ΣΟΒΑΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αποκαρδιωτικές εικόνες από το επαρχιακό οδικό δίκτυο των Χανίων άφησε πίσω της η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε την περιοχή το Σάββατο. Να κηρυχθεί «πλημμυρόπληκτο» το Κολυμπάρι ζητά ο δήμαρχος Πλατανιά. Σοβαρή ζημιά και στο βενετσιάνικο τείχος των Χανίων όπου κατέρρευσε ο επιπρομαχώνας του Αγίου Δημητρίου. 

Στο Κολυμπάρι εκατοντάδες μέτρα δρόμων έχουν απλά εξαφανιστεί κάτω από τόνους λάσπης ενώ σε αρκετά σημεία έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.  Δεκάδες ήταν τα σπίτια που πλημμύρησαν και ζητήθηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για την απάντληση υδάτων ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές σε τοπικές καλλιέργειες.

Ο δήμαρχος Πλατανιά,  Γιάννης Μαλανδράκης υπέβαλλε αίτημα να κηρυχθεί η δημοτική ενότητα Κολυμβαρίου ως πλημμυρόπληκτη περιοχή, με σκοπό αφενός να υπάρξουν αποζημιώσεις για τους πολίτες που επλήγησαν αλλά και για να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση προς το Δήμο ώστε να ξεκινήσει η αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών που υπέστησαν ζημιές.

Επί ποδός πάντως βρίσκονται από την Κυριακή τα μηχανήματα και οι υπηρεσίες του δήμου αλλά και της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και μηχανήματα ιδιωτών ώστε σε πρώτη φάση να αποκατασταθεί κατά το δυνατόν η κυκλοφορία και η επικοινωνία με όλες τις περιοχές.

*ZARPANEWS.gr

«Πληγώθηκε» το τείχος

«Θύμα» των έντονων βροχοπτώσεων έπεσε και το βενετσιάνικο τείχος των Χανίων και συγκεκριμένα ο επιπρομαχώνας του Αγίου Δημητρίου, στη δυτική πλευρά της παλιάς πόλης.  Από την πτώση προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε ένα αυτοκίνητο που διερχόταν από το σημείο. Ευτυχώς ο οδηγός κατάφερε να βγει από το όχημα χωρίς να τραυματιστεί ενώ οι πρώτες έρευνες των πυροσβεστών που κατέφθασαν στο σημείο επικεντρώθηκαν στο να διασφαλιστεί ότι δεν είχε υπάρξει κάποιος άνθρωπος που να εγκλωβίστηκε κάτω από το τεράστιο κομμάτι του τείχους που έπεσε πάνω στο πεζοδρόμιο.  Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας τόνισε πως οι υπηρεσίες του Δήμου δεν είχαν εντοπίσει πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο ωστόσο αρκετοί πολίτες της περιοχής ανέφεραν ότι έχουν κάνει δεκάδες αναφορές σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την κακή κατάσταση που παρουσιάζει σε αρκετά σημεία το ενετικό τείχος της παλιάς πόλης.

*ZARPANEWS.gr

Το τμήμα που κατέρρευσε αποτελεί πρόσθετο κομμάτι του προμαχώνα Lando ή Schiavo από τα ονόματα των αντίστοιχων Ενετών Αξιωματούχων που επέβλεπαν την κατασκευή του. Η συγκεκριμένη προσθήκη απέβλεπε στο να διευρύνει το οπτικό πεδίο και το βεληνεκές των κανονιών και στατικά χαρακτηρίζεται πιο ασταθές σε σχέση με το κυρίως τείχος ενώ είχε υποστεί σημαντικές ζημιές κατά την πολιορκία των Χανιών από τους Τούρκους το 1645. Από τότε έχει υποστεί επιμέρους ανακατασκευές σε διάφορα σημεία του. Μετά την προχθεσινή ζημιά, η συνολική αποκατάσταση θα είναι ιδιαίτερα επίπονη και δαπανηρή όπως προέβλεψε ο δήμαρχος Χανίων.

(Κεντρική φωτογραφία: Κατέρρευσε μέρος του βενετσιάνικου τείχους στα Χανιά λόγω της βροχής. *ZARPANEWS.gr).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 12.02.2017