+

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ

Ποινές φυλάκισης 16 και 13 ετών επέβαλε το Κακουργιοδικείο Νεάπολης στους δύο από τους έξι κατηγορούμενους για την υπόθεση του θανάτου του φιλάθλου Κώστα Κατσούλη.

Ενας 34χρονος (Μ.Λ.) και ένας 28χρονος (Ε.Μ.) οδηγήθηκαν οριστικά στις φυλακές, καθώς απορρίφθηκε και το αίτημα των συνηγόρων τους για αναστέλλουσα δύναμη της έφεσης που υπέβαλαν, με το σκεπτικό ότι τα αδικήματα τελέστηκαν σε αθλητικό χώρο και οι ποινές επιβλήθηκαν με βάση τον αθλητικό νόμο για τον χουλιγκανισμό και την οπαδική βία.

Οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της θανατηφόρας σκοπούμενης σωματικής βλάβης (στον Κώστα Κατσούλη), καθώς και για την κατηγορία της συμπλοκής, ενώ η διαφοροποίηση ως προς την ποινή έχει να κάνει με τον ηγετικό-πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε ο 34χρονος στην επίθεση.

Αθώος κατά πλειοψηφία κρίθηκε ένας 26χρονος (Κ. Αυγ.), για τον οποίο ωστόσο η εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει ενοχή για τη βασική κατηγορία, ενώ καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση για οπλοκατοχή.

Για τον συγκεκριμένο επικράτησαν μεταξύ των ενόρκων οι αμφιβολίες ως προς τη θέση όπου βρισκόταν μέσα στο γήπεδο, μετά την προβολή βίντεο που τον εμφάνιζε στην απέναντι κερκίδα από αυτή που έγινε το επεισόδιο με τον Κατσούλη.

Επίσης, σε 4 χρόνια φυλάκιση για τη συμπλοκή και για επίθεση προς άλλους φιλάθλους του Εθνικού καταδικάστηκε ένας 36χρονος (Κ.Α.), με την έφεση όμως στη δική του περίπτωση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Στον συγκεκριμένο επιβλήθηκε ο όρος εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα, ενώ του απαγορεύτηκε η προσέλευση σε αθλητικούς χώρους όπου θα αγωνίζονται ο Ηρόδοτος και ο Εθνικός.

Για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο η οικογένεια Κατσούλη εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τον τρόπο που αθωώθηκε για την κύρια κατηγορία.

«Το δικαστήριο δέχτηκε πως χτυπούσε με κλοτσιές και όχι στο κεφάλι τον Κώστα, παρά το γεγονός ότι εκείνος είχε ήδη πέσει κάτω από τα χτυπήματα. Αυτό στάθηκε αρκετό για να τον αφήσουν να κυκλοφορεί ξανά ελεύθερος», λέει για τον συγκεκριμένο ο αδελφός του θύματος Θύμιος Κατσούλης.

Τέλος, αθώοι για όλες τις κατηγορίες κρίθηκαν ένας 29χρονος (Κ.Β.) και ένας 24χρονος (Μ.Β.), οι οποίοι ξεκίνησαν το επεισόδιο πηγαίνοντας να κατεβάσουν το πανό του Εθνικού, χωρίς όμως να συμμετάσχουν παραπέρα στη συμπλοκή.

Η ανακοίνωση της απόφασης προκάλεσε ένταση στο δικαστήριο και λιποθυμίες συγγενών των δύο καταδικασθέντων, ενώ σε υψηλούς τόνους ήταν οι αγορεύσεις των συνηγόρων τους που ζήτησαν μετ’ επιτάσεως να αναγνωριστούν ελαφρυντικά και να δοθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι την εκδίκαση των εφέσεων.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πατέρας του Κώστα Κατσούλη, Βασίλης, αναφέρει:

«Η Αλικαρνασσός έχασε την ευκαιρία να βγάλει από πάνω της τη ρετσινιά της συγκάλυψης. Είδαμε μια δίκη όπου κανείς από τους ντόπιους που ήρθαν να καταθέσουν δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα για το πώς χάθηκε το παιδί μας».

Με σκωπτική διάθεση απαντά στην ερώτηση αν αισθάνεται δικαιωμένη η οικογένεια ο αδελφός του θύματος, Θύμιος Κατσούλης: 

«Είναι σαν να ήρθαμε ισοπαλία. Αδικημένοι μάλλον πρέπει να αισθάνονται οι δύο που την πλήρωσαν και για τους υπόλοιπους. Από τη μία η συγκάλυψη και από την άλλη οι δύο καταδίκες. Μοιάζει σαν να ήθελε το δικαστήριο να είναι όλοι ευχαριστημένοι…»

Αναζητούνται κι άλλοι

Οπως πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας, η δικογραφία της υπόθεσης θα επιστραφεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου για να διερευνηθεί η συμμετοχή και άλλων προσώπων στην επίθεση προς τους φιλάθλους του Εθνικού, αλλά και προς τον Κώστα Κατσούλη.

Συγκεκριμένα θα αναζητηθεί ο ρόλος των τριών νεαρών, που κατονομάστηκαν στο δικαστήριο, αλλά όπως αναφέρθηκε από τους μάρτυρες προστατεύονται, καθώς είναι γόνοι γνωστών οικογενειών του Ηρακλείου, που σχετίζονται με την πολιτική, την αυτοδιοίκηση αλλά και τα σώματα ασφαλείας.

(Κεντρική φωτογραφία: Οι γονείς του Κώστα Κατσούλη, κατά την τελευταία ημέρα της δίκης. *IMAGE SERVICES).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 09.03.2016