ΣΑΛΛΑΣ: «ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΕΝΑΣ ΜΕΡΙΔΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ»

Με τη φράση «είμαι κι εγώ ένας από τους μεριδιούχους της Παγκρήτιας Τράπεζας, έχω την ίδια αγωνία για τη βελτίωση της δυναμικής της» απάντησε ο Μιχάλης Σάλλας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» σχετικά με το τί έχουν να περιμένουν οι 84.000 μεριδιούχοι από την είσοδό του ως στρατηγικού επενδυτή στη μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα της χώρας. 

Ο Μιχάλης Σάλλας ρωτήθηκε για την αγωνία των μικρομετόχων οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν δει την αξία των μετοχών της τράπεζας να καταποντίζεται ενώ δεν έχουν ούτε το δικαίωμα να τις ρευστοποιήσουν και είπε πως όσο η τράπεζα λειτουργεί θετικά για την οικονομία τόσο και η οικονομία θα λειτουργεί θετικά για την τράπεζα.  «Αν καταφέρουμε να ρυθμίσουμε συγκεκριμένα θέματα όπως η έκθεση στα “κόκκινα δάνεια” και η εξάρτηση από τον μηχανισμό του ELA θα πετύχουμε τη συνολική ενίσχυση της τράπεζας προς όφελος όλων μας. Είναι κοινή μας αγωνία αυτή για το μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μιχάλης Σάλλας βρέθηκε σήμερα στην Κρήτη ανακοινώνοντας και επισήμως την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την είσοδο της Lyktos Participations A.E. ως Στρατηγικού Επενδυτή στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Η Lyktos Participations είναι Εταιρία Αποκλειστικού Σκοπού, που συστήθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στην Παγκρήτια ενώ το πράσινο φως για τη συμμετοχή έδωσαν την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του SSM.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται  Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και έτσι η Lyktos Participations αποκτά το 21,49% . Σύμφωνα με το καταστατικό του πιστωτικού ιδρύματος με το μερίδιο αυτό, η Lyktos έχει το δικαίωμα διορισμού του Διευθύνοντος Συμβούλου της  Συνεταιριστικής Τράπεζας και της τοποθέτησης δύο ακόμη μελών, στο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκρήτιας. Τα κεφάλαια της αύξησης υπερκαλύπτουν τις κεφαλαιακές ανάγκες της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, όπως αυτές ορίστηκαν από την  Τράπεζα της Ελλάδος.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Σάλλας τόνισε πως στόχος είναι η αύξηση της δραστηριότητας και του προσωπικού της τράπεζας ενώ τόνισε ιδιαίτερα την επικέντρωση των προσπαθειών της στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τέλος υπεραμύνθηκε της λειτουργίας των συνεταιριστικών τραπεζών συνολικότερα καθώς και της συνεργασίας μεταξύ τους, ωστόσο τόνισε πως «πρώτο μέλημα είναι να δούμε τα του οίκου μας».

Σε σχέση με την απόφαση συμμετοχής του στην Τράπεζα και στα σχέδιά του για το μέλλον ο Μ. Σάλλας τόνισε πως «είναι ένα αναπτυξιακό στοίχημα που θα το κερδίσουμε αποδεικνύοντας πως η Ελληνική Οικονομία και ασφαλώς η Οικονομία της Κρήτης έχουν προοπτικές και δυναμική ανάπτυξης. Στόχος μας είναι να μετεξελίξουμε την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα σε ένα σύγχρονο πιστωτικό ίδρυμα που θα στηρίξει ενεργά την τοπική επιχειρηματικότητα και  την οικονομία. Θέτουμε τους στόχους και τους υπηρετούμε με υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και αίσθημα ευθύνης. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά» δήλωσε ο ίδιος.

Ο Πρόεδρος  της Παγκρήτιας κ. Νικόλαος Μυρτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Σάλλα σημειώνοντας ότι η «συνάντηση» αυτή δεν ήταν τυχαία. «Ο Μιχάλης Σάλλας είναι  ένας  επιτυχημένος Ελληνας τραπεζίτης, ο άνθρωπος που έχτισε την πρώτη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας από μηδενική βάση, ενώ δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην καταγωγή του κ. Σάλλα από το Ηράκλειο της Κρήτης, έδρα της Τράπεζάς μας. Tον καλωσορίζω!  Πιστεύω ότι με την είσοδο της Lyktos στο μετοχικό μας κεφάλαιο, ξεκινά μια καινούρια εποχή για την Παγκρήτια, για την τοπική οικονομία, για τους εργαζόμενούς μας και τους 84.000 μεριδιούχους- μετόχους μας.»  δήλωσε ο κ. Μυρτάκης.

Οι βασικοί τομείς στους οποίους επενδύει η Τράπεζα είναι ο πρωτογενής τομέας, η μεταποιητική βιομηχανία, κυρίως στο χώρο της αγροτοδιατροφής, ο τουρισμός, οι μεταφορές, το εμπόριο,  ο πολιτισμός κ.ά

O πρόεδρος της Lyktos Μιχάλης Σάλλας και ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Νίκος  Μυρτάκης αναφερόμενοι  στους στόχους της επόμενης ημέρας δήλωσαν ότι από σήμερα ξεκινούν μία σειρά ενεργειών που θα ενισχύσουν την Τράπεζα και θα την οδηγήσουν σε αύξηση της κερδοφορίας.

*Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Eξειδικεύοντας αναφέρθηκαν:

  • Στην περαιτέρω βελτίωση  των εποπτικών δεικτών με ανάπτυξη προϊόντων  και υπηρεσιών,  όπως συμβουλευτική τραπεζική στους βασικούς τομείς της Κρητικής Οικονομίας, και  νέα καταθετικά προϊόντα.,
  • Στη διεύρυνση καταθετικής βάσης με προσέλκυση νέων πελατών, μείωση του καταθετικού κόστους και μηδενισμό των χρηματοδοτικών αναγκών της Τράπεζας από τον ELA.
  • Στην αναβάθμιση της μηχανογράφησης
  • Στη δημιουργία Treasury για την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας (πχ εξαγωγές- τουρισμός ) μέσω εξειδικευμένων προϊόντων.
  • Στην αναδιοργάνωση και ενίσχυση της στελέχωσης της Τράπεζας,  ιδιαίτερα στον τομέα των NPL’s (Μη εξυπηρετούμενα δάνεια) κατά τα πρότυπα των συστημικών τραπεζών.
  • Στην αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του Τομέα Χορηγήσεων .
  • Η αναβάθμιση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης, εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης θα αποτελέσουν άμεσες προτεραιότητες για την Τράπεζα.

«Θέλουμε να αναδείξουμε  την Παγκρήτια σε μία πρότυπη Συνεταιριστική Τράπεζα» κατέληξε στην παρουσίασή του ο κ. Σάλλας, ενώ ο κ. Μυρτάκης πρόσθεσε πως «επιθυμία αποτελεί η Παγκρήτια να καταστεί μοντέλο για τις συνεταιριστικές τράπεζες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό» .

Ποια  είναι η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα 

Η Τράπεζα ιδρύθηκε το 1993. Είναι μεγαλύτερη Συνεταιριστική Τράπεζα στην Ελλάδα με έδρα την Κρήτη και άδεια λειτουργίας σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.
Διαθέτει δίκτυο 54 συνολικά καταστημάτων εκ των οποίων τα 47 στην Κρήτη.
Η Τράπεζα το 2016, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία πραγματοποίησε κέρδη μετά από φόρους, ύψους 10,4 εκατ. ευρώ. Είχε καταθέσεις που ανέρχονταν στο 1 δις. ευρώ και δάνεια μετά από προβλέψεις 1,2 δις. ευρώ.
Το μερίδιο αγοράς της στις καταθέσεις στην Κρήτη ανέρχεται στο 14% και 21% στο Νομό Ηρακλείου.
Η εξάρτησή της από τον ELA ανέρχεται στο 5% του συνολικού της ενεργητικού.
Από το 2007 συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χορήγηση κεφαλαίων  ύψους 250 εκατ. ευρώ και από το 2011 με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για χορήγηση κεφαλαίων  ύψους 17,5 εκατ. ευρώ.
Οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τους βασικούς πελάτες της Τράπεζας καθώς έχουν απορροφήσει το 90% του συνόλου των δανείων που η Τράπεζα έχει χορηγήσει. Το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων διανέμεται μεταξύ στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.
Οι βασικοί κλάδοι που η Τράπεζα χρηματοδοτεί είναι το εμπόριο,  ο τουρισμός, η βιομηχανία, η βιοτεχνία και οι κατασκευές.

Τέλος, σε γενικότερη δήλωσή του για την Οικονομία ο Μιχάλης Σάλλας τόνισε: 

Ανήκω σ΄ εκείνους που πραγματικά πιστεύουν στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, τα όρια της οποίας δοκιμάστηκαν σκληρά. Οι τελευταίες εξελίξεις, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οδηγούν την ελληνική οικονομία σε φάση σταθεροποίησης.

Eίναι πολλοί οι τομείς που παρουσιάζουν τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, από την αγροτική παραγωγή και τη μεταποίηση τροφίμων ως την ενέργεια (Ανανεώσιμες Πηγές, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), τις εξαγωγές, την καινοτομία και τον τουρισμό.

Πρωτοπόρα επενδυτικά εργαλεία μπορούν να δώσουν προοπτική υψηλών αποδόσεων στις παραπάνω διακεκριμένες δράσεις. Αυτή είναι η στιγμή που η χώρα μας πρέπει να αποκτήσει χαρακτηριστικά βιώσιμης ανάπτυξης υπό την προϋπόθεση ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, αλλά κυρίως με την αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας, εγχώριας και διεθνούς.

Κινήσεις   όπως αυτή που συντελείται στην Παγκρήτια εξυπηρετούν τον παραπάνω στόχο καθώς μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης και για νέα κεφάλαια. Στην επενδυτική μας διόπτρα παραμένει η μικρομεσαία επιχείρηση που πρέπει να βρει ξανά τον βηματισμό της.

Σταδιακά και με σχέδιο μπορούν να δομηθούν οι προϋποθέσεις για  τη αξιοποίηση  των δυνατοτήτων της οικονομίας και τη δημιουργία πλούτου. Εμείς πάντως θα αγωνιστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

(Κεντρική φωτογραφία: O πρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας Νίκος Μυρτάκης και ο πρόεδρος της Lyktos Μιχάλης Σάλλας. *Εφ.Συν. – Μάριος Διονέλλης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 18.05.2017