+

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΕΓΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ

Κλείνει η Καρδιοχειρουργική του ΠΑΓΝΗ, κινδυνεύουν κι άλλες.

Τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού στο χώρο της Υγείας αποκαλύπτει η επιστολή απόγνωσης του διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ο οποίος στην ουσία προαναγγέλλει το κλείσιμο της κλινικής. Ο κ. Γιώργος Λαζόπουλος ακριβώς ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας της κλινικής έφτασε στα όριά του βλέποντας να μην επανδρώνεται η κλινική με το αναγκαίο προσωπικό αλλά ούτε καν να διατίθεται τουλάχιστον ένα κρεβάτι εντατικής για τους ασθενείς που ανανήπτουν από τόσο σοβαρές επεμβάσεις. 

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για τον διευθυντή της καρδιοχειρουργικής όταν τη Δευτέρα το πρωί ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή η επέμβαση μιας γυναίκας με στεφανιαία νόσο μετά από αναμονή πολλών μηνών σε λίστα για να μπει στο χειρουργείο. Η ασθενής έφτασε στο νοσοκομείο για την προγραμματισμένη επέμβαση αλλά την έστειλαν σπίτι της καθώς όλα τα κρεβάτια στη ΜΕΘ ήταν γεμάτα. 

Η καρδιοχειρουργική είχε ανοίξει μετά βαΐων και κλάδων πριν ένα χρόνο μετά από χρόνια αναμονής των ασθενών που μεταφέρονταν στην Αθήνα για καρδιολογικές επεμβάσεις. Ωστόσο, η κλινική ποτέ δε στελεχώθηκε με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ο διευθυντής της δηλώνει πλέον αδυναμία να συνεχίσει να διοικεί το συγκεκριμένο τμήμα υπό αυτές τις συνθήκες. Μετά τις καταγγελίες του γιατρού, ο διοικητής του Νοσοκομείου υποσχέθηκε για πολλοστή φορά άμεσες προσλήψεις προσωπικού αλλά πλέον φαίνεται πως οι ασθενείς της Κρήτης είναι πολύ κοντά στο να γυρίσουν στην πρότερη κατάσταση της μεταφοράς τους στην Αθήνα.  

Δεν είναι η μόνη 

Με κλείσιμο όμως, απειλήθηκε πρόσφατα και η Παιδοχειρουργική Κλινική, όταν το καλοκαίρι, πάλι λόγω έλλειψης προσωπικού, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ ανακοίνωσε της συγχώνευσή της με τη Γενική Χειρουργική. Η συγχώνευση απετράπη την τελευταία στιγμή μετά τις καταγγελίες των γιατρών και του προσωπικού του νοσοκομείου για αντιεπιστημονική πρακτική νοσηλείας, στην ίδια κλινική παιδιών και βρεφών με ενήλικες και ηλικιωμένους ασθενείς. 

Τέλος, στα όριά τους λειτουργούν πολλές από τις κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπως η Αγγειοχειρουργική για την οποία οι εφημερίες των γιατρών εδώ και καιρό δεν επαρκούν με αποτέλεσμα, ειδικά σε περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών  (τροχαίων κτλ) να καλούνται οι γιατροί από το σπίτι τους για να εγχειρίσουν τους τραυματίες. 

Η …χαμένη μονάδα μεταμοσχεύσεων 

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση «πισωγυρίσματος» στο νοσηλευτικό έργο του ΠΑΓΝΗ είναι αυτή που βιώνουν επί 12 χρόνια τα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες από την Κρήτη, που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών. Από το 2002 έχει κλείσει η μονάδα μεταμόσχευσης ακριβώς επειδή δε στελεχώθηκε ποτέ με το απαραίτητο προσωπικό. Στην υπόθεση μάλιστα υπάρχει και οσμή σκανδάλου καθώς για την ίδρυση της Μονάδας εκείνης είχαν δαπανηθεί μεγάλα ποσά (περίπου 40 εκατ. δρχ) από χρήματα ιδιωτών που συγκέντρωσε ο σύλλογος «Ηλιαχτίδα». «Κανένας δεν ξέρει τι απέγιναν εκείνα τα χρήματα, αλλά και άλλα 50 εκατομ. δραχμές που είχαν δοθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα για τη δημιουργία της μονάδας» λέει στην «Εφ.Συν.» η τότε πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρία Χουλάκη, που έχει δώσει μακρύ αγώνα για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. «Τελικά φτιάξαμε τη Μονάδα Μεταμόσχευσης, λειτούργησε για κάποια χρόνια και έκανε μόνο 3 μεταμοσχεύσεις τη στιγμή που οι ανάγκες ήταν και παραμένουν τεράστιες, με αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά και οικογένειες από το νησί να στέλνονται επί δώδεκα χρόνια στην Αθήνα και να υπόκεινται τεράστια οικονομική και ψυχική επιβάρυνση»  λέει η κ. Χουλάκη.

Και όλα αυτά σε ένα νοσοκομείο με τον χαρακτηρισμό «Πανεπιστημιακό», λόγω της λειτουργικής σύνδεσης με την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Κρήτης, που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί και τους κατοίκους όλου του νότιου Αιγαίου. 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 03.10.2014