«ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Στοιβάζουν παιδιά και ηλικιωμένους σε μία χειρουργική κλινική.

Κλειστή λόγω διακοπών θα είναι η παιδοχειρουργική κλινική του μεγαλύτερου Νοσοκομείου της Κρήτης και όλου του Νοτίου Αιγαίου. Λόγω έλλειψης προσωπικού, από τη Δευτέρα τα παιδιά που νοσηλεύονται στην παιδοχειρουργική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου θα συστεγάζονται με τους ασθενείς της Γενικής Χειρουργικής μετά από σχετική απόφαση του διοικητή Νίκου Χαριτάκη. Ο κ. Χαριτάκης επικαλείται τις άδειες του προσωπικού και υπόσχεται πως η κατάσταση θα επανέλθει μετά από… δύο μήνες. 

Το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο καταγγέλλει πως η συστέγαση χειρουργημένων παιδιών και ηλικιωμένων εκτός από αντιεπιστημονική είναι και άκρως επικίνδυνη και ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. 

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του σωματείου τονίζεται πως: «Δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι, αφενός από τη συνύπαρξη σε κοινό θάλαμο παιδιών και βρεφών και αφετέρου από την ταυτόχρονη νοσηλεία ενηλίκων και παιδιών από το ίδιο προσωπικό, με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν υπάρχει χώρος εξέτασης των παιδιών για τα επείγοντα περιστατικά που έρχονται σε καθημερινή βάση στο Νοσοκομείο μας. Σημειωτέον ότι η Γενική Χειρουργική γειτνιάζει με παθολογική κλινική (τη Νεφρολογική), όπου νοσηλεύονται σοβαρά περιστατικά αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς και άλλων παρενεργειών από λοιμώδη νοσήματα σε χειρουργημένα παιδιά. Επιπλέον, παιδοχειρουργικά περιστατικά άλλων ειδικοτήτων όπως Νευροχειρουργικά, Ορθοπεδικά κλπ., θα υποχρεωθούν να νοσηλεύονται στις αντίστοιχες κλινικές ενηλίκων».

Μοναδική στο Νότιο Αιγαίο 

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο απελπιστική καθώς η συγκεκριμένη παιδοχειρουργική κλινική δεν είναι απλά η μοναδική της Κρήτης αλλά και όλου του Νότιου Αιγαίου καθώς εξυπηρετεί τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. 

Παράλληλα με το κλείσιμο της παιδοχειρουργικής η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε και την προσωρινή αναστολή των τακτικών παιδιατρικών χειρουργείων και πλέον θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά. 

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ τονίζει στην «Εφ.Συν.» πως για άλλη μια φορά συρρικνώνεται η λειτουργία του νοσοκομείου χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός ότι η διοίκηση περικόπτει τις τακτικές παιδοχειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες συνήθως προγραμματίζονται κατά τη διάρκεια των διακοπών των παιδιών, για να μη χάνουν τα μαθήματα τους.

Το θέμα έφτασε και στη βουλή με σχετική αναφορά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Μαρίας Διακάκης και Μιχάλη Κριτσωτάκη. 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 04.07.2014