ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Από τις χειρότερες περιόδους στην πανδημία του κορονοϊού περνά η Κρήτη, όπου γενικά μέχρι στιγμής τα κρούσματα και οι νοσηλείες ήταν σχετικά χαμηλά. Ηδη από την Τετάρτη το πρωί έχει τεθεί σε αυστηρό lockdown ο οικισμός του Παλαικάστρου Σητείας στο ανατολικό άκρο του νησιού, ενώ στα Χανιά καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος ηλικιωμένης μετά την εξάπλωση του κορονοϊού στο Δημοτικό Γηροκομείο.

Στο Παλαίκαστρο συνολικά έχουν ανιχνευτεί 37 κρούσματα κορονοϊού. Στην περιοχή μετέβη κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ η οποία πραγματοποίησε περίπου 400 rapid tests στους κατοίκους την Τρίτη και την Τετάρτη. Από τους ελέγχους αυτούς προέκυψαν 21 θετικά δείγματα, ενώ ακόμα 8 βρέθηκαν από τεστ που έγιναν σε ιδιωτικά εργαστήρια της περιοχής.

Η ανάπτυξη των κρουσμάτων ξεκίνησε αφού βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό ιδιοκτήτης φούρνου στο Παλαίκαστρο, ενώ μετά την ιχνηλάτηση των επαφών του διαπιστώθηκε ότι ακόμα τρία άτομα ήταν θετικοί, και συγκεκριμένα η σύζυγός του και ακόμα δύο εργαζόμενοι. Στην πορεία και μέχρι να ξεκινήσουν οι μαζικοί έλεγχοι από τη μονάδα του ΕΟΔΥ είχαν εντοπιστεί ακόμα 4 κρούσματα.

Οπως ανακοινώθηκε, δεν έχει πλέον νόημα να γίνονται άλλα rapid tests καθώς θεωρείται δεδομένη η διασπορά του ιού στη συγκεκριμένη κοινότητα. Ωστόσο πρόθεση να εξεταστούν από την κινητή μονάδα είχαν δηλώσει περίπου οι διπλάσιοι κάτοικοι από αυτούς που τελικά εξετάστηκαν.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης, τονίζει πως η κατάσταση είναι ανησυχητική και ζητά από όλους να δείξουν ψυχραιμία και υπευθυνότητα, ενώ σήμερα αναμένεται να ρυθμιστούν σειρά ζητημάτων με την Πολιτική Προστασία για την τροφοδοσία και τον έλεγχο της περιοχής καθώς ήδη είναι σε εφαρμογή αυστηρό lockdown και απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τον οικισμό. Τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία τέθηκαν σε ισχύ από χθες στις 6 το πρωί και θα έχουν ισχύ για δέκα ημέρες.

Ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης

Ανησυχία επικρατεί και στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου όπου είχε μεταβεί για αιμοκάθαρση μια γυναίκα από το Παλαίκαστρο, η οποία κατόπιν διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό. Στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης υποβάλλονται σε τεστ τόσο οι εργαζόμενοι όσο και άλλοι ασθενείς που βρέθηκαν στους ίδιους χώρους τις τελευταίες ημέρες.

Γηροκομείο Χανίων

Ανησυχία επικρατεί και στο δυτικό άκρο της Κρήτης και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, όπου τις προηγούμενες ημέρες έχουν εντοπιστεί συνολικά 12 κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των εργαζομένων αλλά και των τροφίμων της δομής. Την Τρίτη μια γυναίκα 90 ετών που διέμενε στο γηροκομείο και προσβλήθηκε από κορονοϊό έχασε τη μάχη για τη ζωή, ενώ ακόμα πέντε ηλικιωμένοι από την ίδια δομή, που έχουν προσβληθεί, έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται στην κλινική covid του Νοσοκομείου Χανίων.
*Συναγερμός έχει σημάνει και σε γηροκομείο της Αθήνας (Ν. Ηράκλειο), όπου έχουν βρεθεί τουλάχιστον 10 κρούσματα. Η πρώτη ασθενής εντοπίστηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 07.01.2021