+

ΣΤΗ ΔΕΘ ΚΑΙ… ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΑΚ

Στην τοποθέτησή του από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης παρέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις απαντήσεις για τα φλέγον θέμα του κεντρικού αυτοκινητόδρομου στην Κρήτη και στα ερωτήματα που του έθεσε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.  

Στη συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως θα έχει «αδιαμεσολάβητη» πληροφόρηση για τα θέματα όλων των περιφερειών της χώρας και πως η συνάντηση μαζί τους θα επαναλαμβάνεται περίπου κάθε δύο μήνες. Ωστόσο, πέρα από το επικοινωνιακό κομμάτι, απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις στα θέματα που του έθεσαν οι εκπρόσωποι του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά της Κρήτης, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ζήτησε εξηγήσεις για τη διαφαινόμενη ακύρωση των δυο διαγωνισμών που είναι ήδη στον αέρα για τον ΒΟΑΚ (στα τμήματα Χανιά – Ηράκλειο και Χερσόνησος – Νεάπολη) και κυρίως για το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.

Στην Κρήτη ήδη αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών στο οδικό δίκτυο (ήδη 49 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο 2019) ενώ πολλά από τα θανατηφόρα τροχαία σημειώνονται στον βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης, που παραμένει σχεδόν στο σύνολο του χωρίς διαχωριστική νησίδα, με δεκάδες επικίνδυνα σημεία σε όλη την έκτασή του.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο περιφερειάρχης Κρήτης είπε πως ενδεχομένως στη ΔΕΘ να δοθούν κάποιες απαντήσεις από τον πρωθυπουργό ενώ περιέγραψε και τα υπόλοιπα θέματα που έθεσε στη συνάντηση για τα θέματα των υποδομών, τις στρεβλώσεις του νόμου 4412 για τα δημόσια έργα και τους στόχους απορρόφησης του ΕΣΠΑ. Ειδικά για το θέμα του αεροδρομίου στο Ηράκλειο ο περιφερειάρχης Κρήτης έθεσε το ζήτημα της αναβάθμισης του υπάρχοντος αερολιμένα «Ν. Καζαντζάκης» μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι.

Επί όλων αυτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να δώσει απαντήσεις, υποσχέθηκε πάντως στους περιφερειάρχες πως θα εγκατασταθεί στα γραφεία τους τριψήφιος τηλεφωνικός αριθμός, όπως στα γραφεία των υπουργών, για να επικοινωνούν απευθείας με το πρωθυπουργικό γραφείο.

(Κεντρική φωτογραφία: Από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 13 περιφερειάρχες. Στη φωτογραφία με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 04.09.2019