+

ΡΕΘΥΜΝΟ: ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΥΤΙΤΗ ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ

Κατηγορίες για… ρατσισμό απευθύνει προς τις αντιφασιστικές ομάδες του Ρεθύμνου ο συνήγορος του 34χρονου υποψήφιου της Χρυσής Αυγής, ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής πυροβόλησε τον ιδιοκτήτη καφετέριας στο κέντρο της πόλης. Ο δράστης, που είχε υπάρξει υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή στις βουλευτικές εκλογές του 2015, λίγες μέρες πριν το συμβάν με τους πυροβολισμούς είχε επιτεθεί με μαχαίρι σε μετανάστη τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Παρόλα αυτά είχε αφεθεί ελεύθερος, γεγονός που στιγμάτιζε σε ανακοίνωσή της η Συλλογικότητα Αντιφασιστών Ρεθύμνου. 

Σε σχετική ανακοίνωσή της η συλλογικότητα ανέφερε πως «Δεν είναι η μοναδική περίπτωση που οι δικαστικές αρχές και η αστυνομία δεν έκριναν απαραίτητη την προφυλάκιση ενός μαχαιροβγάλτη και ενός πιστολέρο. Κάνουμε ξεκάθαρο ότι και σε αυτήν την περίπτωση την ευθύνη την έχουν οι δικαστικές αρχές. Δεν ανεχόμαστε τα διάφορα κυκλώματα να αφήνουν ελεύθερους ανθρώπους επικίνδυνους για την κοινωνία μας» ενώ για το πρωί της Τρίτης 3/9 έχει οργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο δημαρχείο Ρεθύμνου. 

Ωστόσο, στην αντεπίθεση πέρασε ο συνήγορος του δράστη, Θωμάς Λεχωβίτης, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση – δήλωση στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί για ρατσισμό εις βάρος του πελάτη του εκείνους που διαμαρτύρονται για την ατιμωρησία του.
Αναλυτικά στη δήλωσή του ο κ. Λεχωβίτης αναφέρει:

«Με δυσάρεστη έκπληξη πληροφορήθηκα ότι διοργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, την 3 Σεπτεμβρίου, από αντιρατσιστικά κινήματα της πόλης με αφορμή την πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας για την οποία θα απολογηθεί την ίδια μέρα στον κ. Ανακριτή Ρεθύμνου συμπολίτης μας.

Το παράδοξο  στην ιστορία είναι ότι καμία από τις αποδιδόμενες στον κατηγορούμενο εγκληματικές πράξεις δεν εμφορούνται από ρατσιστική βία  ώστε να προκληθεί αντανακλαστικά η αναγκαία αντίδραση καταδίκης τους.  Το προτασσόμενο ως επιχείρημα της συμμετοχής του κατηγορούμενου σε ψηφοδέλτιο του κόμματος της Χ.Α., δεν αρκεί προφανώς για να κινητοποιήσει από μόνο του, κινήσεις αντιπαράθεσης μαζί του, γιατί σε αυτή τη περίπτωση καταστρατηγείται  η αντικειμενικότητα της δικαστικής κρίσης ως πυρηνικό στοιχείο του δικαικού πολιτισμού μας.

Θα ήμουν ο πρώτος που θα διαδήλωνα κατά πράξεων ρατσιστικής βίας, αλλά και ο τελευταίος που θα συμμετείχε σε συγκεντρώσεις από κυνηγούς μαγισσών. Αλίμονο, αν προβλέπεται για μέλη οποιασδήποτε παράνομης ομάδας ή εγκληματικής οργάνωσης, άλλου είδους ποινική μεταχείριση, για πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου.

Όταν διάβασα τη σχετική ανακοίνωση του προσκλητηρίου της συγκέντρωσης ανατρίχιασα διαπιστώνοντας  ότι οι (υποτιθέμενοι) υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ειδικά όταν αυτά καταλύονται από ρατσιστική εμπάθεια και βία πράττουν  ακριβώς το αντίθετο:  Επιδιώκουν να αφαιρέσουν δια βοής το τεκμήριο της αθωότητας ενός κατηγορούμενου, όχι επειδή διώκεται για πράξη ρατσιστικής βίας αλλά γιατί υπήρξε μέλος της Χ.Α.  Και παράλληλα να χειραγωγήσουν τη δικαστική κρίση, η οποία κατ’ αυτούς όταν δεν συμβαδίζει με τις ιδεοληψίες τους, είναι εκ των πραγμάτων αργυρώνητη, ως προϊόν συναλλαγής με άγνωστα συμφέροντα.

Να μου επιτραπεί ακόμη ένα σχόλιο αφιερωμένο στους αντιρατσιστικούς κύκλους που παράγουν ρατσισμό με τέτοιου είδους κινήσεις:

Θα ήταν απείρως πιο χρήσιμο και ωφέλιμο αν αντί να δαιμονοποιούμε το εγκληματικό μόρφωμα της Χ.Α., καταργούσαμε την ιδιότυπη ασυλία των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών αυτής της Χώρας, που σε καιρούς μάλιστα πρωτοφανούς πολιτικής και κοινωνικής κρίσης έδωσαν ψήφο επιδοκιμασίας και κοινοβουλευτικό λόγο  σε μια εγκληματική οργάνωση που πέτυχε να λειτουργήσει ως νόμιμο πολιτικό κόμμα.  Αυτούς τους πολίτες δεν τους ψέγει κανείς ενώ τους προσεταιρίζονται όλοι.
Είναι οι ίδιοι που ψηφίζουν Σώρρα, οι ίδιοι που ανέδειξαν το Βελλόπουλο κοινοβουλευτικό άνδρα. Αιδώς επομένως Αργείοι. Κυνηγήστε το φίδι και αφήστε το κέλυφος του».

(κεντρική φωτογραφία: Ο δικηγόρος Θωμάς Λεχωβίτης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 03.09.2019