+

ΣΤΑ ΜΕΤΟΠΙΣΘΕΝ 55 ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΤΗΣ ΕΜΑΚ

Οι πρώτες μετακινήσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα καταγράφηκαν χθες με την επίδοση «φύλλων πορείας» σε 55 άνδρες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) για όμορες υπηρεσίες της περιοχής όπου υπηρετούν.

*των Μάριου Διονέλλη και Μάνου Τσαλδάρη.

Η απόφαση ελήφθη από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής και χθες δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, ενώ στις 30 Ιουνίου είχε λήξει η προθεσμία που είχε δοθεί στα περίπου 400 στελέχη της ΕΜΑΚ να προχωρήσουν έστω στην πρώτη δόση του εμβολιασμού τους.

Ηδη από τις 18 Μαΐου, με διαταγή του Αρχηγού, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, οριζόταν ότι στη συγκεκριμένη νευραλγική υπηρεσία της Πυροσβεστικής θα υπηρετούσαν μόνο εμβολιασμένοι, με το σκεπτικό ότι το προσωπικό της έρχεται σε επαφή με τους πολίτες και μάλιστα συνήθως υπό κρίσιμες συνθήκες και γι’ αυτό δεν νοείται να είναι ανεμβολίαστο.

Τρεις ομάδες

Οπως είπε στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, οι μετακινούμενοι χωρίζονται σε τρεις ομάδες. «Κάποιοι, λίγοι, δεν ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο, κάποιοι ήθελαν να αλλάξουν υπηρεσία και δεν εμβολιάστηκαν, ενώ κάποιοι ενημέρωσαν ότι ήθελαν να το κάνουν, αλλά για διάφορους λόγους δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν», μας είπε ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, προσθέτοντας ότι ο αρχηγός του Σώματος διαβεβαίωσε ότι όσοι εμβολιαστούν κατά του Covid-19 θα επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος, μας είπε: «Η εκτίμησή μου είναι ότι οι 15 είναι αρνητές, 10 ανήκουν σε αυτούς που παρασύρονται, οι 15 δεν πήραν ζεστά τον εμβολιασμό και άλλοι 15 είναι εκείνοι που θέλανε να φύγουν. Γύρω στο 85% έχουν κάνει εμβόλιο. Στην Αττική οι ανεμβολίαστοι είναι 19, στη Θεσσαλονίκη 8, στην Πάτρα 8, 10 στην Κομοτηνή, 7 στην Κρήτη, 2 στα Ιωάννινα και από ένας σε Λάρισα και Λαμία.

Ηδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την αλλαγή τους. Θα σταλούν 35 άτομα σε πρώτη φάση και σε δεύτερη 20, ενώ για την κάλυψη των θέσεων έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον 100 άτομα που έχουν τα προσόντα. Δεν είναι ό,τι καλύτερο, μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου, να γίνονται μετακινήσεις για οποιονδήποτε λόγο. Ενας λόγος παραπάνω όταν αυτές γίνονται με αυτή την αιτία. Οποιοι αποφάσισαν έτσι, αναλαμβάνουν τις ευθύνες κι ελπίζω να μην τους γυρίσει μπούμερανγκ. Το κλίμα, πάντως, που έχει δημιουργηθεί στην υπηρεσία είναι δυσάρεστο».

EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ

Οι πρώτες μετακινήσεις που έγιναν γνωστές, χθες, αφορούσαν επτά μέλη της 3ης ΕΜΑΚ στο Ηράκλειο της Κρήτης. Οπως εξήγησε στην «Εφ.Συν.» ο διοικητής της 3ης ΕΜΑΚ, Σταύρος Καλογιαννάκης, το ποσοστό των ανεμβολίαστων στη μονάδα ανέρχεται περίπου στο 20% (7 στους 36 υπαλλήλους). Οι χθεσινές εξελίξεις δρομολογήθηκαν και μετά την έκδοση της απορριπτικής απόφασης από το Τμήμα Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο είχαν προσφύγει εργαζόμενοι υπηρετούντες στην ΕΜΑΚ προσπαθώντας να ανακόψουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους.

Ακώλυτη λειτουργία

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται στην ανάγκη διασφάλισης της αδιάλειπτης και ακώλυτης λειτουργίας των ΕΜΑΚ και επισημαίνεται ότι «η λειτουργία δεν αρκεί να είναι μόνο συνεχής, αλλά πρέπει, εν όψει του ειδικού και κρίσιμου χαρακτήρα των εν λόγω υπηρεσιών για την αντιμετώπιση καταστροφών, να στηρίζεται στην πλήρη διαθεσιμότητα του υπηρετούντος προσωπικού τους, η οποία είναι δυνατόν να διαταραχθεί σοβαρά σε περίπτωση που τα μέλη του προσβληθούν και νοσήσουν από covid-19».

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 21.07.2021