+

ΣΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ» ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Πόλεμος ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων έχει ξεσπάσει στο Ηράκλειο μετά τις δηλώσεις αντιδημάρχου της πόλης περί «ευθανασίας» των αδέσποτων ζώων, «όπως γίνεται σε άλλες χώρες για να περιοριστεί το πρόβλημα». Την απομάκρυνσή του ζητούν πολίτες και φιλοζωικές οργανώσεις. 

Ερωτώμενος για την υπάρχουσα κατάσταση με τα αδέσποτα στο Ηράκλειο και απαντώντας σε καταγγελίες πολιτών για αγέλες επικίνδυνων σκυλιών σε πολλές περιοχές της πόλης ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης έκανε ευθέως λόγο για αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η ευθανασία των αδέσποτων.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, ο κ. Ινιωτάκης τόνισε πως «κανένα κυνοκομείο και κανένας δήμος δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση με τα χιλιάδες σκυλιά που εγκαταλείπονται» και πρότεινε να ισχύσει το νομικό πλαίσιο της Γερμανίας, και των Ηνωμένων Πολιτειών όπου -όπως είπε χαρακτηριστικά- «δεν υπάρχει ούτε ένα αδέσποτο».

Ο κ. Ινιωτάκης προσπαθώντας να εξηγήσει την πίεση που ασκείται στους ιδιοκτήτες ζώων στις χώρες αυτές είπε πως εκεί ξέρουν ότι αν εγκαταλείψουν ένα ζώο σε 20-30 μέρες αυτό θα οδηγηθεί στην ευθανασία καθώς ο νόμος προβλέπει αυτή τη διαδικασία και αφού προηγουμένως έχουν αναζητηθεί οι ιδιοκτήτες και έχουν γίνει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Ινιωτάκης πρότεινε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα αντίστοιχος νόμος τονίζοντας πως οι χώρες που τον εφαρμόζουν «δεν είναι λιγότερο φιλόζωες από μας» και κατέληξε: «Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα, μία στεναχώρια γιατί σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο να λες ότι οδηγείς σε ευθανασία μια ψυχή. Αυτό κάνουν όμως γιατί θεωρούν ότι κανένα ζώο δεν είναι ευτυχισμένο όταν είναι αδέσποτο».

Από τις φράσεις αυτές του κ. Ινιωτάκη ξεκίνησε ένα μπαράζ διαμαρτυριών στο Ηράκλειο, με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία να ζητά ευθέως την απομάκρυνση του αντιδημάρχου και να προαναγγέλλει ακόμα και νομικές ενέργειες εναντίον του.

Σε σχετική ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Κάτω τα ξερά σας από τα αδέσποτα» η Ομοσπονδία καλεί τον κ. Ινιωτάκη «να κάνει κουμάντο στον εαυτό του και αν θέλει, ας τον ευθανατώσει με τον “πολιτισμένο” του τρόπο, γιατί δικαίωμα στις ζωές άλλων εμβίων δεν έχει».

Μάλιστα φτιάχτηκε ήδη ειδική σελίδα στο facebook, με την οποία εκατοντάδες χρήστες ζητούν την απομάκρυνση του αντιδημάρχου από τα καθήκοντά του.

Ο ίδιος ο αντιδήμαρχος, πάντως, με νεότερες δηλώσεις του τόνισε πως δεν τάσσεται υπέρ ή κατά της ευθανασίας αλλά απλά εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατάσταση με τα χιλιάδες αδέσποτα που υπάρχουν στο Ηράκλειο.

(Κεντρική φωτογραφία: Στο στόχαστρο των φιλοζωϊκών οργανώσεων μπήκε ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 23.02.2016