ΣΤΑΘΕΡΑ «ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Ετυμολογική προσωποποίηση του νεποτισμού (από το λατινικό nepos, ιταλικά nipote = ανιψιός) αποτελεί η επιλογή Μητσοτάκη για την Περιφέρεια Κρήτης. Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ανιψιός του πρώην βουλευτή Χρήστου Μαρκογιαννάκη, είναι μόλις 34 ετών και αποτελεί για τον πρόεδρο της Ν.Δ. κίνηση με άλλους στόχους, αφού η μάχη για την Περιφέρεια είναι ήδη χαμένη. Αν και δηλώνει «κατά της οικογενειοκρατίας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει έναν ανιψιό για να κατευνάσει το μένος του θείου Μαρκογιαννάκη εναντίον του.

Και ήταν ο ίδιος ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης που σε πρόσφατη συνέντευξή του (στη Νέα Τηλεόραση Χανίων) είχε βάλει στο τραπέζι το όνομα του ανιψιού του.

Τότε ακριβώς που είχε αποκαλύψει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης του υποσχέθηκε προεδρία οργανισμού ή ΔΕΚΟ όταν εκλεγεί προκειμένου να τον βγάλει από το ψηφοδέλτιο, ο ίδιος, αφού επίσης ξεκαθάρισε ότι είναι κατά της οικογενειοκρατίας, είχε πει επί λέξει: «Του είπα, έχω και έναν ανιψιό. Είναι καλό παιδί και θα γίνει καλός βουλευτής. Το ενδιαφέρον σου, που υπήρχε παλιά, υπάρχει ακόμα; Του το είπα δύο φορές και δεν μου απάντησε».

Στο μεσοδιάστημα ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης ανακοίνωσε πως τον ζητούν πολλοί από πολλά κόμματα και πως θα κατεβεί ως συνεργαζόμενος στο ψηφοδέλτιο των Χανίων άλλου κόμματος ώστε να μπει στη Βουλή. Ετσι, πριν από λίγες μέρες, ο Κυριάκος θυμήθηκε τον ανιψιό και τον έχρισε υποψήφιο περιφερειάρχη.

Ο θείος είδε την παγίδα που του στήνεται και αντέδρασε την επόμενη μέρα στρεφόμενος εμμέσως ακόμα και κατά του ανιψιού του (και κατά της οικογενειοκρατίας βεβαίως…):

«Οι βουλευτικές εκλογές διαφέρουν από τις περιφερειακές. Προσωπικά, σ’ αυτή τη φάση, το ενδιαφέρον μου επικεντρώνεται μόνον στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Οπως επανειλημμένα δε έχω τονίσει, απευθυνόμενος σε όλους τους Χανιώτες, απέναντί μου θα έχω κυρίως την οικογενειοκρατία, την αχαριστία και την πολιτική ανεντιμότητα. Στον αγώνα αυτό που δίνω κανείς εκβιασμός δεν θα σταθεί εμπόδιο. Το τελευταίο είναι για τον πρόεδρο της Ν.Δ.».

Ενα μόνο δεν πρέπει να ξεχνάμε στην Κρήτη, πως όλα αυτά γίνονται για το συμφέρον του πολίτη και φυσικά για να παταχθεί η… οικογενειοκρατία.

Μία παράταξη ΣΥΡΙΖΑ –ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο γάμος ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τα μάτια του Σταύρου Αρναουτάκη στην Κρήτη έχει ήδη σχεδόν επισημοποιηθεί. Την εβδομάδα που πέρασε ο Πάνος Σκουρλέτης μίλησε από το Ρέθυμνο «όχι απλά για μια στήριξη αλλά για μια συνεργασία διαφορετικών χώρων», που δημιουργεί ένα κοινό «μέτωπο». Ωραία και καλά όλα αυτά, αλλά για όσους έχουν παρακολουθήσει τα θέματα της Περιφέρειας είναι απορίας άξιο πώς θα προχωρήσει η συνεργασία ειδικά σε περιβαλλοντικά θέματα, όπου πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε πιο αμυντική στάση.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων, το θέμα της αλόγιστης επέκτασης των ανεμογεννητριών κτλ. Επί της ουσίας, το ερώτημα είναι ποιος από τους δύο θα αναγκαστεί να υποχωρήσει από τις θέσεις του για τα περιβαλλοντικά.

Μάλλον όμως και η απάντηση εύκολη είναι, αφού ήδη η κυβέρνηση συμφωνεί περισσότερο με την πρακτική της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια, παρά με τους δικούς της ανθρώπους στο νησί.

Δήμος Χανίων: δύο υποψήφιοι από την οικογένεια και το ίδιο κόμμα

Θα διαβάσετε στο προηγούμενο ρεπορτάζ για τις ενδοοικογενειακές πολιτικές συναλλαγές στην Κρήτη με την υποψηφιότητα του ανιψιού Μαρκογιαννάκη στην Περιφέρεια. Και στον Δήμο Χανίων όμως εξυφαίνεται μια ενδοοικογενειακή κόντρα στην ηγεσία της Ν.Δ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό τη στήριξή του στον Αρη Παπαδογιάννη, νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ωστόσο, «σφήνα» στο γαλάζιο στρατόπεδο μπαίνει ο πρώην νομάρχης Γρηγόρης Αρχοντάκης, που αντλεί ψήφους από τον ίδιο ακριβώς χώρο. Ο κ. Αρχοντάκης είναι άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά στην Ντόρα Μπακογιάννη, τόσο που κάνει κάποιους στα Χανιά να λένε πως κάθε ένα από τα δύο αδέλφια κατεβάζει τον δικό του υποψήφιο…

Ο κ. Αρχοντάκης κινείται και από προσωπική φιλοδοξία, την οποία όμως σίγουρα θα μπορούσε να ανακόψει αν ήθελε η Ντόρα Μπακογιάννη. Εκτός αν έχει γίνει άλλη συμφωνία για την τελική ευθεία προς τις κάλπες…

(Κεντρική φωτογραφία: Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 17.12.2018