ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Σε κλίμα συγκίνησης υποδέχτηκαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη οι συντοπίτες του στη γενέτειρά του. Η σορός του πρώην πρωθυπουργού μεταφέρθηκε στα Χανιά συνοδευόμενη από τα παιδιά και τα εγγόνια του, από συνεργάτες του, αλλά και από τον γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη.

Στο αεροδρόμιο Χανίων του αποδόθηκαν τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού και στη συνέχεια η σορός μεταφέρθηκε στη Χαλέπα, έναν τόπο με ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο καθώς αποτελεί τον τόπο γέννησής του διατηρώντας με τους ανθρώπους της περιοχής ισχυρούς δεσμούς μέχρι το τέλος της ζωής του.

*Φωτο: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΜΑΡΙΟΣ ΔΙΟΝΕΛΛΗΣ

Από τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στον ναό της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής της Χαλέπας για να αποτίσει φόρο τιμής στον Κ. Μητσοτάκη.

*Φωτο: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΜΑΡΙΟΣ ΔΙΟΝΕΛΛΗΣ

Για τους δεσμούς αυτούς μίλησαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών απλοί πολίτες που κατέφτασαν για να πουν το «ύστατο χαίρε».

«Το σχολείο στο οποίο έκανε τα πρώτα του μαθητικά βήματα βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον ναό, όπου οι πολίτες σήμερα τον αποχαιρετούν και με αυτή την έννοια ολοκληρώνεται στο σημείο αυτό μία πολυτάραχη διαδρομή σχεδόν ενός αιώνα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τιμούσε τη γενέτειρά του, συνέχισε μέχρι πρόσφατα να ψηφίζει στο σχολείο αυτό και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από την τοπική κοινωνία», λέει η Τριανταφυλλιά Γιαννουλάκη διευθύντρια του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων.

«Ηταν προσωπικός μου φίλος και με είχε στεφανώσει. Υπήρξε πάντα ένας άνθρωπος καθαρός στις προσωπικές του σχέσεις, όπου επέλεγε να λέει πάντα την αλήθεια με οποιοδήποτε κόστος», λέει στην «Εφ.Συν.» ο συντοπίτης και κουμπάρος του, Ηλίας Σημαντηράκης. «Ηρθαμε να αποχαιρετήσουμε έναν πολύ δικό μας άνθρωπο. Η ιδιοσυγκρασία και το πνεύμα του θα λείψουν από τα Χανιά και από ολόκληρη την Ελλάδα», λέει η κ. Ευαγγελία Ψιλλάκη.

«Ακόμη και αυτοί που διαφωνούσαν πολιτικά μαζί του, απόψε είναι εδώ δείχνοντας τον σεβασμό τους σε έναν μεγάλο πολιτικό άνδρα. Ηταν από τις προσωπικότητες που χαρακτήρισαν μία ολόκληρη εποχή για τον τόπο μας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κάτοικος της περιοχής, Λευτέρης Ηλιάκης.

Το βράδυ της Τετάρτης τελέστηκε αγρυπνία και λαϊκό προσκύνημα. Σήμερα έγινε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια ο Κ. Μητσοτάκης τάφηκε στο μικρό κοιμητήριο του Αργουλιδέ, δίπλα στη σύζυγό του.

*Φωτο: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΜΑΡΙΟΣ ΔΙΟΝΕΛΛΗΣ

Η οικογένεια του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού με επιστολή της προς το υπουργείο Εσωτερικών είχε ζητήσει να μην τελεστεί η κηδεία του δημοσία δαπάνη ενώ επιθυμία του ιδίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν, αντί στεφάνων, οι δωρεές εις μνήμην του να δοθούν σε περιβαλλοντικές οργανώσεις, προκειμένου να γίνει δενδροφύτευση στα Λευκά Όρη.

(Κεντρική φωτογραφία: Από την κηδεία του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. *ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΜΑΡΙΟΣ ΔΙΟΝΕΛΛΗΣ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, την 01.06.2017