ΣΚΑΕΙ Η ΒΟΜΒΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ

Ξεκίνησε υπό άκρα μυστικότητα η εν πλω υδρόλυση ανοιχτά των Χανίων.

Εν κρυπτώ και χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις για την αποτροπή ατυχήματος ξεκίνησε η διαδικασία της υδρόλυσης των χημικών όπλων της Συρίας στα ανοιχτά της Κρήτης, προκαλώντας την ανησυχία και τις αντιδράσεις  των τοπικών φορέων. Η ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου με την οποία γνωστοποιεί την έναρξη της επιχείρησης ήταν ιδιαίτερα λιτή και δεν έδωσε πληροφορίες ούτε καν για την ακριβή θέση στην οποία διεξάγεται το επικίνδυνο πείραμα.  

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν τόνισε πως το πλοίο Cape Ray που μεταφέρει τα χημικά πλέει σε διεθνή ύδατα (χωρίς άλλη διευκρίνιση για το στίγμα) και πως η εξουδετέρωσή τους θα διαρκέσει περίπου 60 ημέρες ενώ επεσήμανε πως ο καιρός μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία. Για το γεγονός αυτό έχει ήδη εκφραστεί έντονη ανησυχία από επιστήμονες και περιβαλλοντικούς φορείς καθώς όπως είναι ήδη γνωστό με κυματισμό άνω των 10 εκατοστών η όλη η διαδικασία θα πρέπει να σταματά λόγω κινδύνου ατυχήματος και διαρροής των χημικών στη θάλασσα της Μεσογείου. 

«Και μόνο αυτό το στοιχείο δείχνει πόσο απαραίτητος είναι ο έλεγχος από διεθνείς παρατηρητές, από περιβαλλοντικές οργανώσεις, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από επιστήμονες των άμεσα εμπλεκόμενων χωρών» λέει στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Ευάγγελος Γιδαράκος, επικεφαλής του εργαστηρίου  Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων. 

«Σε κανέναν από αυτούς τους φορείς δεν επετράπη ο έλεγχος. Η όλη επιχείρηση μετατράπηκε σε μία υπόθεση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και ο επιστημονικός κόσμος μπήκε στο περιθώριο. Ακόμα και να συμβεί κάτι κακό έχουν διασφαλίσει πως δε θα το μάθουμε ποτέ…» λέει ο καθηγητής. 

Από την πλευρά του Πενταγώνου ο στρατηγός Γουόρεν τόνισε πως όταν ολοκληρωθεί η εξουδετέρωση των 600 μετρικών τόνων χημικών, το Cape Ray θα παραδώσει τα υποπροϊόντα που θα προκύψουν από την επεξεργασία στη Φιλανδία και τη Γερμανία για την οριστική καταστροφή τους στην ξηρά.

Αντιδράσεις στην Κρήτη 

Με έντονους ρυθμούς ετοιμάζονται στην Κρήτη τα αλιευτικά που τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν από τα δυτικά του νησιού προς το σημείο της υδρόλυσης με σκοπό να μεταφέρουν μήνυμα αντίστασης και καταγγελίας της επικίνδυνης διαδικασίας. Το Παγκρήτιο Συντονιστικό κατά των Χημικών έχει ήδη ετοιμάσει το βασικό σκάφος της αποστολής και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η ημέρα έναρξης της επιχείρησης, στην οποία θα πάρει μέρος και το σκάφος της Πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα».  Στα Χανιά χθες βράδυ συνεδρίασε το τοπικό συντονιστικό των φορέων της πόλης με αντικείμενο το συντονισμό δράσης σε παγκρήτιο επίπεδο αλλά και τη διοργάνωση, τις επόμενες ημέρες, μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και ίσως αποκλεισμού της αμερικανικής ναυτικής βάσης στη Σούδα. 

Ευθύνες στο υπουργείο Εξωτερικών

Για τεράστιες ευθύνες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής κ. Γιδαράκος: «Εμείς δεν μπορούμε να απαιτήσουμε από κανέναν άλλο φορέα επίσημη ενημέρωση, ούτε από τους αμερικανούς ούτε από τον Οργανισμό Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων. Εκείνοι όμως που σίγουρα ξέρουν και που βρίσκεται ακριβώς το Cape Ray αλλά και τις λεπτομέρειες της διαδικασίας είναι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που προφανώς προτιμά να κρατά στο σκοτάδι την ελληνική κοινή γνώμη αποκρύπτοντας τους τεράστιους κινδύνους» αναφέρει. 

Εν τω μεταξύ, το θέμα των χημικών ήρθε για ακόμα μία φορά στη Βουλή, με ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη. Ο κ. Αυγενάκης, επικαλείται πρόσφατη απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών, ο οποίος παραδέχτηκε πως «δεν είναι ασύνηθες να έχουμε μικρά επεισόδια διαρροής χημικών σε τέτοιου είδους διαδικασίες» ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως ο ΟΑΧ και ο ΟΗΕ δε θα φέρουν  κανενός είδους ευθύνη στην περίπτωση χημικού ατυχήματος την οποία θα αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ». Με αυτά τα δεδομένα ο βουλευτής Ηρακλείου ρωτά τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο για τη θέση του επί των αποκαλύψεων αυτών, για το πότε έλαβε η ελληνική πλευρά τελευταία φορά ενημέρωση για την όλη διαδικασία αλλά και για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την παρουσία Έλληνα παρατηρητή στο Cape Ray.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 09.07.2014