον νομό.

Σε τροχιά εκποίησης, με αβέβαιο όφελος για την τοπική κοινωνία της Κρήτης, εισέρχεται το εμπορικό λιμάνι του Ηρακλείου με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας που προβλέπει την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού τουλάχιστον 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ).

Όπως έγινε γνωστό από τη δημοσίευση της προκήρυξης, εκτός από τον κύριο εμπορικό λιμένα στο Ηράκλειο, προς πώληση βαίνουν και οι λιμενικές εγκαταστάσεις στα Λινοπεράματα, στα δυτικά της πόλης (σ.σ. χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για τη μεταφορά καυσίμων) αλλά και τρία ακόμα αλιευτικά καταφύγια στη νότια Κρήτη. Πρόκειται για τα μικρά λιμάνια της Άρβης και του Καστρίου/Κερατόκαμπου που βρίσκονται στον Δήμο Βιάννου και το αλιευτικό καταφύγιο στον Λέντα (Λούτρα), που βρίσκεται στον Δήμο Γόρτυνας.

Σε ό,τι αφορά το κύριο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Ηρακλείου για εξαίρεση από την παραχώρηση του ενετικού λιμένα και των μνημείων που περιλαμβάνονται στη χερσαία ζώνη (Φρούριο Κούλε, Νεώρια), αυτό φαίνεται καταρχήν να ικανοποιείται.

Στην προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται συγκεκριμένα πως στο πλαίσιο της Διαγωνιστικής Διαδικασίας προβλέπεται η επαναδιαπραγμάτευση και τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης (σ.σ. μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ – ΟΛΗ), με σκοπό «την εκλογίκευση του αποτυπώματος του Λιμένα και ενδεχομένως τον επαναπροσδιορισμό της περιοχής παραχώρησης υπό το πρίσμα παράλειψης περιοχών που δεν απαιτούνται ευθέως για την κύρια εμπορική λειτουργία του (συμπεριλαμβανομένων, δίχως περιορισμό, περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία ή χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως ο Ενετικός Λιμένας Ηρακλείου που δεν θα αποτελέσει μέρος της περιοχής παραχώρησης, και παρόμοιων περιπτώσεων)».

«Καταρχήν θετικό»

Η αναφορά αυτή, εντός της παρένθεσης, είναι μεν σαφής, ωστόσο σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες δεν διασφαλίζει 100% τη μη παραχώρηση του ενετικού λιμένα. «Θα περιμένουμε την πλήρη εξέλιξη του διαγωνισμού και την αποτύπωση της εξαίρεσης αυτής στο κείμενο της τελικής συμφωνίας με τον επενδυτή», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Μαραγκουδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Σκαφών Αναψυχής «Νέαρχος», που έχει πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα όταν διαφαινόταν ότι η εκποίηση θα περιλάμβανε ακόμα και τα μνημεία της πόλης. «Καταρχήν φαίνεται η πίεσή μας να απέδωσε καρπούς, ωστόσο παραμένουμε σε επιφυλακή μέχρι την οριστική υπογραφή της σύμβασης» λέει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.».

Ο Γιάννης Μαραγκουδάκης

Ένα από τα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία είναι η τύχη του δημοτικού αναψυκτηρίου «Μαρίνα», το κτίριο του οποίου ανήκει στον ΟΛΗ και βρίσκεται επίσης εντός του ενετικού λιμανιού. Ο Δήμος Ηρακλείου συνάπτει με τον ΟΛΗ διαδοχικές συμβάσεις παραχώρησης έχοντας ανακαινίσει με δικά του έξοδα το κτίριο που έχει κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’60. Για το συγκεκριμένο κτίριο δεν υπάρχει σαφής αναφορά στο κείμενο της προκήρυξης του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ πάγιο αίτημα του δήμου είναι η οριστική παραχώρησή του στην Αυτοδιοίκηση.

«Αυτό είναι και αίτημα των εργαζομένων και ζητάμε επιτακτικά, τώρα εν όψει της πώλησης του λιμανιού, να λυθεί οριστικά το θέμα αυτό ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του αναψυκτηρίου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Ριζικιανάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΠΑΝΑΛ, η οποία διαχειρίζεται το αναψυκτήριο. «Δεν έχει να κάνει μόνο με τη διασφάλιση των θέσεων των 20 εργαζομένων, αλλά και με τη διατήρηση του χαρακτήρα του αναψυκτηρίου, που είναι σημείο αναφοράς για την πόλη, προσελκύοντας όλες τις ηλικίες και με προσιτές τιμές» λέει ο ίδιος.

Ο Μιχάλης Ριζικιανάκης

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις που περιλαμβάνουν την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (έως τις 30/7) και προεπιλογής των ενδιαφερόμενων μερών και κατόπιν την υποβολή δεσμευτικών προσφορών και ανάδειξης πλειοδότη.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 07.04.2021