ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟ HOUDETSI FESTIVAL – ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ROSS DALY ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με σαφή αιχμή προς τους φορείς της Κρήτης οι διοργανωτές του Houdetsi Festival ανακοίνωσαν την ακύρωση της φετινής διοργάνωσης. Εκδηλώσεις αυτής της μορφής θα ξαναγίνουν «μόνο στο πλαίσιο μιας σοβαρής συνεργασίας Φορέων που μπορούν να εγγυηθούν τις συνθήκες διεξαγωγής τους» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης.  

Η ακύρωση του φεστιβάλ κάνει φτωχότερο τον πολιτισμό της Κρήτης καθώς επί επτά χρόνια συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μουσικών και κοινού κυριολεκτικά από όλο τον πλανήτη, υπό την καθοδήγηση και την έμπνευση του Ross Daly. Το Φεστιβάλ φαίνεται να αναστέλλει (τουλάχιστον για φέτος) τη λειτουργία του καθώς πλέον οι άνθρωποι της οργανωτικής επιτροπής δηλώνουν πως αδυνατούν να το φέρουν εις πέρας δίνοντας σαφές μήνυμα πως δεν έχουν τη στήριξη της πολιτείας και των τοπικών αρχών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση οι υποδομές του φεστιβάλ (οι συναυλιακοί χώροι, οι τουαλέτες, οι συνθήκες ασφαλείας κλπ) παρέμειναν σχεδόν ίδιες με αυτές των πρώτων χρόνων, όταν συγκέντρωνε πολύ λιγότερους επισκέπτες.

Ross Daly: «Μεγαλύτερο το βάρος από τις πλάτες μας»

Ο ίδιος ο Ross Daly μιλώντας στην «Εφ.Συν.» κάνει λόγο για την ανάγκη σοβαρού σχεδιασμού για μια διοργάνωση που εδώ και καιρό έχει ξεπεράσει τα όρια του χωριού. «Δεν μπορεί το Χουδέτσι των 800 κατοίκων να φιλοξενήσει 50.000 ανθρώπους, και δεν μπορεί αυτό το βάρος να το σηκώσει μόνη της μια μικρή ερασιτεχνική οργανωτική επιτροπή. Για μας προέχει το θέμα της ασφάλειας των ανθρώπων που έρχονται στο φεστιβάλ και πλέον δεν μπορούμε να την εγγυηθούμε» αναφέρει ο ίδιος. Ερωτώμενος για τις αναγκαίες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, δεδομένου ότι το φεστιβάλ αποφέρει έσοδα στον τόπο, ο Ross Daly αναφέρει: «Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν αλλά δεν έγιναν, μεγαλύτεροι συναυλιακοί χώροι, εξεύρεση χώρων κάμπινγκ και σχετική υποδομή για τους επισκέπτες και άλλα. Δεν ξέρω αν υπήρχαν οι αναγκαίοι πόροι για όλα αυτά αλλά είμαι σίγουρος πως πλέον δεν μπορούμε να διαχειριστούμε μόνοι μας όλη αυτή τη διοργάνωση, είναι μεγαλύτερο από τις πλάτες μας το συγκεκριμένο βάρος».

Ο ίδιος πάντως δίνει υπόσχεση να συνεχίσει αυτό που κυρίως ξέρει να κάνει. Να δημιουργεί μουσική και να εμπνέει και άλλους στα μυστικά της.  «Θα συνεχίσουμε όλο το καλοκαίρι κάθε Παρασκευή βράδυ τις μουσικές παραστάσεις με τα παιδιά του μουσικού εργαστηρίου “Λαβύρινθος” στο Χουδέτσι. Φέτος θα έρθουν και ακόμα περισσότεροι καθηγητές και συνεργάτες τους. Η μουσική θα συνεχίσει να υπάρχει στο χωριό για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για αυτήν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα του Houdetsi Festival στο facebook.

Το Houdetsi Festival ξεκίνησε το 2010 από το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος με αποκλειστικό σκοπό να μοιραστούμε με την τοπική κοινωνία τα πανέμορφα μουσικά ακούσματα που παράγονται από τους δασκάλους και τους μαθητές του Λαβυρίνθου.
Η όλη διοργάνωση είχε τότε ένα ερασιτεχνικό χαρακτήρα και μπορούσε ικανοποιητικά να διαχειριστεί ένα σχετικά μικρό φεστιβάλ της τάξεως των 4.000 – 6.000 επισκεπτών στο τετραήμερο. Η εμπλοκή και ο ενθουσιασμός των νέων, κυρίως, του χωριού, διαμόρφωνε ένα κλίμα και ένα περιβάλλον πραγματικά πρωτόγνωρο.

Η αφιλοκερδής συμμετοχή κορυφαίων μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και όλων των ερασιτεχνών που όμως δούλεψαν με επαγγελματισμό στη διαχείριση και με πραγματική διάθεση προσφοράς σε όλα τα επίπεδα, οδήγησε σε μια εντυπωσιακή, ποιοτική γιορτή που την έφερε να «απολαμβάνει» ακόμα και διεθνή αναγνώριση. Πέρυσι, ο αριθμός των επισκεπτών του φεστιβάλ μέσα στο τετραήμερο, μετά απο μια εντυπωσιακά αυξανόμενη τάση ανά έτος , ξεπέρασε τους 50.000 ανθρώπους!

Η οργανωτική δομή ωστόσο παρέμεινε σχεδόν ίδια με αυτή του 2010, και ενώ η διάθεση ανταπόκρισης των μουσικών αυξανόταν ταυτόχρονα με την αυθόρμητη προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών, δυστυχώς οι υποδομές του φεστιβάλ (οι συναυλιακοί χώροι, οι τουαλέτες, οι συνθήκες ασφαλείας κλπ) παρέμειναν σχεδόν ίδιες με αυτές των πρώτων χρόνων.

Εννοείται ότι μια διοργάνωση όπως αυτή του Houdetsi Festival στις σημερινές του διαστάσεις δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον με αυτόν τον τρόπο.
Η ίδια η προστασία όλων των ανθρώπων που το αγαπούν και το στηρίζουν και ο σεβασμός στον κύκλο ανθρώπων που δούλεψαν για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, επιβάλλουν το Houdetsi Festival να μην πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2017. Οι παραπάνω λόγοι είναι ένα μέρος μόνο των αιτιών που ενδεικτικά αναφέρουμε.

Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση ίσως να στενοχωρεί και να απογοητεύει αρκετούς, όμως, πιστέψτε μας, όχι περισσότερο από όλους εμάς που το δημιουργήσαμε και που φέρουμε την ευθύνη της πραγματοποίησής του.
Εάν κάποια στιγμή το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος το θεωρήσει σκόπιμο, σύμφωνα πάντα με τους πραγματικούς του στόχους, να διοργανώσει ξανά εκδηλώσεις αυτής της μορφής και αυτών των διαστάσεων, αυτό θα γίνει μόνο στο πλαίσιο μιας σοβαρής συνεργασίας Φορέων που μπορούν να εγγυηθούν τις συνθήκες διεξαγωγής τους.

Το Μουσικό Εργαστήρι ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ πάντως, όχι απλά θα «αναπνέει» στο Χουδέτσι αυτό το καλοκαίρι αλλά θα είναι κοντά, όσο ποτέ άλλοτε , στους ανθρώπους που αναζητούν το πραγματικό του νόημα. Αναμένονται ανακοινώσεις!! (www.labyrinthmusic.gr)

Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος

Σύλλογος Φίλων του Μουσικού Εργαστήρι Λαβύρινθος

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 04.05.2017